InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Náčelník Generálního štábu armádní generál Aleš Opata ocenil vojákyni a vojáky za záchranu života

29.06.2019
Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata ocenil v pátek 28. června v prostoru budovy Generálního štábu plaketou za záchranu lidského života vojákyni a tři vojáky.
Armádní generál Aleš Opata ocenil vojákyni a vojáky
"Velice mě těší, že máme v našich řadách statečné vojákyně a vojáky, kteří se díky svému pohotovému a profesionálnímu jednání zasloužili o záchranu lidského života a tím přispívají k budování dobrého jména naší armády. Za to jim patří velké poděkování," řekl generál Opata.

Mezi oceněnými byli příslušníci 26. pluku velení, řízení a průzkumu: desátník Tomáš Vaněk, četařka Nikola Egidová a četař Tomáš Svoboda. Zachránili řidiče civilního vozidla, jenž zkolaboval, tím, že obnovili jeho životní funkce a přivolali záchrannou službu. Tato událost se stala v květnu na odstavném parkovišti benziny Shell na 139. km dálnice D1.

Vyznamenán byl také příslušník 53. pluku průzkumu a elektronického boje četař Tomáš Neškodný, který na jezu U Karáska na řece Blanici zachraňoval tonoucí děti a dospělé. Co se stalo a jak probíhala záchrana, popisuje v následujícím rozhovoru:

Stručně popište, co se tehdy stalo?
Když jsem obracel seno na louce v Heřmani, přiběhl za mnou starší pán, s tím, že se na jezu někdo topí. Vzal jsem lano a běžel jsem k jezu. Doběhl jsem zrovna ve chvíli, kdy do vody skákala matka dětí, ale začala se ihned topit. Neváhal jsem a skočil jsem do vody. Pomocí lana a jedné svědkyně se mi podařilo vytáhnout z vody dvě děti a ženu. Pak jsem se vrhnul do vody pro muže - otce rodiny. Ale proud ho odnášel pryč, zachránit se ho bohužel nepodařilo.

Při záchraně tonoucích jste se choval velmi systematicky, reagoval jste rychle. Zachránil tři lidské životy. Co vám pomohlo?
Jednal jsem intuitivně. Velmi mně pomohlo to, že znám dobře místní okolí a jez již od dětství. Nebyl jsem na to sám, pomohla mi mladá dívka, která mi držela lano.

Riskoval jste vlastní život, přemýšlel jste nad tím?
Neměl jsem čas nad sebou přemýšlet. Hlavní pro mě bylo pomoci tonoucím.

Jak dlouho celá událost trvala?
Asi deset trvala minut záchrana osob z vody a dalších asi patnáct minut resuscitace. Po poskytnutí informací Policii ČR a záchranářům jsem pokračoval v započaté práci na louce.

Jak vnímáte oceněná Náčelníka Generálního štábu?
Mám smíšené pocity. Nemyslím si, že bych měl být za svůj čin oceněn. Udělal by to každý. Prioritní je pro mě poděkování od rodiny zachráněných.
Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »