InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Požadavek Zelených splněn: Praha 6 vyhlašuje stav klimatického ohrožení

17.06.2019
Zastupitelstvo Prahy 6 vyhlásilo stav klimatického ohrožení. Praha 6 se tak přidala k městům po celém světě, které v reakci na studentské stávky (Fridays For Future) vyhlašují stavy klimatické nouze (climate emergency).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Organizace Spojených Národů jasně deklaruje: "Pokud se budeme k planetě chovat stejně jako dosud, do roku 2030 dospěje svět do bodu, kdy se již nebude možné vyhnout katastrofickým následkům klimatické změny. Ta ovlivní jak lidstvo, tak i všechny přírodní ekosystémy."

"Praha 6 je nejzelenější městskou částí Prahy. Přihlašujeme se tak k zodpovědnosti za svět, ve kterém žijeme," říká k tomu Petr Píša, zastupitel Strany zelených.

S požadavkem na vyhlášení stavu klimatické nouze přišla jako první Strana zelených, v reakci na požadavky studentského hnutí Fridays For Future.

"Praha 6 již dva roky pracuje na plánu adaptace na klimatickou změnu," říká k tomu Pavel Weber, zastupitel za Stranu zelených. "Jenže to je málo. Jako politici zodpovědní za svět budoucích generací se nemůžeme na změny klimatu pouze adaptovat, musíme se všemi prostředky snažit, abychom jim předcházeli."

Vyhlášení stavu klimatického ohrožení nemá být jen prázdným gestem. Praha 6 se dnešním usnesením zavázala přijmout novou koncepci sekání trávy, konkrétní opatření v oblasti vsakování a zadržování dešťové vody anebo analyzovat přechod na obnovitelné energie. Zavázala se zároveň zakázat používání jednorázových plastů na všech akcích pořádaných městskou částí a redukovat jejich používání na akcích, které městská část finančně či jiným způsobem podporuje.

"Vnímáme to jasný závazek do budoucna," uvádí zelený zastupitel Petr Píša. "Starosta a tajemník městské části totiž musí vypracovat takový mechanismus, aby bylo možné veškerá investiční opatření posuzovat i optikou snižování emisí skleníkových plynů. Každý občan městské části tak bude moci kontrolovat, jakým způsobem Praha 6 své klimatické závazky plní."

Vyhlášení stavu klimatického ohrožení podpořilo 32 zastupitelů. Praha 6 se tak zařadila po boku Prahy 7, kde Zelení prosadili vyhlášení stavu klimatické nouze před třemi týdny.
Autor: Zelení

Další články z rubriky Regiony

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde potrvají do neděle 28. dubna 2024 do zhruba půlnoci. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

V Mněticích a Ostřešanech se chystají opravy silnic a mostů, doprava bude omezena

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) v blízké budoucnosti zahájí opravy silnic a mostů v bezprostřední blízkosti krajského města. Staveb ...

V Benešově u Prahy se v sobotu uskuteční Regionální den PID

V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »