InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

I čipy se dají padělat. Znáte všechna rizika, která vám hrozí?

04.06.2019
Odemykání dveří pomocí čipu se v posledních letech stává stále častěji standardem v bytových domech i firemních objektech. Rostoucí popularita moderních technologií vede i k nárůstu rizik z používání neoriginálních duplikátů. Někdy přitom může jít i o trestný čin.
Foto: Kaltmeyer
V případě klasických klíčů i modernějších čipů obecně hrozí stejné riziko: snaha jejich držitelů vytvářet si další kopie pro neoprávněné uživatele. Podle statistiky firmy Kaltmeyer se ročně doobjednává na základě nahlášené ztráty zhruba 12 % klíčů ‒ zatímco ze stejného důvodu se mění jen jedno procento elektronických čipů. "Motiv je jasný. Nejde o jinou zapomnětlivost bydlících, ale skutečnost, že u čipových systémů nemá fingovaná ztráta význam, ztracený čip se v systému zruší," vysvětluje Tomáš Kaltmeyer, majitel stejnojmenné firmy zabývající se zabezpečovacími systémy.

Potíž je, že správci domů, zejména u větších SVJ, se snaží "ušetřit" nákupem levnějších neoriginálních čipů. Kromě mnoha rizik týkajících se funkčnosti takového systému zapomínají na to největší ‒ používání padělaných produktů znamená právní odpovědnost. "V případě nájemníka s jedním čipem od vchodových dveří půjde spíš o přestupek, správce celého systému, který distribuuje desítky čipů a který by měl být schopný ověřit si jejich původ, ale hrozí postih pro trestný čin," varuje Tomáš Kaltmeyer.

Kromě samotného faktu, že jde o trestný čin, není k nákupu "levnějších" padělků důvod ‒ originální kryptovaný vysokofrekvenční čip stojí do dvou set korun.

Navíc neoriginální technologie v sobě skrývá kromě právního postihu i hrozbu dalších nákladů souvisejících s funkčností a bezpečností. Kaltmeyer má k dispozici kontrolní čtečku (NXP Originality Checker CMI1) propojenou s celosvětovou online databází firmy NXP, která obsahuje originální identifikační čísla a umí tak ověřit původ mikročipu.

Mikročip v transpondéru (přívěšku na klíče, kartě) je nosičem alfanumerického kódu, který dekóduje čtecí zařízení. Neoriginální mikročipy mají prokazatelně horší čtecí schopnosti, požadovanou informaci (v našem případě například souhlas s odemknutím dveří) tak mohou dodat s výrazným zpožděním, nebo ji mohou poskytnout chybně.

Nelegální klony představují i bezpečnostní hrozbu: modifikované identifikátory nemusí být schopné přiřadit správného uživatele ke správnému čipu, navíc hrozí zneužití uložených osobních dat.

Kaltmeyer je česká rodinná firma, která vznikla už v roce 1988. Provozuje zámečnictví a zabývá se projektováním a dodávkou mechanických a elektronických systémů kontroly vstupu - nabízí klíčové systémy, čipové systémy, samozamykací zámky, vstupní portály, domovní telefony. Elektronické systémy dnes přinášejí více než polovinu tržeb. Kaltmeyer vybavil klíči například IKEM, Řízení letového provozu, Magistrát hlavního města Prahy, Hotel Hilton či společnost Zentiva. Firma je držitelem certifikátu ISO 9001 a držitelem patentu a několika užitných vzorů. Společnost sponzoruje cyklistický oddíl Kovo Praha, jehož člen Daniel Babor získal v srpnu roku 2017 na dráze, po titulu mistra Evropy, i duhový dres mistra světa.

Další články z rubriky Bydlení

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vztahovat nejen na rodinné a bytové domy, ale také na stavby určené pro rodinnou ...

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »