InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Zabezpečení jaderných elektráren se stále vylepšuje, aby odpovídalo trendům doby

26.05.2019
Stovky vyřízených bezpečnostních prověrek, změny ve vnitřní legislativě i doplnění fyzických zábran a dalších prvků. Tak vypadá v praxi zvyšování úrovně zabezpečení českých jaderných elektráren. Jde o logický vývoj v čase u elektráren, které zabezpečují dodávky elektřiny i půl století a v průběhu života se proměňují s dobou. S hlavními novinkami se dnes v dukovanské jaderné elektrárně seznámili na uzavřeném zasedání zástupci státu i vybraní zaměstnanci. Pro ty byly určeny i prohlídky techniky ostrahy, policistů a vojáků, kteří se podílejí na střežení jaderného zařízení.
Ilustrační snímek - JE Dukovany | Foto: ČEZ
Dukovany patří spolu s Temelínem mezi nejstřeženější objekty v České republice. Běžní návštěvníci zpravidla zaznamenají systém plotů, kamer, nebo ostrahy. Skrytá ale zůstává úroveň působení bezpečnostních složek státu či policie a armády. Právě jejich představitelé se dnes účastnili uzavřeného semináře, který se zabýval novinkami v oblasti zabezpečení jaderných elektráren. Ty ve většině případů vyplývají z novely takzvaného Atomového zákona.

"České jaderné elektrárny jsou zabezpečeny komplexním a robustním systémem zabezpečení, Podmínky pro to vytváří právní řád České republiky. Realizuje ho provozovatel a jeho dodavatelé s významnou podporou Policie ČR, Armády ČR i ostatních bezpečnostních složek. Novinek v zabezpečení je celá řada. Vymezili jsme životně důležité prostory, budujeme nové bariéry fyzické ochrany, v součinnosti s Národním bezpečnostním úřadem prověřujeme bezpečnostní způsobilost osob, řešíme počítačovou bezpečnost a mnoho dalšího," říká bezpečnostní ředitel Skupiny ČEZ Daniel Rous.

V praxi by do bezpečnostně významné technologie, jakou jsou reaktorové sály, měli zaměstnanci od prvního ledna 2020 vstupovat vždy nejméně ve dvou a s platnou bezpečnostní kvalifikací. O ni žádají pracovníci průběžně.

"Aktuálně již Národní bezpečnostní úřad prověřil bezpečnostní způsobilost přibližně 1500 našich zaměstnanců. Zatím evidujeme jen jednotky případů, kdy prověrku zaměstnanci nezískali," doplňuje Daniel Rous.

S novinkami ve formě nových vstupů či úprav bariér a plotů se zaměstnanci elektráren setkávají téměř denně. Celkem si zvyšování úrovně zabezpečení českých jaderných elektráren, v souladu s novelizovanou legislativou, vyžádá investice přesahující 1,2 miliardy korun.

Kromě novinek je bezpečnost Dukovan zajištěna například bezletovou zónou. Ostraha elektrárny navíc pružně reaguje na dění nejen u nás, ale na celém světě. Podle aktuální situace přijímá různá režimová opatření jako například zvýšený monitoring okolí, zpřísnění kontrol při vstupu i v objektech elektrárny nebo mohou dočasně omezit vstup. Standardní zabezpečení obou našich jaderných elektráren je zajištěno bezpečnostní službou. Jejich fyzickou bezpečnost pak ještě posiluje přítomnost Speciálních jednotek Policie ČR, které mají své sídlo přímo v elektrárnách.

Do modernizace jaderné elektrárny bylo za posledních 10 let investováno necelých 19 miliard korun. Energetici tak průběžně obnovují nejen samotné výrobní zařízení, ale také řídicí a bezpečnostní systémy nebo technické prvky fyzického ostrahy elektrárny. Nedávno tak energetici zmodernizovali prostory pro vstup a vjezd do elektrárny a v současnosti pokračují práce na rekonstrukci betonové zdi lemující celý areál včetně nového oplocení. To je už na pohled oproti původnímu vyšší, osazeno novou detekční technikou a žiletkovým drátem.
Autor: ČEZ

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »