InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Čtyřlístek slaví 50 let. Česká pošta představila nové známky z dílny výtvarníka Jaroslava Němečka

22.05.2019
Česká pošta představila ve středu 22. 5. 2019 známkový sešitek s výplatními písmenovými poštovními známkami, které připomínají oblíbený český komiks Čtyřlístek. Ten v letošním roce oslaví padesáté výročí od vydání prvního čísla. Zájemci tak mohou opět využít k odeslání své korespondence oblíbené postavičky Fifinku, Myšpulína, Bobíka a Pinďu z dílny výtvarníka Jaroslava Němečka. Česká pošta za dobu své existence nabídla klientům bezmála 40 milionů poštovních známek s motivem těchto oblíbených postaviček.
Známky z dílny výtvarníka Jaroslava Němečka | Foto: Česká pošta
Známkový sešitek obsahuje dvě různé poštovní známky, každou v počtu pěti kusů. Na první je čtveřice kamarádů ze Čtyřlístku letící v autě na modrém pozadí nebe, které symbolizuje čistý vesmír. Na druhé je zobrazen Myšpulín s fotoaparátem, Bobík, Fifinka a Pinďa, zobrazeni na oranžovém pozadí spolu s vedlejšími postavami, které se objevují v animovaném filmu uvedeném do kin v roce 2019.

Známky vycházejí z tradičního českého komiksu Čtyřlístek - jednoho z nejznámějších, nejdéle česky vycházejících a mezi českými dětmi i nejoblíbenějších. Komiks vychází od roku 1969 ve stejnojmenném časopisu a jeho ilustrátorem a prvním autorem je Jaroslav Němeček (* 1944). Většinu scénářů v prvních desetiletích psala Ljuba Štíplová (1930-2009), v současnosti je tvoří několik autorů, kteří se v psaní jednotlivých epizod střídají. Komiks se později rozšířil i do jiných časopisů i samostatných komiksových knih. Komiks má čtyři hlavní hrdiny, žijící ve společném domku ve fiktivní obci Třeskoprsky, která se nachází u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. Předlohou pro Třeskoprsky byly severočeské Doksy, v jejichž blízkosti má autor komiksu Jaroslav Němeček chalupu. Rybník Blaťák pak symbolizuje Máchovo jezero, hrad Bezzub zase blízký Bezděz.

Spolu se známkami vychází také dvě různé obálky prvního dne vydání (FDC). Námětem první je pohled na gymnastický prvek legendární komiksové čtveřice a druhá obsahuje pohled na čtveřici hrdinů pohybující se pomocí vynálezů Myšpulína. Každá FDC vychází v nákladu 3200 kusů a obsahuje otisk příležitostného razítka ke dni vydání.

Sešitek obsahuje 5 x 2 ks různých výplatních známek ve formě celoplošných samolepek s oddělením formou průseku. Na vnitřní levé straně výplatního samolepicího známkového sešitku je mezi nadpisem a známkami vedle doprovodného textu umístěn hologram, který slouží jako ochranný prvek. Známky jsou vytištěny technikou plnobarevného ofsetu v Poštovní tiskárně cenin Praha. Nominále je zastoupeno písmenem "A", které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní - standard do 50 g. Sešitek je možné zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.


Historie vydávání známek se Čtyřlístkem:
- Jako první byl v roce 2010 vydán samolepicí známkový sešitek s výplatními známkami z edice původního českého komiksu Čtyřlístek. Tématem prvního známkového sešitku je "Fifinka". Známku navrhl ilustrátor Jaroslav Němeček, který je současně i tvůrcem kultovního komiksového seriálu Čtyřlístek. Šlo o první známky s nominální hodnotou zastoupenou písmenem, v tomto případě písmenem A.
- Ve stejném roce následoval tiskový list ke známkám s přítisky. Na známce je vyobrazena celá čtveřice komiksových kamarádů. Známka vychází v upraveném tiskovém listu (UTL) s 9 známkami a 12 kupóny. Na pravém horním kupónu je "poštovní ponorka" a v ní kamarádi ze Čtyřlístku, kteří doručují dopis chobotnici. Dalších 11 kupónů je k datu vydání opatřeno motivy, které souvisí s kresbou na známce: Myšpulín s poštovní brašnou a Fifinka se srdíčkem a dopisem.
-Stále v roce 2010 následoval samolepicí známkový sešitek s výplatními známkami s písmenem "A" z edice původního českého komiksu Čtyřlístek.
- Na známce je vynálezce Myšpulín. Zahřívá baňku s roztokem, který vzniklou chemickou reakcí vytváří v ampuli kytičku z hvězdiček ohňostroje.
- V roce 2011 navázala další z postaviček, Pinďa - samolepicí známkový sešitek s výplatními známkami s písmenem "A" z edice původního českého komiksu Čtyřlístek.
- Na známce je vyobrazen zajíc jménem Pinďa. V rukách drží štětce a maluje obraz, před ním leží krabička s temperovými barvami.
- V roce 2011 je vydána další postavička - Na známce je prasátko jménem Bobík. Sedí v trávě, hraje na kytaru a zpívá zamilovanou písničku. Známka s Bobíkem uzavírá sérii Čtyřlístku na poštovních známkách.
- V roce 2012 vyšel sešitek s dvěma známkami pod názvem Čtyřlístek ve službách krále, podle stejnojmenného celovečerního filmu. Na známkách jsou vyobrazeny: čtveřice kamarádů z Čtyřlístku letící na Grifinovi a Myšpulín fotící Bobíka, Fifinku, Pinďu, lva a pana krále.
- Letos (2019) při příležitosti padesátého výročí Čtyřlístku vychází již 6. sešitek samolepicích výplatních známek nazvaný Velké dobrodružství Čtyřlístku. Obsahuje dvě různé známky.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Koktejl

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Miliardy let starou záhadu se proto s pomocí molekulárních metod snaží rozluštit čeští vědci. Objev by ...

Kdy letos nastane letní čas ?

Letní čas, známý také jako letní časový posun, je praxí, která se každoročně opakuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Tento časový posun ...

Poznejte rozkoš erotické masáže

Erotika je nedílnou součástí našeho života a uspokojení nám přináší příjemné pocity. Nemusíte tyto intimní slasti sdílet pouze s partnerem. Ať už jste ...

Aukro: Sběratelské vášně v únoru neznaly hranic

Sběratelé zažili v únoru hody. Na Aukru se prali o 2 300 let starou zlatou minci, moskvič, kterým jezdila VB či parádní funkční špindlovky s precizně ...

AV ČR: Páření termitů před 40 miliony lety se uchovalo v jantaru

Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. K dekódování vš ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »