InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Loni v Praze a středních Čechách onemocnělo invazivním pneumokokovým onemocněním více lidí, než předchozí rok

21.05.2019
PRAHA - Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni v Praze čelilo 50 lidí, dalších 64 takto nemocných zaznamenali ve Středočeském kraji. Sedm lidí v Praze podle MUDr. Zdeňky Jágrové z Hygienické stanice hl. města Prahy zemřelo. Fatální byl průběh nemoci podle MUDr. Lilian Rumlové z Krajské hygienické stanice ve středních Čechách i pro 11 pacientů ve Středočeském kraji. "30 procent nemocných přitom nemuselo onemocnět, pokud by byli očkováni," zjistila MUDr. Jágrová z porovnání konkrétních kmenů-původců nemoci s očkovací látkou. Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, někdy i s celoživotními následky. Bakterie Streptococcus pneumoniae je velmi nebezpečná zejména pro děti do dvou let a seniory. Nebezpečí lze přitom snížit očkováním, které mají senioři nad 65 let zdarma.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Díky očkování je možné snížit riziko onemocněním těmito život ohrožujícími infekcemi. Na tento fakt upozorňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), která do deseti "Hrozeb globálního zdraví 2019" zahrnula "vakcinační váhavost". "Očkování je jedním z nákladově nejúčinnějších způsobů, jak se vyhnout chorobám - v současnosti zabraňuje 2-3 milionům úmrtí ročně," uvádí zpráva WHO. Pneumonie měla podle WHO například v roce 2015 na svědomí celosvětově 16 procent úmrtí dětí do 5 let, konkrétně 920 tisíc z nich.

Průběh onemocnění IPO je velmi závažný u lidí trpících jiným chronickým onemocněním, jako je cukrovka, astma či nemoci srdce, což je nad 65 let velmi časté. Pneumokokový zápal plic pro ně bývá život ohrožujícím stavem a mnoho nemocných starých lidí na něj umírá.

"Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než 100 tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců infekce je bakterie Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení onemocnění je velice důležitá prevence, zejména pak i očkování a to především u rizikových skupin," upozorňuje prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D, přednostka pneumologické kliniky FTN a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Zápal plic se nevyhýbá ani slavným, nedávno na něj zemřel například kameraman Spalovače mrtvol a dokumentátor Pražského jara Stanislav Milota. Vážná forma pneumokokové infekce hrozí i mladším lidem - před čtvrt rokem na ni například, dle vyjádření koronera, zemřela v 46 letech i americká modelka a herečka Kim Porter, přítelkyně rappera Diddyho, matka dvou dětí.

Pneumokokové onemocnění není běžné nachlazení. Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je kulovitá bakterie velikosti zhruba dva mikrometry (tisícina milimetru), typicky se shlukuje do dvojic, takže pod mikroskopem má tvar kávového zrnka. "Běžně osídluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Svým nosičům nezpůsobuje problémy, dokud není oslabena obranyschopnost organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci," přibližuje prof. Vašáková.

Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Ta může i po vyléčení zanechat trvalé následky, jako je přechodné či trvalé poškození sluchu, ochrnutí nebo zejména u dětí poruchy mentálního vývoje. Vzácněji může dojít i ke ztrátě zraku. Nebezpečný je též průnik bakterie do plic, který může způsobit pneumonii neboli zápal plic. U dětí mohou pneumokoky vyvolat i nepříjemný a bolestivý zánět středního ucha.

Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny. Má prudký začátek s vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. Největší výskyt onemocnění je v předjaří (březen). Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí, nebo od přenašeče. Riziko infekce lze snížit očkováním, které je pro seniory starší 65 let bezplatné. Očkování není sezónní, takže se lidé mohou nechat očkovat během celého roku, třeba hned na jaře.


Autor: Mgr. Mahulena Poliaková

Další články z rubriky Zdraví

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Nezanedbávejte své ledviny, nabádá klienty VZP a poukazuje na důležitost preventivních prohlídek

Chronická onemocnění ledvin bývají zákeřná v tom, že o nich pacient dlouho nemá ani tušení. Zdravotní komplikace se neprojevují bolestí a problém je o ...

VZP: Náklady na centrovou péči loni poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je posky ...

Epidemiolog Kynčl: V ČR se aktuálně nacházíme v sestupné fázi chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) v ČR v 8. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla hodnoty 1480 nemocných na 100 000 osob, c ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »