InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Na úsporné renovace škol, nemocnic či úřadů míří další 4,5 miliardy korun z evropských fondů

19.05.2019
Z evropských fondů přitékají další peníze na ekologii měst a obcí a jejich úspornější provoz. Ministerstvo životního prostředí pokračuje v mimořádně úspěšných dotacích a nabízí obcím, městům, ale například i ministerstvům a jejich organizacím celkově 4,5 miliardy korun z Operačního programu Životní (OPŽP) prostředí na energeticky úsporné renovace veřejných budov.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Od startu nového programového období OPŽP se investice do renovací veřejných budov z prostředků Evropské unie vyšplhaly na 5,8 miliardy korun. Průběžně daří zateplovat školy, kulturní domy, nemocnice, radnice, sportovní haly a další obecní budovy po celém Česku a nahrazovat v nich fosilní zdroje energie těmi obnovitelnými. Díky tomu budovy spotřebovávají výrazně méně energie a obce ušetří," říká ministr životního prostředí Richard Brabec a zároveň vyzdvihuje, že z pohledu životního prostředí tyto investice přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů, prachu a popílku do ovzduší a zvyšování podílu energie získávané z obnovitelných zdrojů.

"Tentokrát máme připraveno ve dvou dotačních výzvách 4,5 miliardy korun. Věříme, že zájem bude stejně velký jako dříve. Podmínky jsou myslím velmi přívětivé a doba na přípravu projektu dostatečně dlouhá," dodává ministr Richard Brabec. Oproti předchozím výzvám se totiž dotace na zateplení celkově zvýšila až na 60 % způsobilých nákladů a čas na podání žádosti mají obce až do února následujícího roku.

Do renovací lze nově zahrnout i osvětlení, akustiku nebo vnější žaluzie
Mezi novinkami, které rezort pro žadatele nově připravil, je kromě vyšší dotace i širší nabídka dotovaných opatření. Dotaci lze nyní vedle zateplení vnější obálky budovy získat i na úpravy uvnitř budov, které přispějí ke snížení energetické náročnosti budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí.

Mezi ně je možné zahrnout modernizaci či opravu vnitřního osvětlení, systémy měření a regulace vytápění a větrání, opatření zlepšující prostorovou akustiku nebo opatření zabraňující letnímu přehřívání. Dotace tak pomůže uhradit třeba nová LED světla, stínicí techniku na vnějšku budovy nebo akustické prvky v učebnách a posluchárnách.

"Kvalita vnitřního prostředí je nesmírně důležitá. To je to, co po renovaci poznají běžní uživatelé. Vyřešení osvětlení a prostorové akustiky tam, kde lidé nejvíce pobývají, má zásadní vliv na pohodu uvnitř místností. Oceňujeme, že tyto položky ministerstvo do programu nově zařadilo a vyčlenilo pro ně speciální kategorii uznatelných nákladů," dodává ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

Příspěvek se zvyšuje, více peněz přinese i správná metodika
Oproti dřívější výzvě se u vybraných opatření změnilo omezení způsobilých investičních výdajů. Maximální způsobilé výdaje se v případě zateplení fasády budovy zvýšily o 15 %. Například u výplní otvorů je nové maximum 8 050 korun na metr čtvereční, dříve to bylo 7 000 korun na metr.

Podle Petra Valdmana, ředitele Státního fondu životního prostředí ČR, má úřad pro žadatele připravena i další zvýhodnění. "Bonifikaci získají projekty, které energeticky úsporné renovace zrealizují metodou zaručeného snížení energie, tzv. EPC metodou, nebo ti žadatelé, kteří zadají veřejnou zakázku podle metodiky Design&Build s garancí provozních parametrů," říká Petr Valdman a současně dodává, že bonus dostanou také žadatelé, kteří v budově instalují obnovitelné zdroje energie, jež pokryjí alespoň 40 % celkové spotřeby energie.

"Pokud města a obce využijí novou metodiku a budou nabídky hodnotit podle nákladů životního cyklu, které budou ověřitelné a dodavatelem garantované, mohou dosáhnout ještě lepšího výsledku při provozu budovy. Dodavatel totiž musí alespoň po dobu udržitelnosti projektu, tedy pěti let, garantovat provozní parametry budovy," říká Ivo Slavotínek z Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Dotují se nové zdroje tepla i solární systémy
Výměna zdrojů tepla a instalace obnovitelných zdrojů energie je vedle zateplení další velkou skupinou opatření, které mohou obce spolufinancovat dotací. Pokud se v budově topí a ohřívá voda fosilními palivy nebo elektřinou, při výměně kotle za zdroj využívající biomasu, tepelné čerpadlo, případně instalaci solárně-termických kolektorů a fotovoltaického systému, lze získat až 60% dotaci. Při přechodu na plynový kondenzační kotel žadatelé uspoří díky dotaci až 40 % celkových výdajů na projekt.

"Zvýšení dotace ze 40 na 60 % na pořízení čistého zdroje na vytápění nebo ohřev vody je výborná zpráva. Desetitisíce škol, školek, nemocnic nebo třeba domovů pro seniory tak díky výměně zdroje půjdou příkladem své ohleduplnosti k životnímu prostředí a ochraně klimatu a navíc ročně ušetří desetitisíce až statisíce na provozních nákladech na energie," říká Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Dotační výzvy s číslem 121 a 135 jsou otevřeny pro příjem žádostí od 2. května 2018 do 3. února 2020. U výzvy č. 121 se mohou o finanční podporu úsporných renovací veřejných budov ucházet města, obce a kraje, jejich příspěvkové organizace a další veřejné subjekty. Výzva č. 135 podporuje rekonstrukce ústředních vládních institucí, okruh žadatelů v tomto případě tvoří organizační složky státu, příspěvkové organizace a veřejné výzkumné instituce.
Zdroj: MŽP

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »