InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Salámy vysočina? Pětina v nezávislém testu dTestu propadla

09.05.2019
Trvanlivý salám vysočina je častou součástí výletnických svačin. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 20 vzorků těchto salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Čtyři z testovaných vzorků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení české legislativy. Tři vysočiny obsahovaly více vody, než dovoluje vyhláška. Jeden salám obsahoval méně masa, než sliboval na obalu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Vysočina patří mezi trvanlivé salámy, což znamená, že při teplotě 20 °C musí bez úhony přečkat alespoň 21 dnů. Na zvýšené odolnosti salámu se kromě tepelného ošetření podílí především jeho vysušení. To snižuje množství vody dostupné pro nežádoucí mikroorganismy a brání jim tím v růstu. Masná vyhláška popisuje míru správného vysušení pomocí tzv. aktivity vody. "Tři vysočiny byly nedostatečně vysušené. Šlo o nekrájené salámy značek Bivoj, Penny/Řezníkův talíř a Steinhauser. Všechny si za překročení vyhláškového limitu aktivity vody odnesly celkově nedostatečné hodnocení," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Nejdůležitějším kritériem analýzy byl obsah a kvalita masa. Masná vyhláška určuje, že se vysočina vyrábí z vepřového a hovězího masa. Kolik masa se má do salámu dát, vyhláška přímo neříká. Předepisuje však minimálně 13% obsah tzv. čistých svalových bílkovin. Toho lze dosáhnout jen použitím dostatečného množství masa a navíc musí jít o maso s nepříliš vysokým obsahem pojivové tkáně, například šlach. Ty se totiž mezi svalové bílkoviny nepočítají. I když se výrobky v množství svalových bílkovin mezi sebou výrazně lišily, ve všech případech vyhověly předpisu.

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola údajů na obalech, zejména obsahu masa, soli, tuku a použití přídatných látek. Obsah celkového masa se v případě vysočin nevyjadřuje v procentech, ale jako hmotnost masa použitého pro výrobu 100 g salámu. Kvůli vysušení je hmotnost výrobku nižší než hmotnost použitých surovin. "Pomocí chemické analýzy jsme nechali v laboratoři změřit obsah masa. Kromě jednoho případu odpovídaly deklarované údaje na obalu skutečnosti. V salámu Krahulík Vysočina Hodice 1967 laboratoř naměřila místo slibovaných 133 g masa na 100 g salámu jen 116 g," komentuje Hana Hoffmannová a dodává: "Tento výrobek navíc zákazníka nepravdivě informoval i o obsahu tuku."

Při výrobě uzenin se s konzervanty často počítá, tradičně se používají soli s přídavkem dusitanu sodného (E 250). Ten má dvě funkce: chrání uzeniny před šednutím a zajišťuje jejich mikrobiální bezpečnost. Přes nesporný technologický význam nemají dusitany dobrou pověst kvůli zdravotním rizikům. Ačkoliv 19 vysočin deklarovalo E 250 ve složení, laboratoř jeho pozůstatky našla pouze u devíti z nich, navíc pouze v nízkých koncentracích.
Autor: dTest

Další články z rubriky Domácí

Pirát Kolářík: Poslanecký výbor vykuchal novelu exekučního řádu. Statisíce lidí v dluhových pastech chce nechat bez pomoci

Nová pravidla pro exekuce, která by mohla ulevit statisícům Čechů, nezískala podporu poslanců Ústavně právního výboru Sněmovny. Z obsáhlé vládní novely tak nezbylo takřka nic, co by pomohlo zkrotit divokou situaci v exekučním ...

Slovensko a některé další země zařadilo Českou republiku mezi rizikové země

Slovensko, Německo a některé další evropské země reagují na zvyšující se počet případů nákazy koronaviru v České republice a zavádí opatření při vstup ...

Od čtvrtka se omezuje na 14 dní otevírací doba restaurací do 22 hodin

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací v ČR přistupuje Ministerstvo zdravotnictví k dalším protiepidemickým opatřením. Resort od čtvr ...

Nestíháte přijet včas k volbám? O voličský průkaz si můžete požádat také elektronicky

V posledních dnech je stále více aktuální téma krajských a senátních voleb, které proběhnou již příští víkend 2. a 3. října 2020 a o týden později ve ...

Hospodářská komora vyjádřila podporu restauratérům

Hospodářská komora České republiky v souvislosti s dnes oznámeným záměrem ministra zdravotnictví omezit otevírací dobu restaurací a akce znovu připomí ...

Doporučujeme



Středa 23.9.2020
Počasí v ČR
Počasí v regionech »






Copyright © 1/2009-2020 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.