InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

S domácími mazlíčky toho máme společného víc, než si myslíme. Rakovina je hlavní příčinou úmrtí u téměř poloviny psů

03.05.2019
PRAHA - Pouto mezi majiteli a jejich domácími mazlíčky nemá pouze fyzickou podobu, ale dle nejnovějších zjištění je ještě silnější, neboť ve stále větší míře začínáme trpět i podobnými zdravotními problémy.
Rakovina není jen jednou z hlavních příčin úmrtí u lidí, ale také u zvířat. Ze 47 % se jedná o hlavní příčinu úmrtí u psů, zejména pak po desátém roce věku, a z 32 % u koček. Stále větší obavy vzbuzuje i obezita u psů, která stejně jako u lidské populace souvisí s nesprávným stravováním a nedostatkem pohybu. Odhaduje se, že více než polovina psů a koček po celém světě trpí nadváhou nebo obezitou. Zvířata se v důsledku toho potýkají s podobnými zdravotními komplikacemi jako lidé, kteří trpí nadváhou, což zahrnuje i cukrovku, srdeční onemocnění a celkově sníženou kvalitu života.

Podobnosti pozorujeme i v oblasti léčby. Pokud např. majitel trpí bolestí nebo záněty souvisejícími s revmatickým onemocněním, a jeho kočka, pes nebo kůň mají stejnou diagnózu, mohou užívat přípravek obsahující totožnou účinnou látku. Pacienti a kočky s hypertenzí můžou též shodně užívat přípravek obsahující stejnou účinnou látku. Společnost Boehringer Ingelheim, farmaceutická firma s jedinečným zaměřením na synergie v oblasti zdraví lidí a zvířat, vyvíjí léčivé přípravky pro obě tyto skupiny pacientů, které často obsahují stejné účinné látky.

Vzhledem k tomu, že zdraví a životní styl lidí a zvířat začíná být čím dál propojenější, provedla společnost Boehringer Ingelheim průzkum, který zkoumal, jaký dopad má pouto mezi člověkem a zvířetem na zdravotní stav. Výzkum ukázal, že:

- Přítomnost zvířete může u pacienta pomoci snížit dávky přijímaných antidepresív či sedativ.
- Vzájemnou prospěšnost pouta mezi člověkem a zvířetem potvrzují zejména lidé, kteří se starají o nemocné děti.
- Takové rodiny si v mnohem vyšší míře aktivně zjišťují informace o tom, jak se správně starat o své domácí mazlíčky, kupují hygienické potřeby pro zvířata a navštěvují veterináře, než je tomu u rodin, kde se zdravotní problémy nevyskytují.

"Pouto mezi člověkem a zvířetem je prospěšné jak pro majitele, tak pro domácí mazlíčky. Toto pouto poskytuje psychickou a emocionální podporu, která dle nejnovějších zjištění zlepšuje výsledky léčby pacientů," říká Jean-Luc Michel, globální ředitel veterinární divize ve společnosti Boehringer Ingelheim a dodává: "V naší společnosti chápeme, jak klíčový vliv mají zvířata na naši pohodu a zdraví, včetně lidí s dlouhodobým onemocněním. Proto toto jedinečné pouto podporujeme i skrze naši práci, ve které se zaměřujeme na péči o zdraví lidí i zvířat."

Kampaň "A Unique Bond" (Jedinečné pouto) se zaměřuje na spojení mezi zvířaty a lidmi trpícími onemocněním. Ukazuje veřejnosti, jakou oporou jsou zvířata pro pacienty, kteří se nachází v těžké životní situaci, a učí se žít s takovými zdravotními problémy, jakými jsou cukrovka nebo prodělaná cévní mozková příhoda.

Více informací o kampani naleznete na www.boehringer-ingelheim.cz/unique-bond/vize-hodnoty/unique-bond-pro-zdravi-lidi-zvirat.

Autor: Tomáš Lichnovský

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »