InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Češi trvají na tzv. ústavním právu na zbraň

29.04.2019
Kvůli ohrožení direktivou, tzv. odzbrojovací směrnicí Evropské komise, a dále vzhledem k tomu, že generální advokátka Evropského soudního dvora doporučila zamítnout žalobu ČR na zneplatnění dotyčné směrnice, čeští občané, zdaleka nejen držitelé zbrojních průkazů, trvají na zakotvení práva bezúhonného a prověřovaného občana na legální soukromou zbraň do ústavního pořádku ČR. K ústavnímu právu na zbraň v prosinci 2017 Senát PČR nepřijal žádné stanovisko, legislativa nebyla ani přijata, ani zamítnuta, a právě proto nyní LIGA LIBE, z.s. (www.ligalibe.cz, www.peticezbrane.cz), která chrání práva a zájmy na 304.000 českých držitelů zbrojních průkazů a na 200.000 petentů petic proti odzbrojení, znovu iniciovala jednání ve formě kulatého stolu v Senátu Parlamentu ČR o této klíčové legislativě, tedy ústavním právu na zbraň. Mezi signatáři petice proti odzbrojení je také prezident země, premiér, šéf PS PČR.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V souvislosti nejen s předpokládaným zamítnutím žaloby českého státu proti zákazové bruselské směrnici v oblasti legálních soukromých zbraní, ale i ve spojitosti s chystaným odevzdáním téměř 100.000 podpisů českých občanů Nové petice proti odzbrojení (zabývající se právě tímto tématem), se dne 25. dubna odehrála v Senátu PČR dosti výjimečná událost. Zástupci LIGY LIBE (bezpečnostně-lidskoprávní platformy vzniklé z výboru petice proti odzbrojení, která se stala jedním z největších protestních hnutí u nás v historii, kdy petici podepsal i český prezident, premiér republiky a předseda PS PČR), se zde setkali se skupinou senátorů z různých stran napříč celým politickým spektrem. Právě ti by se v příštích měsících měli stát základní pracovní senátní skupinou, iniciující vážnou diskuzi o zanesení práva bezúhonných českých občanů na legální soukromou zbraň do Listiny základních práv a svobod, směřující k senátnímu návrhu takové legislativy.

Jak k tomu řekl zde přítomný senátor, brigádní generál ve výslužbě a bývalý policejní prezident Martin Červíček: "Jedna věc jsou pravidla pro ochranu společného evropského prostoru a jiná věc jsou pravidla vnitřní bezpečnosti každého jednotlivého státu. Naše právní úprava, která zohledňuje všechny potřebné kontrolní a prověřovací mechanismy k tomu, aby legálními soukromými držiteli zbraní mohli být pouze neustále prověřovaní a bezúhonní občané, respektuje mimo jiné oprávněnou možnost jejich přiměřené obrany svého života a majetku, která patří mezi základní lidská práva. A jako bývalý policejní prezident moc dobře vím, že je rozhodně lépe mít legalizované prostředí s více než 300 tisíci držiteli zbraní pod kontrolou, než různými zákazy dopustit zásadní zvýšení počtu držitelů zbraní nelegálních. A proto nelze podléhat všem direktivám ze strany Evropské unie na úkor našich funkčních zákonů - zejména takových, jako v tomto konkrétním případě...".

K tomu se dále vyjádřila senátorka Jitka Chalánková: "Snaha omezit držení legálních zbraní se stala viditelným symbolem stále narůstajícího počtu nesmyslných nařízení, která nám servírují bruselští úředníci. V Listině základních práv a svobod je zaneseno jako základní právo na život a na jeho ochranu. V časech, které zjevně přicházejí, je logické toto právo doplnit i právem bezúhonných českých občanů držet legální zbraň jako prostředek jeho ochrany."

Daný krok, ústavní právo na zbraň, by měl dle účastníků tohoto opravdu přelomového setkání do budoucna nejen ochránit práva a majetky českých vlastníků legálních soukromých zbraní, ohrožených nyní zákazovou direktivou Evropské komise, ale i zároveň podepřít jeden z nových zákonů připravovaných ministerstvem vnitra, který má upravovat možné využití vlastníků zbrojních průkazů naším státem, coby případnou branně-bezpečnostní zálohou pro nenadálé a extrémní situace, po vzoru např. Švýcarska či Finska. K tomu zde řekl další z přítomných senátorů:

"Já lékař, nejsem dozajista žádný militant, ale bezpečnostní situace ve světě se nepochybně mění. A bylo by velkým luxusem si pro extrémní bezpečnostní situace či dokonce obranu naší vlasti nevytvořit z více než 304.000 držitelů zbraní jakousi funkční zálohu."

Dodejme, že žaloba proti dotyčné směrnici Evropské komise, podaná našim státem, zjevně spěje k rozhodnutí, kdy v rozsudku plánovaném na podzim 2019, jak říkají nejen právní experti "unijní politika bohužel patrně vyhraje nad právem". O čemž svědčí i nedávné, neuvěřitelné a velice znepokojivé vyjádření generální advokátky Evropského soudního dvora Sharpstonové, citujeme: "Nová směrnice neporušuje vlastnické právo, jelikož toto právo může být ve veřejném zájmu a za podmínek stanovených zákonem omezeno."

To komentoval senátor Jaroslav Doubrava: "Pokud něco tak klíčového pro bezpečnost našeho státu funguje, hajme to a nejlépe na vyšší, tj. ústavní úrovni. Při zjevných současných tlacích na zakazování doslova všeho a možná při případném vítězství nějakého populisty ve volbách, a to nebezpečí tu je, se jeví ústavně podložený právní rámec řádově mnohem vyšší pojistkou toho, že tento stav vydrží všechny možné politické otřesy, než když to bude prostý zákon."

Další kulatý stůl na toto téma by měl v Senátu PČR proběhnout do měsíce, spolu s předáním petice LIGY LIBE proti odzbrojení adekvátnímu výboru Senátu PČR.
Zdroj: LIGA LIBE

Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »