InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Zloději diamantů v Pařížské ulici jsou za mřížemi

25.04.2019
Rok a půl trvalo pátrání po zlodějích cenných šperků. Nakonec je kriminalisté z jedničky před soud dostali.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Ke krádeži diamantů v celkové hodnotě přes osm set tisíc korun došlo třiadvacátého září 2017 v jedné z prodejen v Pařížské ulici.

Do té toho dne vstoupil nedlouho po poledni pár zjevně zahraničních turistů. Muž rovnou požádal obsluhu, aby mu ukázala vystavené diamanty. Při tom se na oko tvářil tak, že chce šperk koupit na "tajňáka", aby si toho nevšimla jeho partnerka. Tím strhl pozornost personálu na svou osobu.

Toho mužova souputnice využila a vstoupila do zázemí prodejny, odkud ve vteřině odcizila dva diamanty i s certifikáty. Neprodleně poté, co žena takto nakoupila za pět prstů, odešla z prodejny i s partnerem neznámo kam.

Jakmile prodavačky zjistily ztrátu cenných šperků, zalarmovaly policii. Případ si tehdy okamžitě převzali do své kompetence kriminalisté třetího oddělení prvního policejního obvodu. Těm se sice během několika málo dní podařilo zjistit totožnost obou hlavních aktérů, nicméně i tak bylo v danou chvíli pozdě.

Jak se totiž ukázalo, hledaný pár okamžitě po krádeži sedl na letadlo a odcestoval z České republiky. Ani tento fakt ale nezabránil kriminalistům případ objasnit a pachatele dostat před soud.

Pomocí mezinárodní policejní spolupráce informovali kriminalisté prvního policejního obvodu o pátrání po dvojici hledaných všechny policejní sbory napříč celou Evropou. Policistům ostatních států se tak dostala informace nejen o hledaných, ale také o modu operandy, tedy způsobu, jakým hledaní diamanty odcizili. Navíc na hledanou dvojici vydali detektivové i evropský zatýkací rozkaz.

Jelikož byli kriminalisté třetího oddělení prvního policejního obvodu de facto první, komu se hledanou dvojici podařilo ztotožnit, byly tyto konkrétní informace ve výsledku stěžejní pro to, že se nenechavce podařilo vypátrat, zadržet a posléze i odsoudit v Belgii, kde se dopouštěli totožné trestné činnosti. Po vyřčení rozsudku tamní justicí byli oba hledaní (60, 63) přibližně v polovině dubna vydáni k trestnímu stíhání do České republiky.

Zde v tuto chvíli čekají na soudní jednání ve vazbě, kdy jim za trestný čin krádež hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na osm let.

Další články z rubriky Krimi

Moravskoslezští celníci bilancovali rok 2023, ve kterém vybrali bezmála 2,5 mld. Kč

Každoroční zhodnocení výsledků činnosti uplynulého roku se uskutečnilo také na Celním úřadu pro Moravskoslezský kraj. Hlavní, rozhodně ne však jedinou, činností celní správy je výběr cla, spotřebních daní a pokut v dělené správě. V této fiskální ...

U Choustníkova Hradiště zemřel mladý řidič po nárazu do stromu

V sobotu krátce po půl jedné v noci přijali policisté oznámení o dopravní nehodě, ke které došlo na silnici první třídy číslo 37 za obcí Choustníkovo ...

Na Zlínsku narazil 66letý řidič při jízdě do stromu, s vážným zraněním skončil v nemocnici

V sobotu krátce před půl desátou dopoledne při jízdě od Luhačovic do obce Kladná Žilín na Zínsku přejel šestašedesátiletý řidič vozidla Peugeot z dosu ...

Neznámý zloděj odcizil u benzinové čerpací stanice stolky a židle za více než 25 000 korun

České Budějovice - Policisté z obvodního oddělení České Budějovice - město pátrají po neznámém pachateli, který kradl před půlnocí dne 18. dubna v pro ...

V Šilheřovicích zemřel řidič osobního vozu při nárazu do stromu

Dvě hasičské jednotky zasahovaly v neděli 21. dubna 2024 odpoledne u dopravní nehody osobního automobilu Škoda Octavia na silnici mezi Šilheřovicemi a ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »