InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ženy v Evropě vydělávají o 9 % méně než muži na stejné pozici

23.04.2019
Mezinárodní síť platových portálů Paylab uskutečnila aktuálně průzkum, kdy porovnávala, jak se liší odměny na srovnatelných pozicích. V zemích zapojených do průzkumu, zejména z regionu střední Evropy, Pobaltí a Balkánu, je rozdíl mezi ohodnocením žen a mužů na srovnatelné pozici 9 %. V rámci EU přináší do domácnosti plat 6 z 10 žen.
Foto: aspen.pr
Porovnávat je třeba mzdy na stejné pozici
Průměrný platový rozdíl na identické pracovní pozici mezi mužem a ženou je v průměru 9 % v neprospěch žen. V ČR je dokonce na úrovni 10 %. Tento údaj má lepší vypovídací hodnotu než pouhé porovnání mezd, protože srovnáváme odměnu za výkon stejné pracovní náplně, kde se požadují přibližně stejné pracovní předpoklady, jako například praxe, vzdělání a dovednosti.

Proč berou ženy méně?
"Platový náskok mužů způsobuje zejména kariérní pauza žen z důvodu mateřství. Ženy častokrát musejí volit práci, která je méně časově náročná, aby zvládly rodinné i pracovní povinnosti. V porovnání s muži také méně aspirují na řídící pozice," komentuje důvody Michal Novák za Platy.cz.

Za gender gap také stojí orientace žen na méně placené pozice. Mají převahu v odvětvích jako je administrativa, účetnictví, zdravotnictví a sociální péče, personalistika, školství či farmacie. Muži převažují v nejlépe odměňovaných oblastech jako je IT, management, doprava a logistika, stavebnictví, energetika, telekomunikace, průmysl a technika. Mezi odvětví, která mají vyváženější zastoupení mužů a žen, patří obchod, umění a kultura, bankovnictví, marketing, cestovní ruch a služby.

Firmy se v současnosti snaží více podporovat diverzitu na pracovištích a vytvářet ženám takové pracovní podmínky, aby měly rovné příležitosti a motivaci vrátit se z rodičovské pauzy na pracoviště co nejdříve.

Ženy mají více pracovních příležitostí než v minulosti
Práce ženám dává prostor větší finanční nezávislosti na mužích. Postupně se ve společnosti mění vnímání žen v otázce profesionální realizace, ale i celkové svobody svého směřování v soukromí. "Generace mileniálek má v současnosti mnohem více pracovních příležitostí a lepší kariérní perspektivy, než měly minulé generace. Ženy z této generace mají také více sebevědomí a vyšší ambice. Přispívá k tomu i podpora diverzity ve firmách, kde se klade větší důraz na pestrou skladbu zaměstnanců. Ta je také projevem vyspělosti firemní kultury, kdy je největším přínosem různorodost pohledů a přístupů v řešení pracovních úkolů," říká Michal Novák.

Ženy-matky jsou na pracovišti vnímané pozitivně
Návrat žen do práce po kariérní pauze nebývá lehký. Kolegyně, které jsou zároveň matkami dětí do 10 let, potkává na pracovišti 37 % zaměstnanců. Nejvíce s nimi spolupracují pracovníci zákaznické podpory, textilního průmyslu, státní správy a bankovnictví. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu Paylab Diversity Study 2019.

"Kolegyně-matky jsou zaměstnanci vnímané nejpozitivněji ze všech skupin monitorovaných v průzkumu. Až téměř 32 % respondentů se v průzkumu vyslovilo, že jsou rádi, že takovéto kolegyně na pracovišti jsou. Lidí, kterým jejich přítomnost vysloveně překáží, jsou na pracovištích jen asi 2 %. Nejotevřenější přístup k matkám na pracovišti je ve Finsku a v Chorvatsku. Naopak nejmenší míru otevřenosti jsme zaznamenali na Slovensku. Právě na Slovensku a v České republice zažívají zaměstnanci nejnižší pracovní interakci s matkami v kolektivech," shrnuje výsledky průzkumu Michal Novák.

Asi 6 z 10 žen v EU přináší do domácnosti plat
V Evropské unii (EU28) je zaměstnanost žen na úrovni 66,5 %. Rok od roku se zvyšuje počet žen, které přispívají do domácího rozpočtu příjmem z pracovní činnosti. Zaměstnanost žen v EU vzrostla podle údajů Eurostatu za poslední desetiletí o více než 6 %. Největší progres dosahují na Maltě, v Německu a v novějších členských zemích EU - především v Polsku, Bulharsku a v Maďarsku, kde růst zaměstnanosti žen za posledních 10 let přesáhl 10 %.

Tradice pracujících žen je v různých zemích odlišná
Celkově je v EU zaměstnaných o 11,5 % více pracovně aktivních mužů než žen. Tradice pracujících žen je v zemích Evropy různá a závisí na mnoha faktorech. Země, kde je zaměstnanost obou pohlaví nejvyváženější, jsou hlavně severské státy jako Litva, Finsko, Norsko, Švédsko a Lotyšsko, kde je rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen pod úrovní 5 %.

Na druhou stranu spektra, kde jsou rozdíly v zaměstnanosti mužů a žen nejvyšší, patří Malta, Itálie, Řecko, Rumunsko, ale i země střední Evropy jako Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Flexibilní benefity jsou pro ženy atraktivní
"Na zvyšování ženské participace na trhu práce má velký vliv i nabídka míst na zkrácený úvazek, která je nejširší v Holandsku, Rakousku a v Německu. Ty poskytují lepší možnosti na sladění pracovního a rodinného života," říká Michal Novák. Podle údajů portálu Paylab je nejatraktivnějším nefinančním benefitem současnosti především časová flexibilita. Roste počet firem, které svým zaměstnancům nabízejí pohyblivou pracovní dobu, možnosti práce z domu a také více dní volna. I tyto nefinanční benefity povzbuzují ženy, aby šly do zaměstnání.




Autor: Markéta Ciňková

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »