InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Chov šelem v zájmových chovech se výrazně zpřísní

12.04.2019
V zájmových chovech již nebude možné rozmnožovat vybrané šelmy a lidoopy, zakázané budou také tzv. mazlící koutky nebo venčení velkých šelem na veřejnosti. Pro veřejné vystoupení např. v cirkusech, televizi nebo filmu bude nutná speciální licence, kterou bude za přísných podmínek udělovat Státní veterinární správa. Přináší to novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou Ministerstvo zemědělství (MZe) odeslalo na Úřad vlády.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Naším hlavním cílem při tvorbě novely bylo především zvýšení ochrany zvířat. Nově budou zakázány takzvané mazlící koutky, nebude možné venčit velké šelmy na veřejnosti, jejich majitelé také budou muset absolvovat kurz zaměřený na péči o tato zvířata," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vzhledem k tomu, že největší problémy jsou s chovem šelem v neodborných zájmových chovech, bude těmto chovatelům nově zakázáno rozmnožování těchto zvířat i přesun ze zahraničí na území České republiky.

V zájmových chovech zvířat vyžadujících zvláštní péči (tedy nejen vybraných šelem, ale např. také jedovatých hadů, krokodýlů či některých ptáků) se zpřísní i další podmínky. Chov bude možné zahájit až po nabytí právní moci rozhodnutí o povolení chovu. K žádosti o jeho vydání se také bude muset dokládat vyjádření stavebního úřadu, že je stavba pro chov způsobilá k užívání.

Novela řeší i veřejná vystoupení zvířat. Již od roku 2004 je zakázaná drezúra u nově narozených primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf. Nově bude zcela zakázaná drezura i u delfínů a slonů.

"Pokud jde o veřejná vystoupení šelem v cirkusech či ve filmu, zřídili jsme k tomu na podzim pracovní skupinu, která nová pravidla připravovala. Výsledek je shodou mezi zástupci našeho Ministerstva, resortu životního prostředí, Státní veterinární správy, Ústřední komise pro ochranu zvířat a zástupců cirkusů," uvedl ministr Toman.

Každý, kdo bude chtít pořádat veřejné vystoupení s vybranými druhy šelem (všechny druhy velkých koček, puma americká, rys, gepard, všechny druhy medvědovitých a hyenovitých šelem, vlk obecný a pes hyenový) nebo je rozmnožovat za účelem veřejného vystoupení, bude nově muset získat speciální licenci. Tu tak budou muset mít nejen cirkusy, ale i další subjekty jako televize či film.

Správní řízení o udělení licence bude v působnosti Ústřední veterinární správy Státní veterinární správy. Bude nutné ji získat do dvou let od nabytí účinnosti novely a udělena bude maximálně na pět let. Poté se bude muset podat nová žádost. V případě porušování právních předpisů bude možné licenci okamžitě odejmout. Poplatek za její vydání bude
10 tisíc korun.

Rozhodnutí o udělení licence bude mít několik částí. První bude pro veřejné vystoupení s vybranými druhy šelem, další část k rozmnožování šelem za účelem veřejného vystoupení (u těch žadatelů, kteří hodlají zvířata rozmnožovat). Ve třetí části bude schválen provozní řád veřejného vystoupení zvířat, který bude nedílnou součástí každé žádosti.

Za pořádání veřejných vystoupení s vybranými druhy šelem bez licence, v rozporu s udělenou licencí nebo v rozporu se schváleným provozním řádem veřejného vystoupení lze udělit pokutu až do výše 500 tisíc korun. Tento přestupek se také bude zapisovat do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů.

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »