InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Náměstek Hlubuček vítá iniciativu studentů Fridays for Future

16.03.2019
PRAHA - Stovky pražských studentů se připojily k celosvětové protestní akci Fridays for future, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Změny klimatu lze označit za nejzávažnější globální problém současnosti, který je potřeba začít řešit. Náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček iniciativu studentů vítá a chce se s nimi v nejbližší době potkat.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Mezi důsledky klimatických změn, které ovlivňují ve velké míře i Prahu, lze zařadit především zvyšující se průměrnou teplotu, vznik tepelných ostrovů v Praze, intenzivní přívalové srážky a extrémní teploty. Praha proto připravuje a realizuje projekty a opatření na zmírnění dopadů klimatických změn a další možnosti zkoumá.

"Rozhodně výzvy studentů podporuji a jsem rád, že mladí lidé vzali aktivitu do svých rukou a není jim osud naší planety lhostejný. Jako politik, náměstek primátora pro životní prostředí v hlavním městě, beru žádost studentů vážně a rád se s nimi co nejdříve potkám," uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček.

V roce 2018 schválila městská rada Strategii adaptace hl. m. Prahy na změnu klimatu. V tomto dokumentu jsou uvedena konkrétní opatření ke zmírnění dopadů klimatických změn. Mezi probíhající opatření patří výsadba stromů na zelených plochách, v lesoparcích, zakládání nových lesů a výsadba stromořadí ve vybraných ulicích. Otázce, jak podpořit výsadbu stromů v centru města, se Praha bude nyní intenzivněji věnovat.

V Praze také se zakládají nové vodní plochy, připravují se projekty zadržování dešťové vody ve městě, obnova retenčních nádrží. Probíhají programy a projekty environmentálního vzdělávání a osvěty EVVO pro děti a mládež soustředěné na klimatické změny. Na podporu opatření ke zmírnění klimatických změn budou vyčleněny prostředky v rámci grantových a dotačních programů. Projekty se zaměří na realizaci zelených střech, obnovy zelených vnitrobloků a komunitních zahrad.

V září 2018 město přistoupilo k Paktu starostů a primátorů, celosvětovému společenství municipalit, které se zavazují k aktivním opatřením na ochranu klimatu. V tuto chvíli se pracuje na vytvoření Akčního plánu pro udržitelnou energetiku a klima (tzv. SECAP), který bude mít za cíl redukovat emise CO2 do roku 2030 o 40 % a oproti základnímu roku 2005.

Na počátku dubna se bude také například konat mezinárodní konference, která se bude věnovat otázce, jak tvořit klimaticky odolné město. Bude se zde mluvit o takových opatřeních, jako je nový přístup ve výsadbě stromů ve městě, systémy hospodaření s dešťovou vodou v ulicích anebo rozvoj a ochrana příměstské krajiny. Konferenci připravuje Institut plánování a rozvoje Prahy na 1. dubna.

Hlavní město Praha si uvědomuje si závažnost aktuální zprávy Mezinárodního panelu pro změny klimatu, mezivládního vědeckého orgánu (IPCC) z listopadu 2018, který přináší dva klíčové závěry. Za prvé, negativní dopady globálního oteplení o 2.0 °C jsou významně horší, než pokud by bylo dosaženo pouze 1.5 °C, a za druhé, že dosažení 1.5 °C znamená omezení emisí CO2 do roku 2030 o přibližně 45 % oproti roku 2010 a dosažení nulových čistých emisí okolo roku 2050.

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »