InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

EU by měla být připravena přijmout další sankce, pokud Rusko bude i nadále porušovat mezinárodní právo

14.03.2019
V úterý se europoslanci shodli na tom, že by EU měla být připravena přijmout další sankce, pokud Rusko bude i nadále porušovat mezinárodní právo. Evropský parlament přijal usnesení ke stavu politických vztahů mezi EU a Ruskem v poměru hlasů 402 pro, 163 proti a 89 se hlasování zdrželo.
Ilustrační snímek | Foto: EU
Prodloužení sankcí
Poslanci upozorňují, že od roku 2015 se objevily nové oblasti napětí mezi EU a Ruskem, včetně ruské intervence v Sýrii, a zasahování do záležitostí v jiných zemích, jako jsou Libye, Středoafrická republika, a pokračující agrese vůči Ukrajině. Rovněž odsuzují podporu politických stran a krajně pravicových hnutí ze strany Kremlu ruské vměšování zaměřené na ovlivňování voleb a referend a omezování základních svobod a porušování lidských práv v Rusku.

Zhodnocením těchto porušení mezinárodního práva poslanci zdůrazňují, že by EU měla být připravena přijmout další sankce vůči Rusku, zejména ty, které jsou zaměřeny na jednotlivce. Sankce by měly být úměrné hrozbě, které Rusko představuje, dodávají. V prosinci loňského roku Rada (ministrů) EU prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku do 31. července 2019.


Společné řešení globálních výzev
Usnesení zdůrazňuje, že by EU měla přehodnotit stávající dohodu o partnerství a spolupráci (DPS) mezi EU a Ruskem a omezit vzájemnou spolupráci v oblasti společných zájmů. Globální výzvy, jako je změna klimatu, energetická bezpečnost, digitalizace, umělá inteligence a boj proti terorismu, vyžadují selektivní spolupráci.

Prohloubení vzájemných vztahů by mělo být podle návrhu usnesení možné pouze za předpokladu, že Rusko začne plně implementovat takzvané dohody z Minsku s cílem ukončit válku na východní Ukrajině a začne respektovat mezinárodní právo.

Reakce na dezinformace
Poslanci odsuzují dezinformační kampaně Ruska a kybernetické útoky, jejichž cílem je destabilizovat veřejnou a soukromou komunikační infrastrukturu a zvýšit napětí v EU a jejich členských státech. Jsou hluboce znepokojeni tím, že reakce EU na ruskou propagandistickou kampaň a na přímé masivní dezinformační útoky byla nedostatečná a je třeba ji ještě více zesílit, zejména před nadcházejícími evropskými volbami v květnu 2019. V této souvislosti zdůrazňují, že musí být podstatně zvýšeny finanční prostředky a lidské zdroje EU pro pracovní skupinu East Stratcom.

Ohrožení sousedů
Parlament důrazně odsuzuje ruské narušování vzdušného prostoru členských států EU především v oblasti Baltského moře, kde byly opakovaně narušeny teritoriální vody a vzdušný prostor. Toto nerespektování mezinárodních pravidel ze strany Ruska představuje hrozbu pro sousedy Ruska ve všech částech Evropy, nejen v oblasti Černého moře, ale také v oblasti Baltského moře a Středomoří.

Nord Stream 2
Poslanci také zdůraznili své obavy, že projekt plynovodu Nord Stream 2 by mohl posílit závislost EU na ruských dodávkách plynu a ohrozit vnitřní trh EU.

Podpora autoritařských režimů a rušivých politických sil
Poslanci jsou znepokojeni stále trvající ruskou podporou autoritářských režimů a zemí, jako je Severní Korea, Írán, Venezuela a Sýrie. Rovněž vyjadřují politování nad snahou Ruska o destabilizaci kandidátských zemí EU, zejména pokud jde o podporu poskytovanou Moskvou organizacím a politickým silám, které se postavily proti dohodě z Prespa, jež by měla ukončit dlouhodobý spor o název mezi Bývalou jugoslávskou republikou Makedonie a Řeckem.

Ekonomická válka Ruska
Poslanci odsuzují nelegální finanční aktivity a praní špinavých peněz ze strany Ruska, kdy jsou každoročně vyprány v EU ruskými společnostmi a jednotlivci, což představuje hrozbu pro evropskou bezpečnost a stabilitu. Zpráva zdůrazňuje, že dotčené země EU musí ukončit všechny programy "zlatých víz / pasů", z nichž mají prospěch ruští oligarchové.
Zdroj: EU

Další články z rubriky Domácí

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé inteligence a kreativní ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Vláda rozšířila sankční seznam a schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem ve výši 1,2násobku minimální mzdy. Počítá s ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »