InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Nelegální demontáž lednic zamoří ovzduší nad Evropou stejně, jako všechna auta v ČR dohromady

12.03.2019
Jako kdyby na silnice, dálnice i polní cesty v České republice za celý rok nevyjelo ani jedno z bezmála šesti milionů registrovaných osobních aut: tak by se v Evropě zlepšilo ovzduší, pokud by se podařilo zabránit neodborné a nelegální demontáži vysloužilých chladicích zařízení.
Nelegální demontáž lednic zamoří ovzduší nad Evropou stejně, jako všechna auta v ČR dohromady | Foto: Eliška Paulová
Konstatovala to nedávno zveřejněná studie Univerzity Spojených národů (UNU). Její autoři, Federico Magalini a Jaco Huisman, zjistili, že zatímco lednic a mrazáků se v zemích EU ročně prodá více než 25 milionů kusů, což je zhruba 1 250 000 tun, za stejnou dobu se podaří zrecyklovat necelou polovinu tohoto množství poté, co byla starší zařízení vyřazena z provozu a nahrazena novým. Z ostatních někdo odmontoval části, které lze ještě zpeněžit - například kompresory. Zbytek skončil na skládkách, mnohdy existujících načerno, nebo byl ilegálně vyvezen do zemí třetího světa.

Kvůli tomu unikne do ovzduší osm milionů tun ekvivalentu CO2 ročně, což odpovídá emisím šesti milionů aut. Podle údajů Svazu dovozců automobilů bylo v roce 2018 v registru motorových vozidel ČR zapsaných 5 802 520 "osobáků".

ČR recykluje 65 %
"Chladicí zařízení jsou na tom obecně lépe, pokud jde o procento, které se podaří vysbírat po skončení jejich životnosti. Jejich neodborná demontáž je ale nebezpečnější, než v případě jiných spotřebičů," komentuje zjištění studie Roman Tvrzník, předseda představenstva největšího českého kolektivního systému pro sběr a recyklaci spotřebičů, společnosti Elektrowin.

V České republice se k recyklaci dostane dokonce více než 65 procent množství, které je ve stejné době nově uvedeno na trh. To je přesně hodnota míry zpětného odběru, kterou vyžaduje evropská směrnice. Jenže recyklace není zadarmo. Pokud při ní mají být od začátku do konce dodrženy všechny unijní standardy nastavené v zájmu ochrany životního prostředí, ale také udržitelnosti ekonomického rozvoje, musí být výrazně spolufinancována výrobci spotřebičů. Proto při prodeji každého nového kusu odvádějí určitou částku na jejich budoucí ekologickou likvidaci.

Technologie nahrazují drtiče vraků
Federico Magalini a Jaco Huisman, autoři studie UNU, spočítali, že náklady na zpracování jedné tuny chladicích zařízení v zemích EU průměrně dosahují výše 201 EUR. Tedy pokud jsou dodržovány všechny platné standardy. Stejně jako v případě financování celého systému jsou i za jejich dodržování zodpovědní výrobci, kteří systém sběru a recyklace starého elektra v uplynulých letech vytvářeli.

Obcházením těchto standardů se podle studie dají náklady stlačit až na méně než polovinu - 84 EUR za tunu. Znamená to však mimo jiné zpracovávat chlazení na jiných než k tomu určených speciálních technologiích. V praxi je často nahrazují například drtiče na autovraky. V zájmu "úspor" se také ignorují požadavky na nakládání s nebezpečným odpadem nebo "vynechává" veškerá povinná evidence a komunikace s úřady.

Právě ukotvení standardů pro recyklaci elektrospotřebičů považuje proto Roman Tvrzník za jeden z klíčových úkolů při přípravě nové legislativy. Tu začalo připravovat Ministerstvo životního prostředí, zákonodárcům by návrh mohl být předložen ještě letos.


Autor: Eliška Paulová

Další články z rubriky Zdraví

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Nezanedbávejte své ledviny, nabádá klienty VZP a poukazuje na důležitost preventivních prohlídek

Chronická onemocnění ledvin bývají zákeřná v tom, že o nich pacient dlouho nemá ani tušení. Zdravotní komplikace se neprojevují bolestí a problém je o ...

VZP: Náklady na centrovou péči loni poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je posky ...

Epidemiolog Kynčl: V ČR se aktuálně nacházíme v sestupné fázi chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) v ČR v 8. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla hodnoty 1480 nemocných na 100 000 osob, c ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »