InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Andrej Babiš v USA: Byla to nejvýznamnější událost v mém politickém životě

09.03.2019
Předseda vlády Andrej Babiš v pátek 8. března 2019 v rámci programu posledního dne návštěvy USA navštívil inovativní společnosti, uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září a setkal se s členy Sněmovny reprezentantů i se zástupci významných amerických židovských organizací.
Capitol, Washington DC | Foto: pixabay.com
"Užil jsem si to. Byla to pro mě nejvýznamnější událost v mém politickém životě," shrnul Andrej Babiš před odletem domů dojmy z návštěvy USA, na které ho doprovázela také manželka Monika. Během tří dnů premiér absolvoval 25 jednání či protokolárních událostí a jeho žena mimo společný program dalších 5 setkání.

Premiér Andrej Babiš se v pátek dopoledne setkal v Kapitolu s šéfem republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym. Hovořili o kybernetické a energetické bezpečnosti, o našich závazcích v rámci NATO či nákupech vojenské techniky. Poté zamířil na pracovní oběd se zástupci skupiny přátel ČR v Kongresu, členy Sněmovny reprezentantů.

S demokratickou kongresmankou za Illinois Jan Schakowskou, demokratickou kongresmankou za Michigan Debbie Dingelovou a republikánským kongresmanem za Texas Ronaldem Wrightem hovořili o zájmech České republiky v USA. "V této chvíli máme asi 12 zástupců ve Sněmovně reprezentantů. Jsou to lidé, kteří mají k naší zemi vztah, kteří nás znají, kteří vědí, jaké jsou zájmy České republiky ve Spojených státech amerických. Pozvali jsme je do Prahy, protože někteří z nich ani v Praze nebyli. Domluvili jsme se, že by k nám mohli přijet na návštěvu po evropských volbách," dodal Andrej Babiš.

Odpoledne předseda vlády jednal se zástupci významných amerických židovských organizací. Po schůzce s vedením AIPAC následovalo setkání s představiteli Amerického židovského výboru (AJC), Národní koalice pro podporu eurasijských Židů (NCSEJ), Ligy proti antisemitismu a hanobení židovského národa (ADL) a mezinárodní židovské politické organizace B?nai Brith. "Bavili jsme se o mé návštěvě v Izraeli a celkově o jejich názoru na postoje a působení České republiky v rámci Rady pro lidská práva v rámci OSN," řekl po setkání český premiér.

V rámci projektu Národní inovační strategie 2019-2030 premiér Babiš navštívil podnikatelský inkubátor 1776 Crystal City. Předseda vlády diskutoval o inovativních přístupech, jejichž prostřednictvím společnost 1776 podporuje start-upové podnikatele. Seznámil se s principy a fungováním komunity podnikatelů, start-upů a inovátorů. "V USA mají největší síť inkubátorů, asi 2,5 tisíce firem. V tomhle inkubátoru je asi 100 firem. Poskytují zde veškeré zázemí pro začínající podnikatele. Je to zajímavé proto, že i když je jich 100, tak mají kontakty mezi sebou, jsou vlastně společně na jednom místě. Mají společnou i kantýnu, zázemí, malou infrastrukturu," vysvětlil fungování inkubátoru 1776 premiér.

Následně navštívil Andrej Babiš pobočku úspěšné české IT společnosti CloverDX ve Washingtonu. Premiér si prohlédl prostory společnosti a seznámil se s fungováním automatizované integrace dat, kterou se CloverDX zabývá. "Americký management si strašně chválil schopnost našich lidí, jejich technickou zručnost. Říkali, že jsme skutečně jedni z nejlepších na světě. Je to společnost, která expanduje do zahraničí, jsou v Londýně, jsou tady ve Washingtonu a mají velké plány, je to skvělá firma," okomentoval návštěvu Andrej Babiš.

S úřadujícím americkým ministrem obrany Patrickem Shanahanem premiér uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září u památníku před budovou Pentagonu. "Je třeba si připomínat hrozbu mezinárodního terorismu," řekl Andrej Babiš.

Program oficiální návštěvy USA premiér ukončil návštěvou Apple Store, který by předseda vlády rád viděl i v Praze. O záměru otevřít oficiální obchod firmy Apple v Praze hovořil během lednové návštěvy Světového ekonomického fóra v Davosu s výkonným ředitelem Apple Timem Cookem.
Zdroj: vlada.cz

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »