InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Prostituce v Česku

14.02.2019
PRAHA - Určit přesný počet žen, které se živí prostitucí, je složité. Některé totiž poskytují tyto služby třeba jen jeden týden v roce, vydělají si potřebné peníze a skončí. Podle údajů neziskové organizace Rozkoš bez rizika je náročné vést nějaké statistiky, organizace se řídí svými statistikami a výzkumy, dost často také informacemi od žen, které služby poskytují.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Mnoho žen se nepřizná, že poskytuje sexuální placené služby. Tato práce je pro ženy totiž velké stigma a je spojena s mnoha předsudky. S touto prací se ženy rozhodně nechlubí, většina z nich nemá ve svém okolí někoho, kdo o jejich zdroji obživy ví. Proto také v mnoha případech nenahlásí znásilnění, ublížení na zdraví, vydírání nebo nucení k praktikám, které jsou rizikové a často bez ochrany." říká Barbora Pšenicová, projektová manažerka Rozkoše bez rizika.

"Prostitutka nemůže být znásilněná"
Podle Pšenicové je důležité odstranit ve společnosti stereotypy a tím dosáhnout respektu k jejich způsobu života. Ženy se pak nebudou bát vystoupit ze své anonymity a začnou hlásit trestné činy, které na nich byly spáchané.

"Bude to mít i pozitivní celospolečenský efekt, protože dojde ke snížení počtu násilných činů. Zákazníci si často myslí, že žena takový čin neohlásí a tím pádem mohou trestnou činnost páchat. A v mnoha případech tomu tak je, " tvrdí Pšenicová.

Velká část veřejnosti si stále myslí, že prostitutka z podstaty své práce nemůže být znásilněná, což je jeden z mýtů, se kterým je potřeba bojovat. Pokud se začne o této problematice veřejně mluvit, může se i lépe šířit osvěta a informace, jak se chránit před přenosem pohlavně přenosných infekcí. A sníží se nejen počet násilných trestných činů, ale i na něj napojený organizovaný zločin.

"Naším dlouhodobým cílem je dekriminalizace prostituce, tedy legální uznání této práce," dodává Pšenicová.

Cena? 500 i 3 000 korun
Zatímco hodina sexu na ulici může stát 500 korun, na privátě zákazníci zaplatí mezi 1 000 až 1 500 korun a v klubech tato částka může dosáhnout i 3 000 korun. Tyto peníze ale ne vždy končí u ženy, která službu poskytuje. Část žen totiž nepracuje "sama na sebe", ale má někoho, kdo je manažerem, který si může z jejího výdělku odebírat peníze za ochranu, pronájem pokoje, pomůcky nebo třeba za reklamu.

"Často slýcháme, že takovýto manažer si z výdělku vezme klidně i polovinu. Proto je i častý příklad, že žena neodolá nabídce zákazníka, který jí nabídne 500 korun navíc za sex bez kondomu," vysvětluje Pšenicová.

Typická žena poskytující sexuální služby? Třicetiletá matka samoživitelka
Je mnoho žen, které volí tento způsob obživy jako jediný možný kvůli znevýhodněné sociální situaci, kdy se starají o malé děti, mají nedostatek peněz, nemohou sehnat vhodné zaměstnání, nebo mají strach o ztrátu střechy nad hlavou.

Takové ženě může být kolem 30 let, je rozvedená, má dvě děti, žije v menším městě, pracuje na privátu v jiném regionu, a to jen některé dny v měsíci. Často totiž má i jinou "obyčejnou" práci a žije "obyčejný" život. Mívá dluhy a často o sobě pochybuje.

Více než polovina z nich je matka samoživitelka, 13 procent z nich má dokonce tři a více dětí. "Pozitivní je, že je mezi nimi čím dál méně uživatelek drog. V České republice je zhruba 180 000 matek samoživitelek, což znamená že z celkového počtu matek samoživitelek se prostituci věnuje cca 3 až 4 procenta z nich." uzavírá Barbora Pšenicová.


Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »