InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Putovní pohár pro vítěze pIšQworek zůstává v Brně

07.12.2018
BRNO - Nejlepších dvacet čtyři týmů z Česka a Slovensko přijelo první prosincový pátek na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, aby získali titul šampiona v pIšQworkách. Putovní pohár se nakonec z Brna nestěhoval, neboť vítězství získal tým GML A z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně.
Ilustrační snímek | Foto: pisqworky.cz
Hra pro mnohé spojena se školními léty - piškvorky. Pro některé studenty to však není jen školní kratochvíle, ale i sport, který je pohlcuje především v první polovině školního roku. A to především díky soutěži pIšQworky. Školní, oblastní a krajská kola musí zvládnout nejlepší pIšQworkáři, aby mohli bojovat o pohár pro vítěze a zajímavé ceny. Toto právo si vybojovalo v konkurenci 1349 týmů z Česka a Slovenska pouze dvacet čtyři nejlepších pětic.

Na 120 hráčů čekalo osm kol, ve kterých chtěli předvést jen to nejlepší. Narozdíl od předchozích úrovní, kdy se hrálo klasickým tabulkovým systémem s následným play-off, se totiž na Grandfinále hraje takzvaným švýcarským systémem, který se používá například v šachu a pořadí je díky němu spravedlivější. Prvním nasazeným týmem byl Divide et Impera z Gymnázia a Střední odborné školy v Rýmařově. "Loni jsme se umístili na dvanácté pozici. Budeme rádi, když letos skončíme v první polovině. Ale bylo by super, kdybychom první místo udrželi," řekl hráč rýmařského týmu Adam Štěpán. Již po druhém kole ale první místo opustili a do bojů o medaile nezasáhli. Nakonec skončili až na 19. místě.

Na první místo se již po druhém kole vyšvihl tým Párky Zdarma z Gymnázia Joachima Barranda v Berouně. Právě tato škola obhajuje vítězství. "Sestavili jsme poměrně nový tým. Máme ale v týmu velezkušeného hráče Jakuba Čapka, který pIšQworky vyhrál již dvakrát. Doufáme, že i taktika našeho kouče Davida Hakla, taktéž dvojnásobného vítěze, přinese své ovoce," doufal hráč Matouš Burian. Přestože pak své soupeře při hře ničili, dostáli alespoň svému názvu a jako cenu útěchy jim pak dávali párky. Hráči tak s chutí chodili za zástupci České federace piškvorek a renju, aby zjistili tajné taktiky na favority tohoto turnaje.

Před začátkem turnaje se zdálo, že by pořadím mohl zamíchat i tým ANARCHY ze Střední průmyslové školy v Jedovnici, který v loňském roce skončil na druhém místě. Jejich nasazení až na dvacátém místě upozorňovalo na jisté problémy. "V květnu odmaturoval náš loňský kapitán, takže jsme přibrali jednoho nováčka. Zatím jsme s ním velmi spokojený. Ale se svými výsledky z krajského kola spokojeni nejsme. Budeme se snažit dnes své výsledky vylepšit a alespoň se přiblížit loňskému umístění," komentoval situaci Vojtěch Kocour.

Mezi favority patřil i místní mladý tým s trefným názvem GML A, odkazující na Gymnázium Matyáše Lercha. Písmeno A pak na to, že jsou nejlepší. To potvrdili po pátém kole, když se ujali průběžného vedení. "Trénovali jsme, máme zkušenosti z piškvorkových turnajů. I tak nás potěšilo, že jsme byli nasazeni na třetím místě. Přesto bychom rádi dnes zvítězili," neskrýval ambice svého týmu Semir Arabo.

Velmi dobře se prezentoval i slovenský tým Ačkari z Gymnázia J. A. Raymana v Prešově. Na to, že na začátku tvrdili, že moc netrénovali a nechají to osudu, během celého turnaje se pohybovali kolem čtvrtého místa. Jak to s nimi dopadne a jestli se dostanou na stupně vítězů, jsme si museli počkat až na poslední osmé kolo.

Skvělé výkony předváděl i tým Kačátko naposled z Gymnázia Kladno, přestože tito hráči byli nasazeni až na 21. příčce. "Rozhodně si věříme na první místo. Loni jsem se umístili na místě čtvrtém," zhodnotil své vize kapitán. Celý den se pohybovali po pomyslných stupních vítězů, štěstí jim přinášel jejich maskot - plyšové kačátko.

Nejen kolečka a křížky bavily hráče. Své logické myšlení si hráči s chutí procvičili i na úkolech z únikové hry BrainFaq. Pokud se účastníci úspěšně dostali skrze záludné úkoly, mohli se dokonce zúčastnit losování o poukaz na únikovku Dědictví.

Soutěžící letos měli možnost vyhrát na finále spoustu zajímavých cen, patří mezi ně i poukaz do adrenalinového parku Yellow Point pro první dvě místa nebo batohy a další ceny od Bagmasteru. Nemůžeme zapomenout ani na poukazy od RegioJet pro nejlepší. Zkrátka ale nepřišli ani ostatní soutěžící, každý tým si domů odnesl deskovku od Albi, něco na zub od Mentos i sešity a další ceny od RSJ a Masarykovy univerzity.

Po sedmém kole začalo jít do tuhého. Všichni věděli, že i malá nepozornost je může připravit o celkové vítězství. První příčka patřila stále domácímu týmu GML A, za nimi byly v těsném závěsu Párky Zdarma a tým Kačátko naposled. O tom, jak si soutěžící rozdělí ceny, rozhodlo ovšem až poslední kolo. V aule Fakulty sociálních studií panovalo hrobové ticho, slyšet bylo pouze klapání šachových hodin. Kačátko naposled svůj zápas zvládlo, zatímco Párky Zdarma prohráli s Ackarmi, čímž si zhatili nejen zlatý sen, ale i málem přišli o příčku bronzovou, neboť právě Ackari byli na čtvrté příčce. I přes tuto zamotanou situaci GML A žádné drama nepřipustili a mohli slavit svůj triumf.

Veškeré podrobnosti naleznete na webových stránkách www.pisqworky.cz.

Další články z rubriky Koktejl

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím subjektům škody, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR takzvané programy péče. Tyto ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Milia ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »