InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Schováváte dárky do sklepa? Pozor na zloděje

29.11.2018
Vánoce se blíží a ti pilnější z nás už mají dárky nakoupené a pečlivě uschované. Objemnější věci se ale do skříní ani pod postel nevejdou, a často tak končí ve sklepě. S tím počítají i zloději, kteří se právě v předvánoční době vydávají na výpravy s jasným cílem - ukrást cenné nové sportovní vybavení, elektroniku, hračky, ale i kola a další letní vybavení. Pokud nechcete mít Vánoce zkomplikované sháněním nových dárků na poslední chvíli, měli byste raději zabezpečení svého sklepa zkontrolovat.
Tokoz X Safety Box III | Foto: fyi.cz
Na věci uložené ve sklepech rodinných domů i společných prostorách bytů si dělají zálusk především organizované skupiny zlodějů. Využívají menší ostražitosti majitelů, kteří v hektické atmosféře blížících se svátků nevěnují pozornost tomu, jak cenné věci ukládají a zda jsou v bezpečí. Na co si dát pozor?

Rodinný dům není hrad
Sklep v rodinném domě bývá nejslabším a rozhodně ne nedobytným místem. Zloději se do něj mohou dostat více způsoby - kromě hlavních dveří umí "využít" třeba i malá sklepní okénka. Pokud máte sklep propojený s obytnou částí, otevírá se jim volná cesta do celého domu, což rozhodně není příjemná představa.

Jako vhodný bezpečnostní prvek poslouží speciální folie na okna, která výrazně znesnadňuje jejich rozbití. Samozřejmostí by měl být dobrý zámek na všech dveřích. Volte takový, který je certifikovaný alespoň ve třetí bezpečnostní třídě - musí odolávat hrubým pokusům o překonání minimálně pět minut. Každá minuta navíc znamená pro zloděje větší riziko odhalení, proto si krádež věcí schovaných za kvalitním zámkem často rozmyslí.

Pozor na společné prostory
Když bydlíte v paneláku nebo bytovém domě, vaše možnosti ukládání věcí jsou omezené. Většina bytů má kóje na skladování věcí ve sklepě, tedy daleko z dohledu. Ideální cíl pro zloděje, kteří při vloupáních využívají i anonymity sídlištního prostředí.

Pokud máte tu možnost, vybavte dveře do kóje nebo sklepní místnosti odolným visacím zámkem s petlicí. Měl by zvládnout různé výkyvy počasí - nestane se tak, že by vám v zimě nešel otevřít nebo vlivem sklepní vlhkosti zvlhl. Dobrý zámek zloděje odradí a, ač to asi souseda nepotěší, pošle ho "o kóji dál".

Co oči nevidí...
...to zloděje neláká. Platí to i pro organizované bandy, které si v předvánočním období vytipovávají vhodné objekty včetně sklepů.

Když už se nevyhnete skladování cennějších věcí ve sklepě, snažte se je alespoň schovat z dohledu. Přikryjte je starou dekou nebo je schovejte do krabic a boxů. Můžete využít i bezpečnostní systémy Tokoz Xbox, které lze připevnit na strop, dveře nebo podlahu a pevně k nim uzamknout vše potřebné. Když už se zloděj do sklepa dostane, zdaleka ještě nebude mít vyhráno.




Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »