InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek v Praze-Bubenči

29.11.2018
PRAHA - Dechberoucí olej Rámájana ruského malíře Borise Grigorijeva se naposledy představil české veřejnosti před 88 lety v rámci výstavy skupiny slovanských umělců v Praze. Na večerní aukci určené pro náročné klienty, sběratele a investory ho nabídne 6. prosince od 18 hodin aukční dům Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči. Dílo, přestavující mýtickou indickou hrdinku obklopenou exotickými zvířaty, se tu bude dražit od 9 milionů korun.
Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek však nabídne i další rarity z výtvarného umění, starožitností a designu. Rámájanu i další dražená díla si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 19. listopadu do 5. prosince 2018 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin.

Kolekce čítá zhruba sto třicet položek, jejichž celková vyvolávací cena dosáhne přibližně 20 milionů korun. V 9. aukci Arthouse Hejtmánek se bude dražit například obraz Milosrdný Samaritán Jana Preislera vyvolávaný od 3 800 000 korun, Narození Panny Marie z dílny Karla Škréty, díla Soběslava Pinkase, Jindřicha Průchy, Otakara Kubína, Otakara Mrkvičky, Aloise Wachsmana, Václava Tikala a dalších.

Sběratelským raritám vévodí kniha De revolutionibus orbium coelestium: dílo astronoma a matematika Mikuláše Koperníka vydané v roce 1566, které je celosvětově nedostupné a na aukcích se objevuje jen zcela výjimečně. Vyvolávací cena vzácného tisku je 1 900 000 korun.

Ze současného umění se objeví například hyperrealistické zátiší Jana Mikulky či dřevěný objekt Magdaleny Jetelové.

Rámájana, obraz pro světový trh
"Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek představují pro sběratele a investory vždy díla mimořádně cenná nebo objevná," uvádí galerista Tomáš Hejtmánek. K těm patří i Rámájana, od Borise Grigorijeva. "Obraz Rámájana má světový potenciál. Před třemi lety se nabízel v londýnské aukční síni Sotheby´s. Vyvolávací cena tehdy činila v přepočtu zhruba 22 milionů korun," upozorňuje galerista Tomáš Hejtmánek. "Obraz tehdy vydražen nebyl, ale už fakt, že se na tuto největší a nejsledovanější světovou aukci vůbec dostal, svědčí o jeho mimořádné kvalitě. Nyní se Rámájana nabízí znovu a za velmi lákavou vyvolávací cenu. Patří tak k nejpřitažlivějším dílům jak v naší aukci, tak na celém podzimním uměleckém trhu," domnívá se Hejtmánek.

Grigorijev namaloval Rámájanu na počátku roku 1931 na Francouzské riviéře, kde po emigraci z Ruska žil. Boris Dmitrijevič Grigorijev (1886-1939) se narodil v bohaté ruské rodině. Po revoluci v roce 1919 z Ruska odešel a jeho domovem se stala Francie a Amerika. Rámájana, obraz výjimečný svým námětem i velikostí, se u nás poprvé představil v roce 1932, kdy byl v Praze součástí výstavy skupiny slovanských umělců, uspořádané Francouzským institutem. Plátno bylo poté prodáno a až do své londýnské aukční premiéry se pak už obraz na veřejnosti neobjevil.

Preisler, Kubín, Tikal i Vernet
Unikátem je i obraz Milosrdný Samaritán (po roce 1910) z vrcholného období tvorby Jana Preislera. "Obraz je veřejnosti známý většinou jen z publikací. Rozměrem nevelká, ale zlomová práce z doby před první světovou válkou se řadí k Preislerovým nejlepším dílům," říká Tomáš Hejtmánek. "Obrazy Jana Preislera patří k těm, které si sběratelé nenechávají ujít a jejichž ceny v poslední době strmě rostou," dodává Hejtmánek. A připomíná, že výjev s tímto námětem zachytili na svých obrazech i umělci mladší generace, jako Filla či Zrzavý. Vyvolávací cena obrazu je 3 800 000 korun.

O nového majitele se bude ucházet také půvabný velkoformátový olej V přírodě (1914) od Jakuba Obrovského. Obraz je monumentální oslavou krásy přírody i ženského těla: vyvoláván bude od 380 000 korun. Harmonii a optimismus vyzařuje i Jarní krajina Jindřicha Pruchy (1913), dražená od 450 000 korun.

Mezi mimořádné položky patří dále dvě díla Otakara Kubína, českého malíře s mezinárodním renomé. Z jeho sběratelsky nejatraktivnějšího období pocházejí obrazy Zátiší s houslemi (1921), o který se bude licitovat od 400 000 korun, a Skalisko u moře (před 1933), jehož vyvolávací cena je 320 000 korun. Zájem přitahuje dále obraz Figura (1930), bravurní ukázka lyrického kubismu od malíře a architekta Aloise Wachsmana, vyvolávaná od 750 000 korun. Českou modernu v její nejlepší formě zastupují Atomické reflexy (1946) Václava Tikala (od 700 000 korun) a Nároží (1942) Otakara Mrkvičky (od 450 000 korun).

K vzácnostem aukce se řadí rovněž obraz Předvádění arabského koně (1844) od znamenitého francouzského malíře a portrétisty Émila Jeana-Horace Verneta: licitace startuje na 1 800 000 korunách.

Lákavé staré umění
Uměleckým skvostem je olejomalba Narození Panny Marie (1640) z dílny Karla Škréty, výtečný příklad bravurní autorské malby, jehož menší podobu vlastní Národní galerie v Praze. Vyvolávací cena představuje 800 000 korun. Krásnou uměleckou prací je také obraz Madona s Ježíškem (1420-1430) od italského malíře Giovanniho Badileho, vyvolávaný od 500 000 korun.

Starožitnosti, design i objev jménem Talaškino
Nejvýše draženou položkou z oblasti starých tisků je dílo De revolutionibus orbium coelestium (1566) Mikuláše Koperníka: kniha se bude vyvolávat od 1 900 000 korun. Sběratelským unikátem je ale i vzácná Schedelova či Norimberská kronika (1493). Ta se řadí mezi nejkrásnější a nejcennější prvotisky. Licitovat se o ni začne od 700 000 korun.

Zájemcům o nábytek nabídne aukce kubistickou ložnici Josefa Gočára (od 700 000 korun). Za pozornost stojí i 12 židlí ve stylu biedermeier (od 450 000 korun).
Aukčním bonbónkem je pak kolekce uměleckých předmětů ze dřeva a textilu v Česku takřka neznámého sdružení ruských umělců z počátku 20. století Talaškino. Jejich velká výstava se konala v Praze v Topičově salonu v roce 1909. Jednotlivé kusy se začnou dražit v rozmezí 8-25 000 korun.
Zajímavé srovnání s Talaškinem nabídne kolekce výrobků českého užitého umění a designu ze sdružení Artěl (Janák, Hoffmann, Havlíček) či položky ze skvělých Vídeňských dílen (Hoffmann, Schasl).

V kategorii prací na papíře patří k nejcennějším akvarelový diptych Den a Noc od Vojtěcha Preissiga z období vrcholné secese (1899). Licitovat se o ně bude od 450 000 korun. Zajímavostí pak jsou dále čtyři kresby Maxe Švabinského k básni Máj Karla Hynka Máchy (1900). Vyvolávací cena je 100 000 korun.

Současné umění
Top sběratelské položky zastoupí například hyperrealistické Zátiší s limetkami II (2017) Jana Mikulky, vítěze soutěže britské Královské společnosti o nejlepší autoportrét i vítěze ankety návštěvníků londýnské Národní portrétní galerie. Startovat bude od 380 000 korun. Světovou proslulost získala také Magdalena Jetelová, od níž se v aukci objeví dřevěná plastika Das Fenster (1975) s vyvolávací cenou 250 000 korun.




Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »