InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Známe 5 triků, jak nalákat zákazníky před Vánocemi. Využíváte je?

14.11.2018
Předvánoční období je pro e-shopy klíčové, prodané zboží tvoří u mnohých až třetinu celoročního obratu. Co ale zákazníky skutečně motivuje, aby si vybrali konkrétní e-shop před stovkami jiných? Nejsou to jen slevy a jiné finanční pobídky. Pro Čechy je stále důležitější také pohodlí, s jakým u vás nakoupí, nebo možnost vrátit nevhodný dárek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Umožněte vrácení nevhodného dárku
Vrácení zboží je pro lidi klíčové, zejména pokud jde o e-shopy. "Ukazuje se, že pokud vrácení neproběhne v pořádku, až polovina lidí se k vám nevrátí," cituje Jakub Michalovský výsledky nedávného spotřebitelského výzkumu společnosti Acomware. Stejný výzkum také prokázal, že si lidé přejí další rozšiřování a zkvalitnění služeb, jež se vrácení a reklamace týkají.

Zákazníci by například ocenili, pokud by nevhodné zboží nemuseli zasílat poštou, ale mohli je vrátit přímo na pobočce. Extra výhodu jako e-shop získáte, pokud prodloužíte lhůtu pro vrácení nad zákonem stanovených 14 dní. V souvislosti s blížícím se Štědrým dnem je ideální, umožníte-li vrácení zboží až do poloviny ledna.

Sleva na nákup a odměna za věrnost
Péče o stávající zákazníky je pro e-shopy mnohem výhodnější než investice do získávání nových. Výjimkou proto nejsou propracované věrnostní programy, v nichž sbíráme a uplatňujeme body, získáváme přednostní přístup k novému zboží, případně čerpáme jiné výhody.

Čísla ale hovoří jasně. Pokud chce zákazník v rámci věrnostního programu nějakou výhodu, pak především tu finanční. Přesně 56 % z nás by nejvíce ocenilo dopravu zdarma, 42 % pak slevu na aktuální nebo příští nákup. "Naši registrovaní zákazníci mají celoročně k dispozici kód na 10% slevu," uvádí příklad dlouhodobé výhody Kristýna Křížová z e-shopu Agátin svět, který prodává dětské hračky a vybavení. Ten se například nezapojuje do velkých slevových akcí jako Black Friday, místo toho lidem nabízí speciální slevu na část sortimentu po celé předvánoční období.

Zkuste dát dopravu zdarma
Doprava zdarma je po nižší ceně zboží druhým nejčastějším důvodem, proč si Češi vybírají právě internetové obchody. Konkrétně doručení nákupu zdarma dokáže zaujmout až 37 % zákazníků. "Jednou z možností je zapojit se do Dne dopravy zdarma, který letos proběhne ve dnech 13. až 15. listopadu. Dopravu zdarma ale samozřejmě můžete zákazníkům nabídnout v jiný termín, který vám vyhovuje více. Ani jedna z variant není špatná," říká Tomáš Petrů za dodavatele e-commerce řešení oXyShop.

Širší sortiment než v obchodě
Tuzemské e-shopy dokážou svým zákazníkům často poskytnout širší výběr zboží než jejich kamenní konkurenti. Že je dobré tuto výhodu zdůrazňovat, potvrzují i statistiky. V pětině případů si totiž vybíráme internetový obchod právě proto, že v tom klasickém nemůžeme dané zboží sehnat.

Odborníci ale upozorňují, že je nezbytné uvádět u takového zboží pravdivě dostupnost. Velké riziko podstupujete, pokud nabízíte zboží, které reálně není skladem nebo ho neumíte v dohledné době zajistit. Zákazníka tím můžete odradit a příště si raději vybere jiného prodejce.

Doručujte i večer
I když lidé chtějí dopravu zdarma, neznamená to, že by je nezajímala její kvalita. "Pokud Češi upřednostní e-shop před klasickým obchodem, u čtvrtiny nákupů je to z důvodu jejich pohodlí. Dalších 12 % lidí říká, že si vybralo internetového prodejce kvůli doručení těžšího či objemnějšího zboží," vysvětluje Michalovský.

Pro pohodlí zákazníků přitom není nutné dopravu pouze zrychlit. Vyplatí se též zamyslet nad nabídkou doplňkových služeb. "Ideální je nabídnout doručení večer nebo třeba vynesení těžšího zboží," myslí si Michalovský.


Další články z rubriky Rady a tipy

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způsobem zabezpečit svůj majetek. Jedině tak se vyhnete katastrofě. Jak na ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Naši imunitu oslabuje i nedostatek spánku. VoZP zdůrazňuje jeho přínos pro celkové zdraví

Zdravý spánek je klíčový pro naše celkové zdraví a pohodu. Patří mezi základní biologické potřeby člověka a je nenahraditelný. Dostatečný spánek má po ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »