InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Zuzana Kronerová září ve Vršovickém divadle MANA v břitké komedii Gin Game

31.10.2018
PRAHA - První novinkou na repertoáru aktuální sezony Vršovického divadla MANA (VDM) je inscenace Gin Game. Hra amerického dramatika D. L. Coburna, ověnčená Pulitzerovou cenou, je obrazem života, napínavou komedií a ojedinělou hereckou příležitostí pro Zuzanu Kronerovou a Dušana Sitka. Příběh o karetní vášni a křehkém přátelství představí režisér Ondřej Zajíc v premiéře 13. listopadu 2018.
Dušan Sitek se Zuzanou Kronerovou ve hře Gin Game | Foto: Alena Hrbková
Vršovické divadlo MANA otevírá sezónu břitkou komedií Gin Game. Právě jednoduchá karetní hra Gine Game je ve hře amerického autora D. L. Coburna The Gin Game, která získala v roce 1978 Pulitzerovu cenu, trefnou a aktuální metaforou "Gin Game je obrazem života. Proč někdo stále vyhrává, aniž by se o to jakkoli přičinil, zatímco jiný, i když vynakládá spoustu energie na vynalézání nejlepších strategií, je vždycky tím poraženým? A je ten, kdo vždy vítězí, opravdu vítězem?" Tak přibližuje chystanou novinku Věra Mašková, dramaturgyně inscenace a od září také nová umělecká šéfka vršovické scény.

Štěstí v lásce nebo ve hře?
Napínavý, komorní příběh pro dva výjimečné herce Gin Game se nejprve hrál na Broadwayi s Humem Cronynem a Jessicou Tandyovou. Od té doby obletěl doslova celý svět a nabídl ojedinělou hereckou příležitost mnoha hvězdám. Ve Vršovicích se v tragikomedii o tom, jak si svůj "podzim života" chystáme už od nejútlejšího mládí, spolu s Dušanem Sitkem představí v hlavní roli Zuzana Kronerová, dvojnásobná držitelka Ceny Český lev. "Tragikomedie je žánr, který miluji!," říká herečka a dodává: "Hra je o lidském údělu žít svůj život nejlépe, jak umíme. A také o tom, že náš život jednou skončí a my se na to musíme připravit - a zkusit se s tím smířit. Nejtěžší to bývá pro ty, kteří nikoho nemají, což je i případ našich dvou postav ze hry Gin Game." I proto zve na představení diváky všech věkových kategorií. "Důvod je prostý. I oni budou jednou staří. A z naší inscenace se mohou poučit a zároveň se u ní dobře pobavit," láká na chystanou novinku Zuzana Kronerová, pro níž má zkoušení ve Vršovickém divadle MANA hned dvojité kouzlo. Slovenská diva totiž ve Vršovicích i bydlí. Příběh břitké milostné komedie Gin Game ji bavil hned od začátku: prozrazuje leccos o našich omylech a životních přetvářkách, které nás mohou doběhnout v jakémkoli věku.

A jak je to se slavným úslovím "štěstí ve hře, neštěstí v lásce"? Pokud je tím, koho obehráváme někdo cizí a lhostejný, pak naše hra asi na naši lásku velký vliv mít nebude. Ale co když je naším spoluhráčem někdo blízký? Kolik našich výher unese? Nejen o tom je novinka vršovické scény Gin Game.

Premiéru inscenace v režii Ondřeje Zajíce s výpravou Dany Hávové uvidíme 13. listopadu, veřejná generálka bude 12. listopadu a první repríza pak 14. listopadu 2018.

Divadelní comeback
Repertoár VDM obohatí také obnovená premiéra Zahrada Jane Austenové a s ní i divadelní legenda Divadla na Zábradlí a držitelka tří cen Alfréda Radoka Marie Málková. Titul současné české dramatičky Lenky Lagronové o osudu slavné anglické spisovatelky v režii Radovana Lipuse tak nabízí další herecký koncert na vršovické scéně. V dalších rolích uvidíme Apolenu Veldovou a Lucii Štěpánkovou. Inscenace je převzata z Divadla Viola.

Do konce roku přibude na programu VDM ještě původní česká hra Země česká, domov můj. Drama o vlastenectví inspirované skutečným osudem legionáře a varhaníka vršovického kostela zrežíruje Pavel Khek. Do hlavní role obsadil Milana Kačmarčíka, dále hrají Vilém Udatný, Máša Málková a Jan Hofman. Premiéra bude 19. prosince 2018.

Vršovické divadlo MANA v budově Husově sboru na Moskevské třídě disponuje hlavním sálem v přízemí, balkónem a lóžemi s celkovou kapacitou 209 míst.
Pokladna je otevřená od pondělí do pátku mezi 17-19 h. a vždy hodinu před začátkem každého představení.

Internetový prodej vstupenek probíhá prostřednictvím portálu www.webticket.cz.

Vršovické divadlo MANA Moskevská 967/34, Praha 10-Vršovice
Spojení: tram 22, 4 - Vršovické náměstí, 24, 7 - Bohemians
www.vrsovickedivadlo.cz
Autor: Jana Bryndová

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »