InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

10 rad, jak se nejlépe připravit na otěhotnění

19.10.2018
Početí miminka by se mělo stát krásným okamžikem, který si budete pamatovat na pořád. Jestliže jste se s partnerem rozhodla otěhotnět, poradíme vám nejen jak si to užít, ale také jak se na to nejlépe připravit a předejít možnému zklamání, že vaše úsilí bude zbytečné.
Ilustrační snímek | Foto: studiodanah.cz
1. Srovnejte své tělo
Posuny pánve, stažení svalů pánevního dna, křivé boky i skolióza, to všechno mohou být potíže, které brání v otěhotnění, i když jste jinak úplně zdravá. Dornova metoda Plus rychle srovnává posuny kostrče i pánve a s tím související neplodnost. Také pomáhá při menstruačních potížích, srovnává rozdílnou délku dolních končetin či posuny obratlů. Jde o terapii, která je šetrná a zároveň také celostní. Její aplikací dochází ke změnám na všech úrovních člověka. Pomáhá uvolňovat blokády svalů, tkání, ale i psychických bloků a toku energie. Po každém srovnání těla je třeba také svaly zpevnit a udržet na tom správném místě. Ideální je nakombinovat cviky Dornovy metody s cvičením SM systém (Stabilizační a Mobilizační systém) se speciálním elastickým lanem.

2. Zapojte Bemer terapii
Hodně práce, málo spánku, ještě méně odpočinku a nesprávná výživa. To jsou hlavní neduhy, kterými ničíme svoji psychiku, ale také fyzickou schránku. Navíc se pod neustálým stresem celé tělo stáhne, svaly nám zatuhnou, mikrocirkulace krve se zpomalí, zhorší se látková výměna i přenos živin. To vše u žen může mít za následek zhoršení tvorby vajíček a u mužů snížení počtu a kvality spermií. Problémy úspěšně řeší Bemer terapie. Díky této vědecky ověřené léčebné metodě se tělo rychleji samo zregeneruje, krev se rozproudí a látková výměna se zlepší. Navíc budete výkonnější a zavalí vás přísun energie!

3. Upravte svoji váhu a detoxikujte se
Vaše příliš nízká tělesná hmotnost může být příčinou porušení hormonální funkce vaječníků, což způsobuje neplodnost. Proto byste měla váhu upravit a zdravě přibrat. Ale ani ženy, které trpí nadváhou to nemají s otěhotněním jednoduché, a navíc jim hrozí v těhotenství komplikace v podobě cukrovky nebo vysokého krevního tlaku. Pokud se rozhodnete začít pracovat na svojí váze, je velmi důležité nejprve tělo detoxikovat - vyplavit usazeniny z těla a odlehčit přetíženým orgánům. Nejvhodnějším způsobem, jak toto nastartovat, je zvolit detoxikační kúru, která vás zároveň správně vyživí. Vhodné je začít pravidelně užívat kvalitní aloe vera gel, který rozpouští usazeniny v celém těle, tedy i ve střevech. Tlusté střevo hraje nezastupitelnou roli nejen při trávení, ale i v našem imunitním systému a při udržování rovnováhy tekutin v těle. Proto je důležité, aby se nezanášelo odpadními látkami a fungovalo správně. Tímto procesem zároveň dojde k nastartování našeho přirozeného metabolismu a začne se spalovat více kalorií. Aloe vera gel obsahuje 75 výživných látek včetně 20 minerálů, 18 aminokyselin a 12 vitaminů. Díky detoxikovanému a správně vyživenému tělu zvýšíte své šance na otěhotnění.

4. Pravidelně cvičte
Hodně důležité je se hýbat. Při tomto procesu se celkově harmonizuje tělo, posilují svaly, urychluje krevní oběh, látková výměnu a odbourává stres. Ideální je jóga, pilates nebo speciální cvičení s gumou SM Systém. Velmi vhodné jsou procházky v přírodě na čerstvém vzduchu.


5. Dbejte na zdravou stravu
Mějte na paměti, že je to maminka, která tvoří základy pro zdravý vývoj a vysokou imunitu miminka. Jste to tak vy, kdo bude vyživovat miminko, a tak je nutné na to tělo dobře připravit. Upravte si jídelníček tak, abyste jedla zdravě. Vynechejte bílý cukr, bílou mouku, sladká jídla i limonády, tučná a smažená jídla. Slaďte medem, používejte monosacharidy na bázi fruktózy, místo sladkostí jezte ovoce, používejte celozrnnou mouku, oleje lisované za studena a rybí tuk. Obohaťte jídelníček o potraviny bohaté na vitamíny, antioxidanty, vápník a kyselinu listovou. Kyselina listová je v lidském těle nezbytná především pro tvorbu nových buněk. Jejím výborným zdrojem je opět aloe vera gel, který navíc obsahuje i vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C a E. Pokud si nejste jistá, že je správně doplníte stravou, vsaďte na doplňky stravy.

6. Věnujte se relaxu
Stres a negativní myšlenky otěhotnění nepomohou, proto nezapomínejte relaxovat. Zvolněte, věnujte se svým koníčkům, zajděte si na kávu s kamarádkou a nechte se hýčkat aroma masáží. Jde o jednu z nejstarších a nejpřirozenějších metod, jak odbourat stres a navodit si báječnou náladu. Jen si to představte - vůně vanilky, skořice či pomeranče, kouzlo doteku, vy odpočíváte a někdo o vás pečuje. Aroma masáž odstraňuje únavu, uvolňuje svaly a stimuluje mysl.

7. Dopřejte si dostatek spánku
Spánek je hodně podceňován. Přitom je pro nás tolik důležitý, nejen při otěhotnění. Dopřejte si dostatek spánku v pohodlné posteli na kvalitní matraci v příjemném voňavém povlečení. Ideálně 7-8 hodin denně. Dbejte na to, aby kolem vás v noci nesvítila žádná rušivá světla a nevyrušil vás ze spánku nějaký zvuk (např. z mobilu). Pokud si dopřejte kvalitní spánek, vytvoříte si základ k tomu, abyste se celý den cítila dobře, netrpěla únavou a stresem.

8. I partner je velmi důležitý
Mnohým ženám se stává, že pro myšlenky na miminko, zapomenou na partnera. Proto je důležité pečovat také o něj a pracovat na vzájemném vztahu. Zkuste se společně věnovat nějakému koníčku, choďte pravidelně do kina či divadla nebo na večeři. A hlavně si užívejte společných chvil. I partner je totiž důležitý pro bezproblémové otěhotnění, a tak i on, by se měl zaměřit na svoje tělo a mysl - nasadit detoxikaci, dopřát regeneraci, mít dostatek spánku a správnou výživu. Toto vše u mužů bývá většinou podceňované.

9.Vyhněte se stresu
V dnešní uspěchané době je to sice velmi těžké, ale pokud se na to zaměříte, dokážete se stresem bojovat. Stres totiž vyvolává různé nemoci, nemůžete kvůli němu dobře spát, a dokonce může za to, že přiberete na váze. Zvolněte. Opakujte si jako mantru, že se dá vše vyřešit v klidu anebo, jak říkávaly naše babičky, nic není tak horké, jak se to uvaří. Stres účinně zaženete relaxací, dobře také fungují jógové dýchací techniky anebo krátká procházka či sport.

10. Vše je jen ve vaší hlavě
Neupínejte se a nesoustřeďte se pouze a jenom na početí miminka. Mnoho žen již zjistilo, že se jim podařilo otěhotnět právě ve chvíli, kdy se na otěhotnění vůbec nesoustředily. Například začaly se studiem jazyků, našly si nový koníček, změnily práci nebo odjely na dovolenou. "Snažili jsme se s manželem o miminko skoro dva roky," svěřila se nám paní Monika. "S lékařem jsme se domluvili, že půjdeme na umělé oplodnění. Před tím jsme si chtěli ještě na pár dní odpočinout a odletěli jsme s přáteli na dovolenou k moři. Vyzkoušeli jsme jízdu na skútrech a potápění i pěší túru do hor. Díky tomu, že šlo pouze o psychický blok, jsem ještě na dovolené otěhotněla," dodává Monika.

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »