InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Kýla. Banalita, která může ohrozit život

02.10.2018
PRAHA - Kdo z nás nikdy nezkoumal svoje břicho, které většinou vidíme jako příliš velké? Neplatí ale, že za všechno, co v této partii přebývá, může tloušťka. Vyklenutí v oblasti břicha, pupku, ale i třísla nebo stehna bývá často příznakem kýly. A ta, když ji zanedbáme, může ohrozit i náš život. Kýla, ať už vrozená nebo získaná, přitom patří k rozšířeným onemocněním: podle České herniologické společnosti je v České republice ročně operováno více než 35 tisíc nemocných právě s touto diagnózou. Stejně jako v Evropě se tak jedná o vůbec nejčastější chirurgický zákrok. Proč ale se zdánlivou banalitou, která někdy ani nemusí příliš bolet, hned spěchat na operaci?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Zjednodušeně řečeno, kýla vzniká nejčastěji tak, že orgán nebo tkáň "vycestuje" ze svého přirozeného místa v tělní dutině někam jinam, což se navenek - jde-li o zevní kýlu - projeví jako boule pod kůží. Napravit tento stav lze jedině chirurgicky," vysvětluje je MUDr. Roman Fraško, Ph.D., chirurg z Kliniky GHC Praha. Ten zde kýlu operuje především laparoskopickou metodou s využitím nové formy zobrazení 4K, které poskytuje lékaři mimořádně ostrý obraz během operace. Pro pacienta pak laparoskopie znamená především menší zátěž a rychlejší zotavení.

Častý problém mužů i žen
"Pokud se kýla vyklenuje směrem ven a dá se tedy většinou dobře zjistit při základním vyšetření pacienta, hovoříme o zevní kýle. V případě, že se vyklenutí odehrává uvnitř dutiny břišní, hovoříme o kýlách vnitřních, které k diagnostice vyžadují použití zobrazovacích metod, jakými jsou například rentgenová vyšetření, ultrazvuk, výpočetní tomografie a magnetická rezonance," říká MUDr. Roman Fraško a dodává, kdo a jakou kýlou trpí nejčastěji: "Vrozené tříselné kýly se projeví už u malých dětí od narození do zhruba pěti let. Druhou skupinou obyvatel s nejčastějším výskytem tříselné kýly jsou pacienti mezi sedmdesátkou a osmdesátkou - z důvodu stárnutí vazivových tkání. S kýlou se na nás ale obracejí i mladé ženy po porodu. Zatímco tříselnou kýlou bývají z 90 procent postiženi muži, u stehenní kýly naopak tvoří 70 procent nemocných ženy. U kýly vnitřní je postižení u obou pohlaví přibližně stejně časté."

Pozor na kouření, břemena i drsné diety
A jak se kýly vyvarovat? Zdravým životním stylem ani cvičením ji prý příliš neovlivníme, ale pozor bychom si měli dát na kouření. To vede ke kašli a tím zvyšování nitrobřišního tlaku. Některé studie také prokazují, že kouření zhoršuje kvalitu kolagenní tkáně. A právě kolagen je důležitý pro pevnost a pružnost břišní stěny. Je-li břišní stěna oslabená, stačí úporný kašel, dlouhodobá zácpa, těhotenství a potíž je na světě. Vyvarovat bychom se měli zvedání těžkých břemen, nadváhy, ale také drastické diety a nadměrného hubnutí. Tělo pak postrádá důležité bílkoviny, vitamíny a svaly jsou zesláblé, což se může opět neblaze projevit na stavu břišní stěny.

Pomůže jedině operace
Záludnost kýly spočívá v tom, že kýla může, ale také nemusí, pacienta příliš bolet a obtěžovat. Což někdy svádí k tomu ji až tak rychle "neřešit". Neléčená kýla se ale může uskřinout. To znamená, že orgánům obsaženým v kýle hrozí nedostatečné zásobování krví, začnou odumírat a může dojít až k zánětu pobřišnice. Okamžitá operace je pak doslova životně nutná. Proto lékaři doporučují podezření na kýlu vyšetřit bez zbytečných odkladů a s operací neotálet. "Jen u nemocných, pro které je operační zákrok příliš rizikový, zůstává variantou přikládání kýlního pasu. Jeho dlouhodobé nošení však vede k dalšímu ochabnutí svalstva břišní stěny," upřesňuje doktor Fraško.

Laparoskopicky nebo "klasicky"?
Principem operace kýly je vyprázdnění obsahu kýlního vaku zpět do břišní dutiny, po němž následuje odstranění neboli resekce vaku a plastika zeslabeného místa. "Plastiky tříselné kýly můžeme operovat otevřeně, z řezu v třísle, nebo minimálně invazivně, a to zpravidla, laparoskopicky," vysvětluje MUDr. Roman Fraško.

Výhodou laparoskopie pro pacienta je menší operační rána, a tedy i jizva, menší potřeba analgetik k utišení pooperační bolesti. Reakce organismu na stres je prokazatelně menší, zkracuje se tak délka pobytu v lékařském zařízení a rychleji probíhá také rekonvalescence. Pacienti si pochvalují i lepší kosmetický efekt a možnost rychlejšího návratu k běžnému životu. "Chirurgové na Klinice GHC Praha provádějí operace kýl jak laparoskopickou, tak otevřenou technikou. Vzhledem k nesporným výhodám laparoskopických operací jim však dáváme jako lékaři přednost a raději je volí i naši pacienti," říká doktor Fraško.

Rychlý zákrok, rychlé zotavení
Do břišní dutiny pacienta jsou malými řezy o velikosti asi 1 cm zavedeny potřebné nástroje a laparoskopická kamera. Síťka je pak vložena a upevněna mezi pobřišnicí na jedné straně a svaly a vazivovou tkání břišní stěny na druhé straně. Poskytuje tak dobrou podporu zadní strany přední stěny břišní. "Většinu tříselných a pupečních kýl lze v GHC operovat v režimu jednodenní chirurgie, pokud to zdravotní stav klienta umožňuje. V ostatních případech se jedná o krátkodobou hospitalizaci na nadstandardních pokojích hotelového typu. Používáme nejmodernější přístroje a také 4K zobrazení, které poskytuje mimořádnou ostrost obrazu během operace, díky němuž můžeme operovat přesněji, šetrněji k tkáním a také kratší dobu," dodává lékař.

Podle něj je laparoskopie náročnější na dovednost operatéra, ale zároveň výrazně komfortnější pro pacienta. Je méně bolestivá a vyžádá si kratší dobu pracovní neschopnosti - přibližně týden až 14 dní, zatímco u otevřené metody je to několik týdnů. Vždy samozřejmě záleží i na typu zaměstnání, které pacient vykonává.

Ke zpevnění břišní stěny se někdy používá i speciálně tvarovaná trojrozměrná chirurgická síťka. Ta vytváří bezpečnější podporu tkáně až do jejího zhojení. Kýla je totiž onemocnění, které se může vrátit. "Díky síťce se však recidiva odoperované kýly snížila z původních pěti až deseti procent na přibližně jedno procento," uzavírá MUDr. Roman Fraško.

Autor: Magdalena Bičíková, Jana Bryndová

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »