InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

9 tipů, jak se nezbláznit v práci po dovolené

17.09.2018
Návrat z dovolených do běžného pracovního dne patří podle studií k nejméně zvládnutým lidským činnostem. A Češi, na tom nejsou, v porovnání s jinými národy, jinak. Poradíme vám pár triků, které se osvědčily a pomáhají k usnadnění prvních dnů v práci.
Bemer terapie | Foto: studiodanah.cz
Tím nejhorším, co můžete udělat, je vrátit se pozdě večer a druhý den ráno ihned spěchat do práce. Tento způsob bohužel volí řada Čechů a vůbec si neuvědomuje, že o načerpanou energii během dovolené, tímto počínáním velmi rychle přijdou. Ze dne na den je to pro lidský organismus a mysl obrovský nápor a nejvíce dostává zabrat psychika. Proto by měl být start vždy pozvolný.

1. Naplánujte si o den navíc
Už při plánování myslete na návrat do pracovního života. Proto si k dovolené přidejte alespoň jeden den navíc. Zapomeňte na to, že byste se vrátili například po dlouhé cestě z dovolené a druhý den šli do práce. Pokud si dopřejete jeden den volna navíc, zmírníte tak návrat do reality a máte dost času si vybalit věci, vyprat oblečení a zvyknout si na běžný režim.

2. Nadopujte se vitamíny, minerály a antioxidanty
Možná i vy zažíváte pocity, kdy se vrátíte z dovolené a říkáte si, že byste po ní potřebovali ještě jednu. Často se tak stává po dovolené s fyzickou zátěží, nebo v případě, kdy máte děti a celou dobu se o ně musíte pečlivě starat. V těchto případech rychle zjistíte, že jste vyčerpaná, jako byste nikde nebyla. Proto už první den v práci budete potřebovat opravdu hodně energie - připravte se na to. Dopřejte si hodně čerstvého ovoce a zeleniny už na dovolené. Nejste si jistá, zda ovoce ze samoobsluhy obsahuje dostatek vitamínů? Sáhněte po vhodných doplňcích stravy.

3. Vyzkoušejte Bemer terapii
Je i tak konec dovolené a první den v práci vaše noční můra? Trpíte stresem, celé tělo se vám stáhne, svaly zatuhnou a zhorší se látková výměna i přenos živin? To vše má za následek zhoršení mikrocirkulace krve v těle. Díky terapii Bemer, této vědecky ověřené léčebné metodě, se tělo rychleji samo zregeneruje, krev se rozproudí a látková výměna se zlepší. Navíc budete výkonnější a zavalí vás přísun energie.

4. Vybalte co nejdříve
Vyperte a ukliďte věci co nejdříve, jak přijedete. Představte si, že jste placena za rychlý úklid, nejsou to vaše věci, ale věci někoho jiného. Pusťte si k úklidu pěknou muziku, kterou máte ráda. Prodloužíte si o několik hodin pocit, jako kdybyste byla na dovolené, a navíc domov budete po volnu opouštět, bez špatného pocitu, že po návratu z práce na vás čeká hodně práce.

5. Sestavte si seznam
Sestavte si seznam věcí, které jsou v práci potřeba udělat a seřaďte si je podle důležitosti. Poté ho dodržujte a odškrtávejte, co máte již hotové. Uvidíte, jak vám práce půjde lépe od ruky. Navíc, když se dostanete na konec seznamu, dostaví se úleva a dobrý pocit.

6. Udělejte v práci něco nového
Nezabředněte hned do starých kolejí a zkuste v práci dělat věci jinak. Pokud můžete, vyrazte do práce pěšky, pokud je vaše cesta dlouhá, zkuste alespoň vystoupit o stanici dříve, nebo jeďte na kole. Přijďte do práce první den o něco dříve, abyste měla klid na to se v práci rychle zorientovat a pročíst si e-maily, ještě dříve, než vás kolegové zahrnou otázkami o dovolené. Zkuste v práci něco udělat navíc či jinak, určitě vás to "nakopne". Po práci následně zajděte na krátkou procházku nebo kávu s kamarádkou - a protože máte vypráno, tak si to můžete dovolit.

7. První den v práci si naplánujte volnější
Důležité schůzky s obchodními partnery či důležitá rozhodnutí si naplánujte na později. Dopřejte si alespoň tři dny v klidnějším tempu. Dělejte něco, co vám jde od ruky, nad čím nemusíte dlouho přemýšlet. Postupné zapojování mozku na plné obrátky, příznivě napomáhá k přechodu z dovolenkového režimu, do toho běžného.

8. Rozmazlujte se
Buďte na sebe hodná, rozmazlujte se. Zajděte si na aroma masáž nebo manuální lymfodrenáž hlavy, která působí proti stresu, chronické únavě a migréně, navíc odstraňuje otoky v obličeji. Věnujte se něčemu, co máte opravdu ráda. Běžte si zacvičit, dopřejte si jógu.

9. Naplánujte si prodloužený víkend
Naplánujte si další, byť jen kratší dovolenou. Může jít například o prodloužený víkend s kamarádkami. Nebo víkend v některé z evropských metropolí. Nálada se vám ihned zlepší, a budete se mít na co těšit.

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »