InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

88. Jiráskův Hronov přichází s novým logem a připomene osudové osmičky

02.08.2018
HRONOV - Nové logo, unikátní kulturní program i letní atmosféra festivalového stanového městečka. Tradiční divadelní přehlídka se 3. srpna 2018 otevře (nejen) mladým lidem, kteří chtějí v létě prožít něco neopakovatelného.
Ilustrační snímek | Foto: jiraskuvhronov.eu
Jiráskův Hronov vstupuje do 88. ročníku s novým vizuálním stylem a řadou lákadel v hlavním i doprovodném programu. V představení Dobrý proti severáku si v Hronově zahraje mimo jiné Daniel Bambas, letošní držitel ceny Thálie v kategorii nejlepší herec. Přehlídka si také symbolicky připomene minulé ročníky z let, jejichž letopočty končily osmičkami: od roku 1938, přes pohnuté roky 1948, 1968 až po nedávnou minulost v roce 2008.

Jiráskův Hronov, který letos proběhne v termínu 3.‒11. srpna, také zásadně mění tvář. Autorem nového loga a celkové grafiky je Jan Jiskra z Prahy, který vyhrál otevřenou soutěž na vytvoření jednotného vizuálního stylu. Moderní červenobílé logo reprezentuje jednotlivé symboly divadla.

Přehlídka nabídne celkem 32 nejlepších letošních tuzemských amatérských divadelních představení, která prošla sítem světově unikátního systému krajských a národních soutěžních přehlídek. V doprovodném programu amatéry doplní inspirativní kusy profesionálních scén, například "Barunka is leaving" studentů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, "Evžen Oněgin" Divadla Anfas, příběh opravdové české kapely "LoutnaCZ" souboru Geisslers Hofcomoedianten a další. V romantické tragikomedii "Dobrý proti severáku" v Hronově vystoupí i držitel prestižní divadelní ceny Thálie za rok 2017 Daniel Bambas.Pohádky pro děti se budou hrát každý den v zrekonstruovaném Parku Aloise Jiráska.

Jedním z témat festivalu jsou letos osudové osmičky. Jiráskův Hronov si bude na své webové stránce na dobových fotografiích připomínat, jak přehlídka probíhala v ročnících, jejichž letopočet končil číslicí osm.

V loňském roce usedlo v hledištích Jiráskova Hronova 11.636 diváků a atmosféru letního festivalu si vychutnalo 222 seminaristů. Šestitisícové východočeské město má pro návštěvníky i letos připraveny ubytovací i stravovací kapacity, včetně festivalového stanového městečka se zázemím.

Festival Jiráskův Hronov je nejstarší kontinuálně existující festival amatérského divadla v Evropě s nepřetržitou tradicí 88 let (celkově přesahující 100 let, počítáme-li jeho počátky do roku 1891, kdy se konaly Národní slavnosti ochotnické, resp. v roce 1921 konaná První soutěžní přehlídka ochotnických divadel Čech a Moravy s hostem ze Slovenska). Dal by se tedy legitimně označovat dokonce za nejstarší festival amatérského divadla na světě. Mezi odbornou veřejností je oprávněně vnímán jako vrchol amatérské divadelní sezóny. Festival, na který se dostávají jen ty nejlepší amatérské divadelní soubory z ČR a pozvané zahraniční soubory.

Jiráskův Hronov je bezesporu kulturním dědictvím ČR a díky své kontinuitě a známosti u každého amatérského souboru v ČR (včetně historických zápisů v jejich kronikách) patří k světově významným fenoménům.

O prestiži festivalu svědčí loňské vyznamenání AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur / International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Pořadatelem Jiráskova Hronova je Národní informační středisko pro kulturu (NIPOS), které je rovněž programovým garantem a město Hronov a jeho Kulturní a informační středisko.

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »