InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Šestý ročník festivalu KoresponDance roztančí Žďár

24.05.2018
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Všichni se těšíme na léto, kdy se to hemží nejrůznějšími festivaly. Filmy pod širým nebem a noční koncerty mají svou neobyčejnou atmosféru, ale co takhle užít si jedinečná taneční představení v mystických prostorách barokního zámku? Zapojte do svého letního programu festival KorespoDance a věřte, že na tanec začnete nahlížet zcela novým způsobem.
Dragan Dragin | Foto: Tereza Jeřábková
Na co se můžete těšit?
Letní mezinárodní festival KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou již po šesté představí současný tanec, nový cirkus a pohybové divadlo. Ve dnech 13. - 15. července ožije zámecký areál uměleckými představeními ze tří kontinentů světa. Kromě tanečních a pohybových performance jsou na programu také prohlídky úchvatné barokní architektury, workshopy a tematické diskuze u kulatého stolu. Pořadatelé nezapomínají ani na děti, přichystali si pro ně příměstský tvůrčí tábor.

Festival pro celou rodinu
Každé léto ožívají města hudebními a filmovými festivaly, sjíždí se na ně tisíce lidí s podobnými zájmy, aby si společně užili neopakovatelnou atmosféru. Taneční festivaly zůstávají trochu v pozadí, avšak neprávem. Už jste někdy nešli na film, z důvodu, že byl v cizím jazyce, který neznáte? Nebo vás opravdu zajímalo, o čem to ten švédský zpěvák zpívá?

Tanec bourá všechny jazykové a kulturní bariéry, je univerzálním dorozumívacím nástrojem. V tanci rozumíte stejně umělci z druhého konce světa jako kamarádovi. V tanci cítíte emoce, pohyb, vibrace a na ničem ostatním nezáleží, tak proč mu nedát šanci a zažít něco nového?

Tančit budou všechny generace
V pátek a v sobotu vystoupí skupina Barely Methodical Troupe (BMT) z Velké Británie, špička světové scény nového cirkusu uvede svou fascinující show "Bromance".

Ducha aztéckých kultur přiveze na Vysočinu mezinárodně oceňované uskupení multi-talentovaných umělců Foco alAire z Mexika, kteří uvedou celkem tři představení, z nichž jedno připraví na míru pro festival s místními seniory.

K vidění budou také výsledky výjimečné mezikontinentální spolupráce mezi francouzským tanečníkem Jeanem Gaudinem, kontratenorem Sebastienem Fournierem, africkou taneční skupinou Ghana Dance Ensemble a českým dětským pěveckým sborem Žďáráček.

Nezůstane však jen u pohybu. Festival KoresponDance se dlouhodobě snaží propojovat unikátní historické dědictví se současnou kulturou a uměním. Proto se areál rodinného zámku otevírá pro návštěvníky nejen pro zhlédnutí představení ve venkovních i vnitřních prostorách, ale i pro odpočinek, zajímavé prohlídky tajemných míst a řadu dalších aktivit pro celou rodinu.

Za zmínku stojí i okolí. Načerpat energii můžete v nádherné přírodě typické pro Vysočinu nebo se schladit u jedné z místních nádrží.

Od loňského roku je festival držitelem prestižního ocenění EFFE Label, čímž se zařadil mezi nejzajímavější festivaly Evropy.
"KoresponDance má záměrně velmi neformální atmosféru, zveme sice známé osobnosti a hvězdy světové scény, ale v zámeckém areálu jsme všichni pohromadě a můžeme diskutovat, bavit se a vzájemně se obohacovat. Přejeme si, aby si z festivalu obyvatelé Žďáru i všichni další návštěvníci odnášeli netradiční zkušenost s tancem a věděli, co pro ně může znamenat. Jakékoli umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji," uzavírá Marie Kinsky, ředitelka festivalu.

Organizátorem festivalu je Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, jehož cílem je podpořit rozvoj profesionálního současného tance v mezinárodním a interdisciplinárním kontextu.

Více informací na www.korespondance.cz.

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »