InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Americké jaro představí v Jazz Docku jazzové hvězdy současnosti

20.02.2018
PRAHA - Letošní již 13. ročník festivalu Americké jaro představí ve své jazzové části, která se bude tradičně konat v pražském klubu Jazz Dock, hned 4 jazzové hvězdy. Festival zahájí koncert kontrabasistky a skladatelky Lindy May Han Oh, dále v rámci festivalového programu, a vůbec poprvé v České republice, vystoupí zpěvačka, kytaristka a skladatelka Camila Meza. Českému publiku známý Dan Tepfer představí svůj nový projekt Eleven Cages. Jazzovou část festivalu zakončí ethno-jazzový projekt Human Element s hvězdnými jmény jako Scot Kinsey, Gary Novak, Matthew Garrison a Arto Tunçboyaciyan.
Ilustrační snímek | Foto: americkejaro.cz
Ve srovnání s minulými ročníky zdvojnásobuje letos festival Americké jaro počet koncertů a řadí se tím mezi jednu z nejvýznamnějších jazzových události roku 2018.

"Naším cílem je přivézt do České republiky nové, neotřelé tváře, ale i známé jazzové matadory, jakým byla například loni famózní klavíristka a skladatelka Carla Bley. Jazz nás baví a věříme, že to je nejdůležitější předpoklad pro to, abychom zaujali co nejvíce českých fanoušků a přivezli jim do Prahy opravdové hvězdy světového formátu," říká Zdenka Součková, ředitelka festivalu.

Linda May Han Oh (USA)
Jazzovou část letošního ročníku Amerického jara, která se bude odehrávat v pražském klubu Jazz Dock, odstartuje v pondělí 26. března ve 21 hodin jazzová kontrabasistka a skladatelka Linda May Han Oh společně se svou kapelou.

Skladby Lindy Oh kombinují různé vlivy s postmoderním jazzem. Propracované motivické a rytmické textury se volně proplétají s improvizovanými sóly všech zúčastněných. Témata kompozic jsou osobitá a výrazná, harmonie propracovaná a instrumentální schopnosti hudebníků na té nejvyšší úrovni. Technika jejich hraní není ale nikdy samoúčelná a vždy slouží v prvé řadě k vyjádření silných emocí. Koncert bude velkým hudebním zážitkem.

Camila Meza & The Nectar Orchestra (CHL/USA)
Na Lindu May Han Oh naváže už v neděli 8. dubna ve 21 hodin chilská zpěvačka, kytaristka a skladatelka Camila Meza. Zahraje skladby z nového alba Ambar, které natočila se členy projektu The Nectar Orchestra. V rámci pražského vystoupení se k její domovské kapele připojí ještě vynikající české komorní smyčcové těleso Unique Quartet.

Rodačka z Chile v současné době působí v New Yorku a spolupracuje s nejlepšími hudebníky tamní scény jako jsou např. Aaron Goldberg, Sachal Vasandani, Matt Penman, Kendrick Scott nebo Shai Maestro. Camila Meza uchvacuje publikum svým procítěným zpěvem, virtuózní hrou na elektrickou i akustickou kytaru a také osobitými skladbami. Její hudba je upřímná a silná, ale zároveň aranžérsky a kompozičně precizně propracovaná.

Dan Tepfer Trio (USA/POL/CH)
Třetí hvězdou letošního ročníku Amerického jara bude americký pianista Dan Tepfer. Jeho Dan Tepfer Trio představí své nové album Eleven Cages v neděli 29. dubna od 21 hodin.

Dan Tepfer je v současnosti jedním z nejpozoruhodnějších jazzových klavíristů a skladatelů. Svoji podvojnou kulturní identitu (jazzovou i klasickou) dokázal přetavit do hudby, jež překračuje stylové hranice. Je nositelem mnoha hudebních cen, například první ceny publika na Montreux Jazz Festival, první ceny v soutěži East Coast Jazz Festival Competition a první ceny (Cole Porter Fellowship) v soutěži American Pianists Association.

Human Element (USA)
Jazzovou část Amerického jara zakončí ve středu 2. května ve 21 hodin americký fusion-ethno projekt Human Element - seskupení čtyř významných hudebníků světové scény, jimiž jsou klávesista Scott Kinsey, basista Matthew Garrison, zpěvák a perkusista Arthur Tunçboyaciyan a bubeník Gary Novak.

Human Element volně navazuje na tvorbu fusion kapel, jako byly Weather Report, Joe Zawinul Syndicate nebo Mahavishnu Orchestra. Skupina Human Element míchá prvky fusion, funku i arménské lidové hudby a jejich elektrizující koncerty zdvihají diváky ze židlí. Svou souhrou, neuvěřitelnou energií, elektronickými i akustickými nástroji a vokály vytvářejí bohatý a nový zvuk, který se hýbe a proměňuje jako barevný proud čisté energie.

Kompletní program festivalu a další informace naleznete na www.americkejaro.cz.

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »