InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Jaké jsou potřebné dokumenty pro odškodnění po dopravní nehodě nebo jiné zdravotní újmě?

06.02.2018
V tomto článku se dozvíte, jakým způsobem shromažďovat dokumentaci potřebnou pro získání odškodnění po dopravní nehodě, pracovním úrazu případně jiné zdravotní újmě. Z naší dlouholeté zkušenosti při získávání odškodného vyplývá, že poškozené osoby nevěnují dostatek pozornosti při získávání podkladů pro budoucí odškodnění i z toho důvodu, že o něm neuvažují nebo ani nevědí, že na ně mají nárok.
Ilustrační snímek | Foto: spolekopp.cz
Na úvod připomeneme stále opakovaný fakt, že zákon č. 89/2012 Sb. (Nový občanský zákoník, zkratka NOZ) v ustanovení § 2956 stanoví, že "škůdce je povinen odčinit škodu i nemajetkovou újmu, kterou tím způsobil". Znamená to tedy, že poškozená osoba má od viníka, který jí způsobil zdravotní újmu, nárok na odškodnění nemajetkové újmy, i když sama nemá úrazové nebo životní pojištění.

V případě zranění při dopravní nehodě je situace celkem jasná. Tyto nehody jsou vždy zaprotokolovány policií, kde je označen viník nehody, z jehož povinného ručení se odškodní poškozená osoba. Dostupnost policejního protokolu je na vyžádání i několik let po nehodě. Trochu komplikovanější je situace v případě pracovního úrazu. Z naší praxe vyplývá, že zaměstnavatel, byť ze zákona povinně pojištěný, není často ochoten sepsat protokol o pracovním úrazu. Obavy vyplývají ze sankcí od úřadu inspekce práce pro nedodržení bezpečnostních norem. Poškozený zaměstnanec musí bezpodmínečně trvat na sepsání protokolu o pracovním úrazu ideálně ihned po tom, co se incident stal. V případě hospitalizace je velmi žádoucí popsat do lékařské zprávy detailnější informace o průběhu úrazu. Jakmile je to možné, zaměstnanec by si měl sehnat svědky události, případně pořídit fotografie pracoviště (postačí i na mobilní telefon). I když je někdy obtížné zajistit do protokolu svědectví kolegů v práci z důvodu strachu o ztrátu zaměstnání, postačí jejich podepsané písemné svědectví, které se při jednání s pojišťovnou o výši odškodného nedostane do rukou zaměstnavatele, a zaměstnanec tak zůstává v anonymitě.

Ještě složitější je zajištění svědectví o úrazu např. na zledovatělém chodníku. Setkáváme se s lékařskými zprávami, kde chybí podstatná informace o místě a příčinách pádu. Pokud není volána RLP a pacient se sám dostaví na lékařské ošetření, pak dokazování místa pádu a stavu chodníku bývá opravdu složité. Je třeba mít na mysli, že i u zdravého člověka může vyvolat pád na neuklizeném chodníku pozdější pracovní neschopnost a v některých případech i trvalé následky. Téměř vždy se v okolí budou pohybovat osoby, u kterých je vhodné požádat je o svědectví, ideálně opět písemné s detailnějším popisem incidentu.

Je velmi vhodné si vyčlenit samostatnou složku pro shromažďování všech získaných dokumentů - protokolů, lékařských zpráv, svědectví osob a fotografií. Ideální je vést si časový přehled o všech následných událostech, které s úrazem souvisí (obdoba deníku). Tento zcela jednoduchý postup následně ušetří spoustu času a energie při zpětném získávání dokumentů a podstatně urychlí proces získání odškodného.

Jakým způsobem shromažďovat dokumentaci potřebnou pro získání odškodnění po dopravní nehodě, pracovním úrazu případně jiné zdravotní újmě se dozvíte ZDE.

Zrekapitulujme si tedy, jaké dokumenty je žádoucí shromažďovat pro budoucí odškodnění:
1. Protokol o dopravní nehodě od policie.
2. Protokol o pracovním úrazu od zaměstnavatele.
3. Písemné svědectví a kontakty na osoby, které byly přítomny incidentu (na pracovišti, svědci pádu na chodníku, na sjezdovce, společenské události).
4. Fotografie místa pádu, pracoviště, incidentu.
5. Všechny lékařské zprávy, následná kontrolní vyšetření, zprávy z rehabilitace atd.
6. Detailní informace o způsobu dopravy do zdravotnického zařízení - v případě jízdy automobilem počet ujetých km, účtenky za pohonné hmoty, kopii velkého TP.
7. Účtenky za léky a zdravotní pomůcky v souvislosti se zdravotní újmou.
8. V případě péče o zraněného v domácím prostředí blízkou osobou stanovení počtu hodin péče za den a po jakou dobu.
9. V případě pracovní neschopnosti zajistit zpětně výplatní lístky za dobu 6 měsíců.
10. V případě poškozených věcí zajistit doklady o jejich pořízení.

Všechny výše uvedené dokumenty jsou nezbytné pro posouzení nároků na odškodnění a jejich následného uplatňování u pojišťovny viníka. Pokud se poškozená osoba obrátí na náš neziskový Spolek na ochranu práv poškozených krátce po události, pak ji naši asistenti povedou krok za krokem při obstarávání všech údajů, případně sami pomohou se zajištěním potřebných dokumentů. Náš spolek též zajišťuje vypracování revizního lékařského posudku při odškodnění nároku na bolestné.




Další články z rubriky Auto moto

Škoda Superb nyní dostupná s dalšími pohonnými jednotkami včetně nového plug-in hybridu

Mladá Boleslav - Čtvrtá generace modelu Superb vstupuje na český trh v dalších variantách. Nabídku motorizací obohacuje výkonný zážehový motor 2,0 TSI, karosářskou verzi kombi lze nově objednávat i s plug-in hybridním ústrojím. Zákazníci nyní mají ...

Pokrok pro lidstvo: Robotaxi Hyundai IONIQ 5 uspělo v simulované zkoušce pro získání řidičského oprávnění

Značka Hyundai spustila kampaň s videem, v němž plně elektrické robotaxi IONIQ 5 s funkcí autonomní jízdy úspěšně absolvovalo test podobný jízdním zko ...

Kopřivnická Tatra získala dotaci na vývoj nákladního bateriového elektromobilu

Automobilka Tatra Trucks se v posledních letech vedle produkce standardních nákladních vozidel intenzivně věnuje i vývoji automobilů s alternativními ...

Volkswagen rozšiřuje své jarní akční nabídky o mimořádně atraktivní edici Limited

Volkswagen zařazuje do své jarní akční nabídky speciální edici Limited, která je za mimořádně výhodných podmínek dostupná pro všechny modely Volkswage ...

FIAT uvádí novou 500 Collezione 1957, která je sběratelskou edicí

V roce 1957 představil FIAT světu svůj malý velký vůz: Fiat 500, který se stal symbolem masové motorizace a skutečným světovým ambasadorem produktů "M ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »