InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Tomáš Klus zahraje s Janáčkovou filharmonií

02.02.2018
Dalším mimořádným projektem hudebního festivalu Štěrkovna Open Music letos bude společné vystoupení písničkáře Tomáše Kluse a jeho kapely Cílová skupina s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Uskuteční se druhý festivalový večer v pátek 27. července a na pódiu se při něm setká neuvěřitelných šedesát muzikantů.
Ilustrační snímek | Foto: Moravskoslezský kraj
Třídenní hudební maraton, který se za podpory Moravskoslezského kraje a města Hlučín bude konat od 26. do 28. července tradičně na břehu Hlučínského jezera, tak dostojí svému přízvisku festival mimořádných projektů. Celkem jich bude sedm, k těm dalším bude patřit například už třetí ročník souboje kapel v balkánských rytmech Balkan Battle Live nebo společné hraní kapely The Tap Tap, složené ze studentů a absolventů Jedličkova ústavu v Praze, s rockery z The Konvertor i opětovné setkání Dana Bárty a kapely Alice, kteří spolu koncertovali v devadesátých letech.
Spolu s Tomášem Klusem bude další hlavní hvězdou festivalu také slezský bard Jaromír Nohavica, který zahájí festival dvouhodinovým koncertem ve čtvrtek 26. července.
"Několik let jsme usilovali o to, aby na našem festivalu vystoupili Tomáš Klus nebo Jarek Nohavica. Letos se podařilo dohodnout dokonce koncerty obou těchto špičkových umělců z našeho regionu, takže se můžeme těšit na mimořádně silný 14. ročník," řekl za pořádající agenturu New Wind Production David Moravec.

Je přesvědčen, že ochota předních umělců regionu vystoupit na Štěrkovně Open Music je dokladem rostoucích kvalit festivalu, který je největší na Opavsku a patří též k největším v Moravskoslezském kraji.
"Moravskoslezský kraj každoročně podporuje spoustu nejrůznějších kulturních nebo společenských událostí. Jako hejtman mám za povinnost se spousty z nich osobně zúčastnit. Je skvělé, když se podaří jít "pracovně" na akci, která by mě lákala i v mém volném čase. Když jsem se díval na program letošní Štěrkovny, zajásal jsem. Kromě Jarka Nohavici si nenechám ujít například Dana Bártu. Rockovou muziku mám rád a už předloni mi udělalo radost, že Dan Bárta začal znovu koncertovat s kapelou Alice. A samozřejmě jsem také zvědavý, jak budou znít písně Tomáše Kluse v doprovodu Janáčkovy filharmonie," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Koncert Tomáše Kluse s Janáčkovou filharmonií (JFO) přinese netradiční průřez zpěvákovou tvorbou. Pod vedením dirigenta Jana Kučery zazní šestnáct Klusových skladeb ve speciálních aranžích pro symfonický orchestr, které připravil baskytarista Cílové skupiny, absolvent skladby na Konzervatoři J. Ježka v Praze, Jan Lstibůrek."Absolutní volnost, kterou jsem pro tvorbu symfonických aranží od Tomáše dostal, je skvělá a zároveň zavazující. Snažili jsme se na skladby podívat novou optikou. Ne jenom připsat další nástroje, ale většinu písní nově vystavět tak, jako kdyby vznikaly přímo pro setkání Cílové skupiny s Janáčkovou filharmonií," vysvětlil Jan Lstibůrek. S Cílovou skupinou ve složení Jiří Kučerovský, Petr Škoda a Jan Lstibůrek koncertuje Tomáš Klus už od roku 2011. Na myšlenku přenést některý z crossoverových projektů Janáčkovy filharmonie Ostrava s výraznými zpěváky jiných hudebních žánrů než klasiky přivedl pořadatele festivalu velký zájem posluchačů o tyto koncerty. "Jejich přenesení na letní ope air festival jim dodá zase nový rozměr a dynamiku, přiblíží je jinému typu publika," doplnil David Moravec.
Nápad oslovil i ředitele JFO Jana Žemlu: "Tomáš Klus patří dle mého názoru k nejzajímavějším osobnostem české hudební scény. Loni jsem ho slyšel na festivalu ve Veverské Bítýšce. Musím říct, že to pro mě byla příjemná změna - tedy nevstoupit do koncertního sálu, ale sednout si na trávu, dát si pivo a jen poslouchat. Už se těším, že si takový zážitek na festivalu Štěrkovna Open Music zopakuji." "Bude to škola i pro mě, protože se pořád snažím hudebně dovzdělávat," řekl k projektu zpěvák, skladatel a kytarista Tomáš Klus.

V posledních třech letech se Štěrkovna Open Music výrazně proměňuje z běžného open air hudebního setkání na festival oslovující lidi napříč generacemi i regiony. Vytváří prostor ke společně smysluplně strávenému času pro celé rodiny. Jeho další zkvalitňování a růst umožnila i výrazná podpora ze strany města Hlučín. V posledních čtyřech letech město každoročně na festival přispívá částkou 180 tisíc korun a dalšími asi 70 tisíc korunami v nepeněžním plnění formou poskytnutého zázemí. "Festival se postupně rozrostl o dnes už tradiční dětskou scénu a také o speciální scénu pro seniory, která vždy na jeden festivalový den vyroste v zahradě sousedícího seniorského Domova pod Vinnou horou. Velkou nápaditost pořadatelé festivalu projevují také při dramaturgii mimořádných festivalových projektů. Jsme přesvědčeni, že takto netradičně vystavěný program láká na hlučínský festival nejen lidi z regionu, ale také z mnoha vzdálenějších míst České republiky i ze zahraničí, hlavně z Polska. Pro naše město je to skvělá propagace. Úspěšná akce navíc posiluje naši hrdost, že umíme u nás poskytnout tak výborné zázemí pro posluchače a návštěvníky i pro účinkující. To je důvod, proč město Hlučín festivalu už několik let věnuje mimořádnou podporu," řekl starosta Hlučína Pavel Paschek.

Významnou pomoc festivalu letos poskytuje také Moravskoslezský kraj
"V tomto roce kraj vyšel vstříc organizátorům kulturních akci v našem kraji a pozměnil financování kultury. Každoročně navyšujeme prostředky pro oblast kultury, letos o více jak 10 procent. A to není zdaleka všechno. Některé významné akce si na krajské peníze sáhnou hned v úvodu roku, což organizátorům jistě pomůže při plánování a poptávání umělců. Štěrkovna Open Music je s příspěvkem 600 tisíc korun mezi nimi a já věřím, že tento festival pomůže posílit image kraje jako významného kulturního centra v republice," řekl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.
Předprodej vstupenek na festival, jehož generálním partnerem je stavební firma Tomáš STRAUB s.r.o., zajišťuje síť Ticketstream. K dostání jsou i v hlučínské Hospodě 56 či v opavské prodejně Sluna.

Další informace zájemci najdou na Facebooku a na stránkách www.sterkovnamusic.com.

Další články z rubriky Kultura

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem. 17. dubna 2024 ve vyprodaném Kongresovém centru v Praze zazpívají největší hity Petra Hapky ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Do týmu StarDance přicházejí dva noví choreografové Ivana Hannichová a Martin Kolda

Deset tanečních páru třináctého ročníku divácky oblíbené soutěže StarDance bude od července spolupracovat s renomovanými choreografy Ivanou Hannichovo ...

Galerie na nečekaných místech navštíví v novém dokumentárním cyklu ČT art Ester Geislerová a Ondřej Horák

Výjimečné výstavní prostory s fascinujícími příběhy a unikátními sbírkami představí šestidílná série nazvaná Galerie... kde byste je nečekali. Průvodc ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »