InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ve Všestarech znovu zažijí dobu ledovou, archeopark tak začíná pátou sezónu

19.01.2018
VŠESTARY - Archeopark pravěku Všestary u Hradce Králové nespí zimním spánkem a poprvé v letošním roce otevře brány už o víkendu 20. a 21. ledna. Pro návštěvníky si jeho provozovatelé připravili Dny živé archeologie, tentokrát zaměřené na dobu ledovou a neandrtálce.
Tavení kovu, jak jej prováděli Keltové | Foto: Královéhradecký kraj
"Dny živé archeologie pořádáme každý měsíc a pokaždé mají jiný obsah. Nově využíváme dramatizaci jako prezentační formu pravěku. Tento víkend to bude například loutkové divadlo z období neandrtálců a také ukázky replik neandrtálských nástrojů, včetně jejich výroby," popisuje víkendový program ředitel archeoparku Radomír Tichý z Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Návštěvníky ve Všestarech čekají i ukázky, jak neandrtálci vypadali, o čem a jak přemýšleli nebo jaká byla jejich rodina.

Mimo Dnů živé archeologie je muzeum pravěku během zimy zavřené. Pro veřejnost se znovu otevře až v březnu, kdy sem turisté mohou zavítat o víkendu. Během hlavní sezóny od července do srpna mají otevřeno každý den vyjma pondělí.

Archeopark však neslouží jen pro veřejnost, ale procházejí jím praxemi také studenti FF UHK, a to z oboru archeologie a prezentace a ochrany kulturního dědictví. I když se náplň práce v muzeu pravěku liší od výzkumu v terénu, i tato zkušenost je pro archeology důležitá.

"Účast studentů v archeoparku má pro nás velký význam, často spolupracují hlouběji jako brigádníci, nebo dokonce i budoucí zaměstnanci. Osobně sázím i na budoucí učitele dějepisu, které v rámci výuky pravěku chci s chodem archeoparku daleko více seznámit. Generace našich absolventů k nám totiž jezdí se svými žáky na školní exkurze a je to pro ně pomoc s tímto ne pro každého snadným tématem výuky," vysvětluje ředitel Tichý.

"Pohledem zaměstnanců jde o zajímavou a tvůrčí práci se silnou zpětnou vazbou jejího smyslu. Je to ale i práce náročná. Péče o areál, příprava akcí, nutnost manuální a komunikační dovednosti. Stále sháníme průvodce exkurzí, třeba i jako brigádníky, např. maminky/učitelky dějepisu na mateřské dovolené," odpovídá ředitel na otázku, jak si lze představit každodennost ve všestarském muzeu.

Archeopark pravěku Všestary se poprvé veřejnosti otevřel s přispěním Královéhradeckého kraje v roce 2013. "Je to krásná ukázka, jakým způsobem se kraj podílí nejen na vytváření zajímavých turistických cílů pro veřejnost, ale i na přípravě studentů z Univerzity Hradec Králové, kteří zde na praxích získávají cenné zkušenosti, aby pak mohli působit například v krajem zřizovaných organizacích, jako je Regionální muzeum a galerie v Jičíně, Regionální muzeum v Náchodě nebo Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou," hodnotí dosavadní spolupráci hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

V roce 2017 navštívilo všestarský archeopark více než 15 tisíc návštěvníků, z toho šest tisíc dětí na školních exkurzích. Pravěké muzeum pomalu dosahuje své maximální kapacity.

"Možná by se do programů archeoparku vešlo o dva tisíce návštěvníků víc, ale to už by jich bylo tolik, že by nebylo možné, aby všichni sledovali danou aktivitu doprovodného programu ?tváří v tvář". Už teď používáme termínovaná vystoupení, ale přesto už je odstup mezi účinkujícím a divákem znatelný. Zkrátka divadlo a stadion mají lepší možnosti sledovanosti," dodává Radomír Tichý.
Autor: Lukáš Vaníček

Další články z rubriky Regiony

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku budou zpřístupněny objekty Hrzánského, Lichtenštejnského paláce, Kramářovy vily a sídla vlády ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpis ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »