InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Olympijský festival v Ostravě nabídne sporty, horská střediska i Korejskou vesničku

19.01.2018
OSTRAVA - Z plánování se stává realita - v pondělí 15. ledna začala na parkovištích u OSTRAVAR ARÉNY výstavba sportovišť pro projekt Olympijský festival 2018, který se v Ostravě uskuteční od 9. do 25. února. Po roce 2016 půjde na severu Moravy o druhou edici projektu Českého olympijského výboru. V Ostravě bude centrem olympijského dění OSTRAVAR ARÉNA a její okolí, na Masarykově náměstí vyroste "Korejská vesnička" a program Olympijského festivalu se přenese také do čtyř horských středisek: Bílé, Mostů u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem.
Ilustrační snímek | Foto: Moravskoslezský kraj
"Po několikaměsíčních přípravách se dostáváme do závěrečné fáze, kdy v jednotlivých dějištích vyrostou sportoviště, jež bude moc veřejnost užívat od 9. února," řekl Libor Varhaník, místopředseda Českého olympijského výboru, který má projekt Olympijský festival 2018 v gesci. "V Ostravě nás těší, že se program Olympijského festivalu dostane na vícero míst - včetně horských středisek Moravskoslezského kraje. Zajímavým pojítkem s dějištěm zimní olympiády - Pchjongčchangem - bude určitě Korejská vesnička v centru města."

V Ostravě vyhlíží projekt s optimismem. "Těší mne, že koncept olympijského parku se líbil Mezinárodnímu olympijskému výboru tak, že jej vzal za svůj a nabídl i dalším zemím pod názvem Olympijský festival. Věřím, že únorový Olympijský festival v Ostravě osloví svou pestrostí všechny fandy sportu, kteří budou sledovat výkony českých sportovců na velkoplošných obrazovkách a sami se zapojí do sportování. Olympijský festival tak opět může celému světu představit Ostravu jako město, které žije sportem," uvedl primátor města Ostrava Tomáš Macura.

"Moravskoslezský kraj je region, ke kterému sport neodmyslitelně patří. Ročně do této oblasti dáváme několik desítek milionů korun. Chceme posílit image kraje jako regionu, který je aktivní a moderní. Který umí přilákat návštěvníky a motivovat je, aby se k nám rádi vraceli. Proto jsme s vedením kraje rozšíření Olympijského festivalu z Ostravy i do Beskyd a Jeseníků velmi ocenili," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Co tedy za 22 dnů nabídne Olympijský festival 2018?

Program v OSTRAVAR ARÉNĚ a na přilehlých parkovištích
V OSTRAVAR ARÉNĚ vyroste centrum projektu, návštěvníci se můžou těšit na všechny sporty zimních olympijských her, zastoupeny budou letní sporty respektive méně tradiční a adrenalinové sporty. Olympijský festival nabídne návštěvníkům díky partnerům Českého olympijského týmu příležitost ke sportování, ale také možnost zapůjčit si veškeré sportovní vybavení v půjčovnách přímo v areálech festivalu.

"Malí i velcí návštěvníci Olympijského festivalu v Ostravě si budou moci vyzkoušet celkem třicet různých sportovních disciplín. Z nabídky jsme si pro naše město jako partnerský sport vybrali curling. V České republice jsou jen dvě specializované haly, kde se sportu věnují profesionální sportovci, a Ostrava mezi nimi není. Věřím proto, že o vyzkoušení si sportu bude mezi návštěvníky velký zájem. Hrací kameny a nezbytná košťata jim zapůjčíme přímo na místě," dodal náměstek primátora pro sport Vladimír Cigánek.

Připraven je veřejný komentovaný trénink extraligového týmu HC VÍTKOVICE RIDERA exhibiční krasobruslařská vystoupení, běžecké tratě s výukou správného mazání lyží, snowpark, pumptracková dráha, biatlonová střelnice, mobilní skokanský můstek K-4, trenažér pro jízdu na saních a ledová plocha pro jízdu na skeletonu a dvojbobu, rychlobruslení a na příznivce volného bruslení čekají stovky metrů tzv. ledových cestiček.

"V programu budou zastoupeny všechny sporty z programu zimních olympijských her, což pro nás bylo prioritou," říká Naďa Černá, manažerka projektu Olympijský festival 2018. "Jeden den v rámci programu bude věnován paralympijským sportům - připraven je sledge hokej, krasobruslení pro handicapované nebo běh na lyžích poslepu."

"V Moravskoslezském kraji podporujeme nejen profesionální sportovce. Snažíme se ke zdravému životnímu stylu a k pohybu vést i děti a mládež. V této souvislosti je projekt Olympijský festival skvělou příležitostí zájem o sport výrazně zvýšit. Dopoledne bude na děti ze škol čekat bohatý dopolední program. Věřím, že ukázky jednotlivých sportů a možnost si je vyzkoušet namotivuje děti přihlásit se do jednotlivých přípravek a trávit více času pohybem než u tabletů nebo počítačů," uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Program v horských střediscích Moravskoslezského kraje
Pro milovníky sjezdového lyžování se chystají závody ve čtyřech horských střediscích Moravskoslezského kraje - Bílé, Mostech u Jablunkova, Karlově pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem. Ve střediscích je program situován do víkendů, kromě obřího slalomu obsahuje třeba závody ve snowboardingu, představení fatbiků nebo přednášky Horské služby ČR.

"Na Olympijský festival zveme i rodiny s dětmi. Nejen v Ostravě, ale i ve skiareálech v Beskydech a Jeseníkách se mohou návštěvníci těšit na atraktivní doprovodné aktivity. Nebude chybět ani program pro děti, mladí jistě ocení večerní program Dj´s. Ve skiareálech Mosty u Jablunkova, Bílá, Karlov a Kopřivná se chystá i kulturní program. Například v Kopřivné jste zváni na koncerty kapel Mirai, O5 a Radeček nebo například Buty. Věřím, že si velký sportovní svátek v Moravskoslezském kraji užijeme na maximum, a to právě díky Olympijskému festivalu," řekl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Korejská vesnička na Masarykově náměstí
V centru Ostravy, na Masarykově náměstí vyroste Korejská vesnička. Po vzoru vstupních bran korejských chrámů vyroste i na náměstí originální "korejská brána". Centrem vesničky bude sněhová plocha, určena k zimním radovánkám zejména těm nejmenším, v připravených stáncích bude možné ochutnat korejské speciality, prohlédnout si zajímavosti korejské kultury. Ve spolupráci s Velvyslanectvím Koreje v České republice proběhne 16. února oslava lunárního korejského Nového roku.

Moravec a Pauláthová jako ambasadoři
Ambasadory ostravského projektu se stal zlatý medailista z Nagana 1998 David Moravec a lyžařka Kateřina Pauláthová. Sportovci se objevují v propagační kampani, a pokud jim to dovolí časové možnosti, zúčastní se také programu v jednotlivých dějištích. Byť jejich role bude odlišná - Kateřině Pauláthové totiž "hrozí", že v průběhu Olympijského festivalu bude plnit své reprezentační povinnosti přímo na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

"Věřím, že Olympijský festival přitáhne ke sportu více dětí, nehledě na to, že i ti starší si určitě rádi zablbnou," myslí si zlatý hokejista z Nagana 1998. "Je to o tom zablbnutí, i já se rád občas vrátím do dětského světa a vyzkouším si něco jiného."

Dopravní opatření
V rámci příprav Olympijského festivalu 2018 věnují organizátoři zásadní pozornost zejména dopravní situaci, spojené s bohatým sportovním programem v Ostravě i v horských střediscích. Moravskoslezský kraj připravil posílení dopravy směrem k horským střediskům. "Chceme návštěvníkům Olympijského festivalu co nejvíce zjednodušit cestování a přesun mezi jednotlivými areály. Během olympiády bude co dvě hodiny jezdit z Krnova do Vrbna pod Pradědem mimořádný vlak, na který bude navazovat bezplatná autobusová doprava. Ta bude jezdit kyvadlově mezi Vrbnem pod Pradědem a Karlovem v pravidelných intervalech co hodinu, v sobotu a neděli co 30 minut. Návštěvníci se díky tomu vyhnou obtížnému hledání parkovacího místa a budou si moci užít Olympijský festival naplno," vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Ve spolupráci s OSTRAVAR ARÉNOU byla vyřešena otázka náhradního parkování pro návštěvníky programu v OSTRAVAR ARÉNĚ - vzhledem k technologicky náročným přípravám jsou totiž parkoviště A + B nepřístupné od 15. ledna do 5. března, což se nejvíc dotýká hokejových fanoušků HC VÍTKOVICE RIDERA. Připraveny jsou náhradní parkovací plochy v areálu VÍTKOVICE a. s., u Městského stadionu (před areálem Ridera), před Městským stadionem, v rámci Městského stadionu a parkoviště u Clarion Congress Hotelu - v součtu se jedná o 780 parkovacích míst.

Další články z rubriky Regiony

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba o umělé inteligenci či paměti rostlin. Akce se letos koná od 30. května do 1. června a zdarma ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají

PRAHA - PID ve spolupráci s Českými dráhami a Pentou umístili do dvorany Masarykova nádraží velkoplošné informační panely, které lidem přicházejícím ...

Strakoničtí záložáci zažili při vojenském lezení v Boleticích adrenalin i nejistotu z výšek

Základní techniky jištění, slaňování, lezení a na závěr překonání fixní cesty, která prověřila dovednosti cvičících. To vše si vyzkoušeli strakoničtí ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »