InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Divadlo Drak slaví šedesátiny a dárek připravil i kraj

12.01.2018
HRADEC KRÁLOVÉ - Hradecké loutkové divadlo bude během celého roku různými akcemi vzpomínat na svou slavnou, nyní již šedesátiletou, minulost. Setká se s pamětníky, uvede nové premiéry a připravuje také akce v zahraničí. Oslavy potom vyvrcholí na podzim velkým setkáním na jevišti i v hledišti divadla.
Divadlo Drak slaví šedesátiny | Foto: Královéhradecký kraj
Vedení kraje chystá divadelníkům dárek. "Divadlo Drak a Královéhradecký kraj pracují na společném projektu, abychom podpořili jeho další aktivity. Šedesátiletá tradice je úctyhodná, proto bych touto cestou chtěla celému divadlu a jeho zaměstnancům popřát mnoho dalších úspěchů v jejich práci," říká náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová zodpovědná za školství, kulturu a sport. Kraj je spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla.

Oslavy 60 let od založení divadla začaly ve středu 10. ledna, a to slavnostním uvedením představení Poslední trik Georgese Méliése. To však zdaleka není všechno. Na 3. března plánuje vedení divadla premiéru hry Bílý tesák na motivy slavného románu Jacka Londona. Inscenace režiséra Jakuba Vašíčka v dramaturgii Tomáše Jarkovského, výpravě Antonína Šilara a kostýmech Terezy Venclové bude určena pro starší děti i dospělé publikum. V dobrodružném příběhu o vlku, jemuž v žilách koluje touha po svobodě, se v hlavní roli představí Milan Hajn.

Speciálně k výročí si pak Drak nadělí inscenaci, která bude mít premiéru pod širým nebem v rámci festivalu Divadlo evropských regionů. "V inscenaci se představí celý soubor, který si připomene kočovnické, jarmareční kořeny našeho divadla, aby tak mohl naplno projevit to, co Drak zdobí již téměř šedesát let - totiž komediantství a muzikálnost. V až barokních kontrastech, rozkročené mezi fraškou a tragédií, pokleslostí a moralitou, představíme malé i velké divadlo světa. A co by to bylo za loutkářské jubileum, kdyby se aspoň na okamžik neobjevil i sám dr. Johannes Faust," prozrazuje o autorském titulu režisér Jakub Vašíček.

K oslavám budou také patřit výstavy dokreslující historii divadla a loutkářství - už v březnu se v divadelním klubu Divadla Drak otevře výstava "Nonperfektně od Matase" Terezy Venclové. V září pak do Labyrintu Divadla Drak doputuje Kočovná výstava, mapující historii i současnost Divadla Drak. Připomene slavné inscenace a tvůrčí osobnosti, které se na vzniku jeho inscenací podílely a návštěvníky seznámí s nejrůznějšími typy loutek, které v jeho významných inscenacích vystupovaly.

Kočovná výstava začne svoji pouť nejprve v Londýně ve spolupráci s Českým centrem, odtud poputuje do Edinburgu a posléze se vrátí do Česka s tím, že není vyloučená i další štace v některém z evropských měst s živým zájmem o fenomén českého loutkářství, které bylo na konci roku 2016 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Vyvrcholení oslav je naplánováno na samý začátek příští sezóny. Ve speciální podobě bude uveden komponovaný večer Fenomén Drak, který bude věnován významným momentům, tématům a osobnostem v historii i současnosti divadla. V jeho rámci bude slavnostně uvedena předpremiéra dokumentu o Divadle Drak, který natočila Česká televize.

"Setkání napříč divadelními generacemi, vzpomínání, ale i živá současnost a nadějná budoucnost budou tím, co má 60. narozeniny divadla provázet," uvedla k programu na rok 2018 ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.

Další články z rubriky Regiony

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku bu ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »