InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Středočeský kraj nesouhlasí s přepracovanou dokumentací ke stavbě logistického centra u Zdib

10.01.2018
PRAHA - Rada Středočeského kraje v pondělí projednala v rámci řízení EIA přepracovanou a doplněnou dokumentaci společnosti GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE k záměru stavby hal logistického centra u Zdib. Na základě doporučení Výboru pro životní prostředí a zemědělství schválila usnesení, v němž Středočeský kraj s přepracovanou dokumentací k uvedenému záměru nesouhlasí.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
"Důvodem, proč Středočeský kraj s přepracovanou dokumentací k záměru výstavby logistického centra u Zdib nesouhlasí, je skutečnost, že společnost zcela neakceptovala požadavky rady z dubna loňského roku. Kraj tehdy vydal nesouhlasné stanovisko k předloženému záměru a požadoval podrobněji rozpracovat dopravní situaci, vliv na zdraví, pohodu bydlení a krajinný ráz," vysvětlil statutární zástupce hejtmanky a náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD).

Logistický areál se dvěma halami by měl podle předloženého záměru vzniknout při severovýchodním okraji obce Zdiby mezi D8 a silnicí a silnicí druhé třídy 608 na ploše 152 795 m². Doprava z areálu by měla být vedena na silnici II/608 a I/9 a dále přes exit 1 na dálnici D8. Toto řešení však naráží na celou řadu nesouhlasných stanovisek tamních obyvatel a občanských iniciativ.

"Již v rámci zveřejnění původní dokumentace kraj obdržel velké množství připomínek okolních obcí, občanských sdružení a občanů. Většina z nich se týkala právě řešení nevyhovující dopravní situace," upozornil náměstek M. Petera.

V doplněné a přepracované dokumentaci jsou sice zpracovatelem obdržené připomínky na řešení dopravní situace promítnuty a investor se rozhodl rekonstrukci křižovatky financovat, nicméně protesty vůči stavbě ze strany veřejnosti pokračují. Přepracovanou dokumentaci předložila společnost Goodman Czech Republic 28. listopadu 2017 a krajský úřad ji zveřejnil na začátku měsíce prosince na portále české informační agentury životního prostředí CENIA pod odkazem: portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_STC1980.
"V současné době je tato dokumentace rozeslána dotčeným orgánům a územním samosprávným celkům k vyjádření s termínem do 11. ledna 2018. K tomuto datu se může ke zveřejněné dokumentaci vyjádřit i veřejnost," připomněl M. Petera.

Výbor pro životní prostředí a zemědělství se upravenou dokumentací a připomínkami ze strany občanských iniciativ zabýval na svém zasedání 20. prosince a vydal usnesení, které radě doporučilo s přepracovanou dokumentací k záměru "GOODMAN ZDIBY LOGISTICS CENTRE" nesouhlasit.

Nyní se připravuje veřejné projednávání záměru, které by se mělo konat koncem měsíce ledna. Konkrétní termín bude krajským úřadem zveřejněn v souladu s platnou legislativou pět dní před konáním veřejného projednávání.

Další články z rubriky Regiony

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

I letos si budou moci lidé prohlédnout reprezentační objekty Úřadu vlády

Historické a reprezentační objekty Úřadu vlády si veřejnost může prohlédnout ve vybraných dnech a o státních svátcích i v roce 2024. V průběhu roku bu ...

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje nakoupit nový dopravní systém, který bude schopen pl ...

Česká pošta ruší od 1. května noční a nedělní provoz pobočky v Jindřišské ulici

PRAHA - Od středy 1. května bude zrušen noční a nedělní provoz pobočky České pošty v Jindřišské ulici a dojde k úpravě sobotní otevírací doby. Nová ot ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »