InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V žamberské CEMĚ jsou O krok dál a vytvářejí Cestu pro rodinu

09.01.2018
ŽAMBERK - Od ledna nese nezisková organizace CEMA Žamberk nový název - Cesta pro rodinu. V Žamberku i v širším regionu Orlickoústecka už jedenadvacet let organizuje činnosti a poskytuje sociální služby pro rodiny i jednotlivce. Zároveň všechny služby a zařízení současné CEMY - Rodinné centrum, Macešku, Azylový dům, Krizovou pomoc a Dům na půl cesty - "zastřeší" pod jedno pojmenování.
V žamberské CEMĚ jsou O krok dál a vytvářejí Cestu pro rodinu | Foto: Pardubický kraj
"Z CEMY se za více jak 20 let stala zdravě sebevědomá organizace, jejíž vedení neustále hledá nové cesty jak pomáhat rodinám. Nový název organizace tak více vystihuje zaměření jednotlivých služeb a klade důraz na podporu rodiny. To je v dnešní hektické době zvlášť důležité," uvedl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Rodinným centrem, Maceškou, volnočasovým klubem, zájmovými kroužky a semináři prošly za dobu působení stovky rodičů a dětí, ale i seniorů. Služby azylového domu a krizovou pomoc vyhledalo za jedenáctiletou existenci zhruba 700 matek s dětmi v nouzi. Mladí lidé z dětských domovů a výchovných ústavů a bez podpory své rodiny nacházejí od roku 2008 zázemí v Domě na půl cesty, odkud odcházejí lépe připraveni na praktický život. "Vždycky jsme reagovali na nějakou potřebu v regionu službou, kterou zatím nikdo nedělal, až se nám původní záměr docela rozkošatěl," uvedla ředitelka a zakladatelka CEMY Dana Hubálková, která vnímá, že dvacítka je v životě organizace už "dospělý věk".

"Je to věk, ve kterém se většinou rozhlížíme, na co zaměříme pozornost ve svém dalším životě a konání. Stejně tak jsme i my v CEMĚ došli do stádia, kdy jsme měli potřebu podrobně vyhodnotit, kam jsme za ta léta "dorostli" a jaké mělo naše vynaložené úsilí význam. S pomocí expertů na řízení organizace, personální otázky, strategické plánování, marketing a komunikaci jsme loni na podzim začali s revizí všech našich činností a s ujasňováním, jak chápeme své poslání, jak jej naplňujeme a jak jej budeme chtít naplňovat dál," popisuje Dana Hubálková start projektu, který s kolegy pojmenovali "O krok dál."

Funkční rodina jako hodnota
V procesu strategického plánování si široký tým zástupců Centra pro rodinu, Domu na půl cesty, Domova na skalách a pod vedením expertů formuloval hlavní směry a cíle celé organizace i jejích jednotlivých služeb a programů. Ujasnil si, že společným jmenovatelem u všech činností CEMY bude vědomé zaměření na posílení hodnot rodiny a funkčního rodinného systému.

"Jsme přesvědčeni, že funkční rodina je jedinečným a nenahraditelným zdrojem základních potřeb a jistot každého člověka. Ten jej získává především jako dítě v rodinném systému, tedy ve vztahu k matce, otci, prarodičům, a v širším rodinném kruhu," uvedla Dana Hubálková. "Proto za podstatné v naší práci považujeme věnovat se hodnotám rodiny více do hloubky. Najít, co a jak můžeme smysluplněji dělat pro to, aby děti i jednotliví členové rodiny byli spokojeni, aby se rodina nerozpadala. A když už se to stane, tak aby rodiče s naší pomocí těžkou situaci zvládli," uvedla vedoucí Rodinného centra a Macešky Lucie Malá. Dodala, že ne každý má v životě možnost "zařídit" ideální model rodiny a že nastávají situace, kdy to nejde. "Shodli jsme se na tom, že rodina může dobře fungovat, i když jeden z rodičů zůstane s dětmi sám a naší rolí je poskytnout rodičům zázemí, pomoc a podporu," dodala Dana Hubálková.

I z krize je cesta zpět do života
Pomoc mladým lidem a ženám v nouzi poskytují ve službách Azylový dům a Krizová pomoc nebo v Domu na půl cesty. "Občas se stane, že rodina strádá, vztahy se prudce zhorší, rodiny se rozcházejí ve zlém a mnohdy je zde násilí, dětem se rozpadá domov. Krizová pomoc je určena ženám, které žijí v neúnosných podmínkách," upřesnila Dagmar Jansová.

Do Domu na půl cesty zase přicházejí mladí lidé, kteří vyrůstali v dětských domovech a výchovných ústavech, vracejí se z výkonu trestu, nebo to prostě doma nefunguje a oni nemají kam jít. Nemají zázemí a hrozí, že svoji situaci bez podpory nezvládnou. "V Domě na půl cesty se mladí lidé učí hospodařit s penězi, hledat práci, vycházet s okolím, prostě se o sebe postarat. Pomáháme mladým dospělým tak, aby byli schopni vykročit do života, najít si partnera a založit si svoji rodinu a v té rodině se uplatnit," vysvětlila Kateřina Adamcová.

Zavádění výstupů projektu O krok dál je fázováno do čtyř etap a skončí roku 2022.

Další články z rubriky Regiony

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »