InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Dukátová řada k 25. výročí vzniku České republiky

05.01.2018
Letos oslavíme 25. let od vzniku samostatné České republiky. K tomuto významnému výročí vydává Jablonecká Česká mincovna tradiční dukátovou řadu 2018 se čtyřmi motivy, které definují a reprezentují náš stát. Dukáty prodávané v sadě, nebo i samostatně jsou k zakoupení od ledna.
Dukátová řada k 25. výročí vzniku České republiky | Foto: ceskamincovna.cz
"Česká mincovna již od roku 1997 vydává dukátové řady, které každoročně představují ryze česká témata. V minulém roce to bylo fascinující umění první republiky. Letos je řada věnována 25. výročí založení České republiky a obsahuje čtyři výrazné atributy našeho státu - Ústavu, hranici státu, prezidenta a měnu," uvedl Aleš Brix, člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny.

Dukátová řada pochází z dílny předního medailéra ak. soch. Zbyňka Fojtů, který je mnohonásobným vítězem výtvarných soutěží České národní banky. Reverzní strana je společná všem čtyřem ražbám a nese originálně pojatá heraldická zvířata - českého lva, moravskou a slezskou orlici spolu s nápisy 2018 - 25 LET ČESKÉ REPUBLIKY. Averzní strany pak patří jednotlivým atributům státu.

Všechny čtyři dukátové ražby disponují autentickými dukátovými specifikacemi - hmotnost a ryzost zlata použitého při ražbě vychází ze Svatováclavských dukátů, které jsou považovány za vrcholné dílo českého mincovnictví. Dukátová řada dále vyniká především nadstandardně velkým průměrem ražeb.

Dukátová řada ČR 2018 25 let České republiky proof - sada čtyř medailí
Kompletní dukátová řada o váze 62,83 gramů je uložená do luxusní dřevěné etue opatřené výpravným certifikátem pravosti a vychází v nákladu pouhých 100 kusů. Sada, která obsahuje čtyři zlaté medaile s motivy definující náš stát je k zakoupení u České mincovny za 96 950 Kč.

Desetidukát ČR 2018 Ústava
Desetidukát v nákladu 100 kusů o průměru 42 mm je věnován základnímu a nejdůležitějšímu zákonu státu. Na averzní straně desetidukátu je zobrazen výňatek z úvodní části Ústavy České republiky, který obklopuje trojice heraldických zvířat a text 10DUKÁT ČESKÉ REPUBLIKY - ÚSTAVA. Desetidukát lze samostatně zakoupit za 52 950 Kč.

Pětidukát ČR 2018 Hranice státu
Zlaté ražbě v nákladu 100 kusů o hmotnosti pětidukátu s průměrem 34 mm vévodí hranice státu. Averz předkládá mapu České republiky rozdělenou na jednotlivé samosprávné kraje. Dalšími dílky skládanky averzní strany jsou dvouocasý český lev a nápisy 5DUKÁT ČESKÉ REPUBLIKY - HRANICE STÁTU. K zakoupení je pětidukát u České mincovny za 27 950 Kč.

Dvoudukát ČR 2018 Prezident
Prezident je symbolem, reprezentantem a hlavou státu. Na averzní straně ražby je zobrazen prezidentský úřad prostřednictvím koláže složené z české vlajky, lemu prezidentské standarty a panoramatu Pražského hradu, který je sídlem hlavy státu. Nápisy na averzu uvádějí 2DUKÁT ČESKÉ REPUBLIKY - PREZIDENT. Dvoudukát s průměrem 25 mm vychází v nákladu 100 kusů a je k zakoupení za 13 950 Kč.

Dukát ČR 2018 Měna
Měna není jen pouhým prostředkem směny. Je dokladem současné ekonomické i politické situace státu, který ji vytvořil, a zároveň odrazem minulosti národa, který ji používá. Při tvorbě averzní strany se autor inspiroval desetikorunovou oběžnou mincí, které vévodí brněnský Petrov - katedrála svatého Petra a Pavla. Nápisy na averzu uvádějí 1 DUKÁT ČESKÉ REPUBLIKY - MĚNA. Dukát vychází v nákladu 200 kusů s průměrem 19,75 mm za 6 250 Kč.

Více informací naleznete na internetových stránkách twww.ceskamincovna.cz.

Další články z rubriky Regiony

Speciální pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

PLZEŇ - Invazní sršeň asijská, která představuje značné riziko pro chovy včel a volně žijící druhy hmyzu, se v České republice poprvé objevila v říjnu předchozího roku v Plzni. Nejnovější nález pochází z letošního února z Hrádku u Rokycan. Klíčovým ...

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá o ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »