InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Spyshop24.cz: Útočník může číhat kdekoliv, vybavte se obrannými prostředky

20.12.2017
Třebaže si to neuvědomujeme, každý den čelíme potenciálnímu ohrožení na životě. Z médií se dozvídáme, kolik je v naší společnosti násilí a agresivity. Uvědomujeme si sice možná rizika, ale často je zlehčujeme. Říkáme, že nám se nemůže stát nic zlého, že se to týká těch ostatních. Že nám se přece nemůže nic stát, protože my si dáváme pozor. Co dělat a čím se chránit doporučují odborníci z portálu Spyshop24.cz.
Ilustrační snímek | Foto: kasparpr.cz
Obětí útoku, krádeže, bití, či znásilnění se můžeme stát např. při nočním návratu z diskotéky, od přátel, z noční směny, nebo dokonce i za bílého dne. Útočník nemá žádné zábrany, každý by proto měl své zdraví a život usilovně chránit. Dnešní doba nám nabízí hned několik možných preventivních a obranných prostředků. Jsou to například obranné spreje, či elektrické paralyzéry. Díky nim můžeme získat cenné vteřiny v nerovném boji a využít je k útěku, nebo k zavolání pomoci. Ochromený útočník neutrpí žádná vážná zranění, proto není na držení obranného spreje a paralyzéru vyžadováno povolení.

Povolena je přiměřená obrana
Právně je pojem sebeobrana zakotven v Trestním zákoníku 40/2009 Sb. § 29 Nutná obrana: "Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem." Problematickou částí je ovšem termín "přiměřená obrana", kdy trestní zákoník říká: "(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku." Jde například o případy, kdy se útočník vzdá, utíká a napadený pokračuje v sebeobraně, v tomto případě už nepřiměřené, a útočníka například postřelí.

Použít můžete bojová umění nebo obranné pomůcky
Reálná sebeobrana je způsob, kdy napadený reaguje a brání se podle dané situace. Znamená to bránit se všemi možnými způsoby, bez ohledu na jejich reálné použití jako jsou bojová umění, sporty, či sebeobrana, která vychází z praktického nácviku.
V ideálním případě je samozřejmě nejlepší krizovým situacím naprosto předcházet. Souvisí to s životním stylem každého a nutno vždy domyslet potenciální nebezpečí, kterému sami sebe vystavujeme. Například večerní běžci by měli svou trasu nejlépe přizpůsobit rušnějším místům, lidé vracející se domů ve večerních až ranních hodinách by neměli chodit sami, ideálně v doprovodu. Zároveň i běhen dne můžeme čelit rizikům v odlehlých lokalitách, ale i městech. Ne vždy se můžeme spolehnout na pomoc z okolí. Prevence a uvědomění si rizik by měly být jednoznačným reflexem sebezáchovy.

Vysvětlete dětem, proč se tolik vyptáváte
Všichni dobře pamatujeme rodiče a jejich notoricky otravné otázky, kam jdeme a kdy se vrátíme. Tehdy to byl výslech, který nás otravoval, dnes to zpětně vidíme jako logicky projevený strach o nás. Proto je dobré a důležité dětem vysvětlit důvod vašich otázek. Že jejich důvodem není nedůvěra k dítěti, ale jen strach o něj. Podání informací nejbližšímu člověku je za vhod ale i u dospělých a seniorů. Vždy je lepší, když někdo další ví, kde se nacházíte. Vyhněte se případným krizovým situacím, kdy rodiče neví, kde se dítě pohybuje a následně se obrací na policii.

Instinkt a intuice nelžou
Kdykoli se dostanete do kontaktu s cizí osobou a situace není standartní, vždy dejte na své vnitřní pocity. Nepříjemný pocit, první pocit, který máte, je většinou pravdivý a vede k nejlepší volbě. Krizová situace má na tělo vliv, a tak se dostává do obranné fáze a instinkt většinou nelže.

Lepší být připravený
Vy útok nečekáte, ale útočník ho má naplánovaný. Je tedy ve výhodě. Volí místo, čas, případně zbraň, taktiku. Není to slušný člověk, nelze se spolehnout na jeho uvědomění si situace, právní důsledky, společenské zvyklosti. Jeho akce bude vždy rychlejší než vaše reakce. V případě sebeobrany bráníte své zdraví, které máte jen jedno, proto se nebojte jít do boje nečestně. Sebeobranné prostředky se vyplatí nosit v kabelce, nebo kapse u bundy, abyste byli vždy připraveni a měli jistotu, že v případě ohrožení Vám nikdo neublíží. Tyto výrobky jsou určeny pro všechny, kteří chtějí při malých finančních nákladech zajistit sobě nebo svým blízkým bezpečí.
Dnes si můžete obstarat sami řadu obranných prostředků, které si může koupit každý člověk starší 18 let.

Alarm jako od auta
Možností jsou osobní alarmy. Velkou výhodou je, že jsou levné, ovšem moc s ním nenaděláte. Útočníka vystrašíte, tím možná získáte výhodu, ale na volném prostranství výhoda nemusí být tak veliká. Obzvlášť když sami nebudete dost hbití. Nevýhodou je i plastové zpracování a zvuk podobný alarmu aut.

Pepřový sprej a obrana po větru
Stálicí a tradičním produktem je pepřový sprej, který se běžně nabízí ve dvou variantách. První kategorií je mlha (FOG), který se podobá laku na vlasy. Je náchylný k rozptylu, což je výhodou, neboť je jisté, že útočníka zasáhnete, stejně jako můžete ovšem sprej vdechnout sami. Z toho plyne současně jeho nevýhoda. Druhým provedením je JET - proud. V tomto případě se vyhneme problému mlhy a neúčinnému stříkání "po větru", ovšem k plné funkčnosti a planému proudu spreje je třeba pozice útočníka alespoň 7 metrů od oběti. Bezesporu je ovšem levným, dostupným a malým prostředkem ochrany. Nevýhodou může být pozdní nástup účinku.

Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »