InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Hejtman Čunek: Pacient bude jezdit za péčí, ne opačně

19.12.2017
ZLÍNSKÝ KRAJ - Baťova krajská nemocnice pravděpodobně skončí letošní rok ziskovým hospodářským výsledkem. Po dlouhé době je to poprvé, kdy na vymazání ztráty přispěla skutečným snížením zbytečných nákladů a zvýšením vlastních příjmů. Nové vedení spolu s krajem navíc plánuje velké změny ve fungování i investicích. Těmito i dalšími otázkami by se dnes měli na svém zasedání zabývat krajští zastupitelé.
Ilustrační snímek | Foto: Zlínský kraj
"Řešíme stavbu centrálního objektu, ale tento projekt je už tak dlouho připravovaný, že ten původní je zastaralý. Musíme přijít s modernizací," prohlásil v rozhovoru pro MF DNES hejtman Jiří Čunek.

Proto předěláváte projekt starý několik let?
Přesně tak, budova dostává jiné dimenze výškové i rozměrové. Prostory pro moderní přístroje musejí být jiné. Máme už nový plán, ale teď oslovujeme další projektovou kancelář, která by ho oponovala. Chceme využít co nejlepší zkušenosti těch, kteří tyto moderní nemocnice staví, abychom neudělali chybu.

Kde bude stát?
V tuto chvíli to ještě nevíme. Ale dali jsme projektantům volnou ruku, aby řekli, co je dle jejich názoru nejlepší. Jestli stavba v areálu, nebo mimo. Tak se zrodil i diskutovaný nápad na holešovskou zónu.

Ale o té neřekli, že by byla nejlepší, že ne?
Řekli, že by bylo nejlepší, kdyby nemocnice byla na zelené louce vedle dálnice, tedy místo dobře dosažitelné z kroměřížského i zlínského okresu. Kdybychom měli hotové silnice, tak je tam sanitka ze Zlína za osm minut. Navíc by nevznikaly náklady a potíže s překládáním oddělení a pacientů, pokud by se bouralo a stavělo v areálu Baťovy nemocnice.

To ale předpokládá dostavbu dálnice D49.
Ano, ale oni předpokládali, že když je takovou dobu plánovaná, tak bude stát dříve než nemocnice. To byla úvaha, která se zveřejnila jako jeden z návrhů pro diskusi, která má ale začít až ve chvíli, kdy jsou na stole všechny varianty. Do konce března nejpozději chceme mít návrh druhé projekční kanceláře. Stavět by se pak začalo snad do dvou let.

Plánované změny v nemocnicích, které se týkají rozmístění oddělení, budou určitě dříve. Jaké?
Představa je, že některé obory už nebudou ve všech čtyřech městech, ale jen ve dvou nebo jednom. Například infekční ve Zlíně jsme nedávno zrušili a jako jediné lůžkové bude sloužit v Hradišti.

Proč?
Vycházíme z praxe, že lůžka pro infekční pacienty byla všude a nikdo se nedíval na to, že byla neobsazená a šlo o ztrátový provoz. Stejně jako v jiných krajích potřebujeme i my jedno dostatečně kapacitní infekční oddělení. Vím, že o tom lidé diskutují a velké komentáře zřejmě budou i při plánovaném omezení lůžek pro ortopedii. Je jisté, že v tomto oboru rozsahem a výkonností stačí dvě pracoviště.

Zůstane jedno z nich ve Zlíně?
To jsme ještě nerozhodli. Ale ortopedie je obor, kde se drtivá většina operací plánuje dlouho dopředu. Pořád platí, že pacient bude jezdit za kvalitní péčí, ne péče za pacientem. Protože nám jde o co nejlepší péči. Někteří pacienti odtud utíkali do jiných nemocnic, protože nám nevěřili. To musíme změnit!

Takže zrušením oddělení se péče zkvalitní?
Jistě. Kvalitní operace mohou být pouze tam, kde se tento výkon dělá často. Z tohoto důvodu chceme sdružovat některé obory, aby na daném místě bylo hodně výkonů, operační sály a týmy byly hodně využity a měly velkou zkušenost. Těžko toho dosáhneme tam, kde je málo výkonů a operuje jen primář.

V koncepci zdravotnictví před čtyřmi lety odborníci doporučovali omezit i oční oddělení v Kroměříži. Jak to vypadá dnes?
O zrušení těchto lůžek budeme jednat stejně jako o zmíněných ortopediích. Stejně tak budeme mluvit o kroměřížské porodnici, kde je počet porodů pod 600. Z pohledu pojišťovny má být porodnice pouze tam, kde je více jak 800 porodů. Dlouhodobě je proto tento stav problematický a my to musíme zohlednit.

Základní oddělení ale zůstanou všude, je to tak?
Ano. Interna, chirurgie a podobně bude ve všech městech, stejně jako všechny ambulance. Zatím jsme jen vyhodnotili, které obory v kraji nebyly dostatečně využívané, které provozy byly ztrátové a kde nebyla dostatečná odbornost. U těch nastane změna. Jaká přesně, to vyplyne z diskuse mezi vedením nemocnic a primáři daných oborů.

Není řešením třeba sloučení lůžek ze dvou oddělení do jednoho?
Ano, to je cesta pro menší nemocnice. Baťovu nemocnici však chceme budovat skutečně jako krajskou, tedy pro celý kraj.

Mohla by se v budoucnu stát fakultní nemocnicí?
Tato vize byla vždy zbožným přáním. Ano, před čtyřiceti lety tady vznikla diabetologická nebo oční pracoviště na světové úrovni. Přála tomu však tehdejší doba. Pořád chceme být skvělí v mnoha oborech, ale neznamená to, že musíme být fakultní nemocnicí.

Omezení oddělení ale přinese propouštění, ne?
Personálu máme obecně málo, a proto určitě propouštět nebudeme a všechny zaměstnance využijeme. U lékařů navíc není třicet kilometrů dojíždění žádný problém.

Všechny nemocnice teď znovu zkoušejí své primáře a vyhlašují výběrová řízení. To má také přispět k větší kvalitě?
Souvisí to spolu. Obměna bude dost velká. V Hradišti například část konkurzů skončila a změna ve vedení oddělení nastala v pěti případech z dvanácti. Ve Zlíně ještě nejsou řízení ukončená. Některých jsem se zúčastnil, protože jsem dostal anonymy, že neprobíhají úplně v pořádku.

Co jste zjistil?
Že průběh konkurzu je standardní a z každého se pořizuje kontrolovatelný zápis. Vždy je tam také nezávislý odborník z fakultní nemocnice.

Podmínky pro zájemce jsou poměrně náročné. Co komise hlavně požaduje?
Nejde tak úplně o zjišťování odbornosti, protože ta se předpokládá, zájemci musí mít požadované atestace a tak dále. Zjišťují se spíše manažerské schopnosti, vize pro následujících pět let a základní ekonomické znalosti, protože oddělení je ekonomická jednotka. Důležitá je i schopnost spolupráce s ostatními obory v nemocnici, proto hledáme týmové hráče. Dnes je opravdu nevyhnutelné, aby primář přesně věděl, zda jeho oddělení prodělává, nebo naopak, a podle toho plánoval práci.

Zřejmě to po nich dosud nikdo nechtěl.
Ano, jistě je to pro ně do určité míry nové, ale nejsou v tom sami. Vedení nemocnic jim musí vytvářet dobré zázemí. Jsem přesvědčený, že mnozí to zvládnou, i když na to nebyli zvyklí.

Proto údajně vznikla petice podporující jednoho ze současných primářů, který překvapivě konkurzem v první fázi neprošel.
Vím o tom. Ale je to tak, že primář s vysokou, neoddiskutovatelnou odborností nestačí. Musí mít i výše uvedené předpoklady. V případech, kde nebyl primář vybrán, bude nový konkurz. Je to nová příležitost i pro ty, kteří v prvním kole neuspěli.


Autor: Jana Fuksová, redaktorka MF DNES

Další články z rubriky Regiony

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »