InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok

15.12.2017
OSTRAVA - Krajští zastupitelé včera schválili rozpočet na rok 2018. V příštím roce přiteče do krajské pokladny o 18 procent více pěnez než letos. Kraj si tak bude moci dovolit investovat o stovky milionů korun více. Počítá s příjmy 8,237 miliardy korun, výdaje by měly činit 9,353 miliardy korun. Plánovaný schodek rozpočtu pokryje z úspor roku 2017 a z úvěru na předfinancování akcí spolufinancovaných z Evropské unie.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Rozpočet je zpracován s využitím aktuálních odborných predikcí očekávaného růstu ekonomiky v České republice - predikce Ministerstva financí předpokládá růst HDP okolo 3 procent. Vychází ze strategických dokumentů schválených zastupitelstvem kraje a bude naplňovat programové prohlášení rady kraje Vize 2024," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Upřesnil, že to mimo jiné znamená vyčlenění 37 milionů korun na podporu odborného vzdělávání v kraji, posílení sítě sociálních služeb (například zahájením výstavby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici, rekonstrukcí domova Březiny v Petřvaldu) a realizaci 19 akcí v rámci aktivit chytrého regionu za 187 milionů korun.

Upozornil na to, že krajský rozpočet na rok 2018 je sice navrhován ve výši téměř 9,4 miliardy korun, očekává se však, že reálně bude kraj hospodařit se zhruba 23 miliardami korun.

"Tato situace se opakuje každý rok a důvod je stále stejný. V době sestavování rozpočtu ještě není rozhodnuto o většině státních dotací do rozpočtu kraje, a není tudíž možné je do schvalovaného rozpočtu zařadit. Jde zejména o státní dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady a z Ministerstva práce a sociálních věcí na financování sociálních služeb. Po vydání rozhodnutí o poskytnutí těchto dotací bude rozpočet kraje upraven," dodal hejtman Ivo Vondrák.

Příjmy Moravskoslezského kraje ve schváleném rozpočtu v roce 2018 jsou 8,237 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2017 (6,966 mld. Kč) to znamená nárůst o 18 procent.

Vyšší příjmy budou z evropských dotací a ze sdílených daní. Očekáváme inkaso sdílených daní ve výši 6,4 miliardy korun. Oproti schválenému rozpočtu 2017 to znamená 650milionový nárůst.

Krajský rozpočet na příští rok počítá s celkovými výdaji ve výši 9,353 miliardy korun, což představuje nárůst oproti rozpočtu schválenému na rok 2017 o 19 procent. Běžné výdaje dosáhnou částky 6,457 miliardy korun, kapitálové výdaje 2,896 miliardy korun.
Moravskoslezský kraj bude v příštím roce investovat zhruba o 700 milionů korun více než letos.

"Kapitálové výdaje by měly přesáhnout 2,896 miliardy korun. Většinu tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů v objemu 759 milionů korun. K největším plánovaným investicím patří například rekonstrukce Výškovické ulice v Ostravě včetně mostů (silnice III/4787), revitalizace zámku ve Frýdku včetně obnovy expozice. V prvním čtvrtletí příštího roku by měla být také zahájena rekonstrukce výstavní budovy a budování nové expozice Muzea Těšínska. V krnovské nemocnici se začne stavět lékárna a onkologie. Počítáme také s dokončením výstavby Integrovaného výjezdového centra v Českém Těšíně a revitalizací budovy Domova Letokruhy. Na podzim by měla být hotová i budova dílen pro obor opravář zemědělských strojů ve Střední odborné škole Bruntál. Vyčlenili jsme také peníze na stavební úpravy školních budov, pořízení zdravotnických přístrojů a další," řekl náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania s tím, že běžné výdaje dosáhnou částky 6,457 miliardy korun. Největší část půjde na provoz krajských příspěvkových organizací (2,478 mld. Kč) a na zajištění dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou (1,628 mld. Kč).

"Výdaje na provoz příspěvkových organizací budou vyšší o 15 procent oproti roku 2017. Je to především kvůli nařízení vlády navýšit tarifní platy zaměstnancům. Příspěvkovým organizacím kraj poskytne návratnou finanční výpomoc 237 milionu korun, aby jim pomohl s realizací projektů spolufinancovaných z evropských peněz a aby překonaly mezidobí, než jim budou uděleny státní dotace," vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Dodal, že téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy. Bude na ně vyčleněno 390 milionů korun. Jen v odvětví sociálních věcí bude vyhlášeno 8 programů a budou posíleny o 51 milionů Kč oproti roku 2017.

Vedení Moravskoslezského kraje příští rok nepočítá s přijetím nového úvěru
"Kraj bude díky rozsáhlejší realizaci evropských projektů v rámci programového období 2014+ využívat pouze úvěrový rámec určený na krátkodobé předfinancování dotací u projektů hrazených z evropských zdrojů, zároveň bude pokračovat splácení jistin od Evropské investiční banky. Nepočítáme tedy s přijetím nového úvěru. Celková zadluženost ke konci roku 2018 nepřekročí hranici 2,5 miliardy korun. Ukazatel zadluženosti kraje podle společnosti Moody´s Investors Service vyjádřený jako podíl výše dluhu k provozním příjmům kraje tedy nepřesáhne hodnotu 12 procent. Znamená to, že díky takto schválenému rozpočtu si udržíme dlouhodobý mezinárodní rating na úrovni A2. Podle ratingové agentury by tento ukazatel totiž neměl dlouhodobě překročit dvaadvacetiprocentní hranici, což s přehledem dodržíme," konstatoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili také Střednědobý výhled rozpočtu Moravskoslezského kraje na léta 2019 až 2021.

Výhled je nástrojem sloužícím pro střednědobé finanční plánování územního samosprávného celku. V těchto letech bude kraj vedle realizace projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů v rámci končícího programového období 2014 až 2020 realizovat další významné projekty, a to za pomoci zdrojů Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje. Výhled nepočítá s přijetím nového úvěru, zadluženost kraje bude snižována a předpokládá se, že do konce roku 2021 výrazně klesne na úroveň zhruba 1 miliardy korun (pokles o 60 % oproti konci roku 2018). K úplnému splacení všech úvěrů pak dojde v roce 2025. Nově se k výhledu kraje mohli vyjádřit občané kraje.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili také rozpočty pěti peněžních fondů kraje:
Zajišťovací fondu Moravskoslezského kraje, který byl založen v roce 2002 a slouží především k financování mimořádných, nepředpokládaných a neočekávaných výdajů souvisejících například s přírodními katastrofami a haváriemi, ohrožujícími život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadujícími provedení záchranných, likvidačních či rekonstrukčních prací. Prostředky fondu je možné využít také na krátkodobé předfinancování výdajů u dokončovaných evropských projektů v případě okamžitého nedostatku vlastních a jiných zdrojů. V současnosti je ve fondu 102 milionů korun.

Fondu pro financování strategických projektů Moravskoslezského kraje na rok 2018, který byl zřízen v roce 2017 k vytvoření zdrojů pro financování významných investičních projektů Moravskoslezského kraje realizovaných z vlastních prostředků kraje, spolufinancovaných ze státního rozpočtu, z národních fondů, z evropských finančních zdrojů apod., případně k předfinancování národního či evropského podílu těchto významných investičních projektů. V roce 2018 bude hospodařit s 371 miliony korun.
Fondu návratných finančních zdrojů JESSICA, jehož cílem je vytvořit zdroje pro financování projektů rozvoje obcí a měst v Moravskoslezském kraji. V roce 2018 bude hospodařit s 201 miliony korun.

Fondu životního prostředí Moravskoslezského kraje, který slouží k zabezpečení a podpoře financování opatření vedoucích ke snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů, tzn. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva, a k financování rozvojových aktivit, záměrů a projektů v oblasti ochrany a zlepšování životního prostředí a zemědělství na území Moravskoslezského kraje. V roce 2018 bude hospodařit s 23 miliony korun.

Fondu sociálních služeb, který slouží k zajištění dostupnosti a udržitelnosti sítě sociálních služeb na území kraje, v roce 2018 bude hospodařit se 139 miliony korun.

Z vlastních zdrojů Moravskoslezského kraje bude v roce 2018 zajištěna reprodukce krajského majetku za 759 milionů korun. Mimo jiné budou realizovány:
o souvislé opravy silnic II. a III. tříd ve výši 30,5 mil. Kč,
o rekonstrukce budov, příp. nová výstavba v odvětví sociálních věcí ve výši 85 mil. Kč,
o rekonstrukce a opravy budov příp. dalšího majetku svěřených školám ve výši 129 mil. Kč,
o pořízení zdravotnických přístrojů ve výši 21,2 mil. Kč.

Příklady konkrétních akcí
o Revitalizace budovy Domova Letokruhy ve výši 48 mil. Kč (celkové výdaje na akci jsou 65,8 mil. Kč).
o Modernizace školního statku v Opavě ve výši 40 mil. Kč.
o Novostavba lékárny a onkologie ve Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov ve výši 36,5 mil. Kč.
o Integrované výjezdové centrum v Českém Těšíně 54,5 mil. Kč (celkové výdaje na akci jsou 180 mil. Kč).


V roce 2018 MSK plánuje zahájit přípravu a realizovat cca 128 projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů za 2,013 miliardy korun. MSK se na nich bude podílet většinou z 5 až 10 procent, krajské zastupitelstvo kraje již rozhodlo o zahájení přípravy např. těchto projektů:
o Silnice III/4787 Ostrava ul. Výškovická - rekonstrukce mostů ev. č. 4787-3.3 a 4787-4.3 v celkové výši 330 mil. Kč, období realizace 2016 - 2019 (Integrovaný regionální operační program).
o MÚK Bazaly - II. a III. etapa v celkové výši 275 mil. Kč, období realizace 2017 - 2019 (Integrovaný regionální operační program).
o Muzeum automobilů TATRA v celkové výši 123 mil. Kč, období realizace 2016 - 2020 (Integrovaný regionální operační program).
o Rekonstrukce výstavní budovy a nová expozice Muzea Těšínska v celkové výši 120 mil. Kč, období realizace 2015 - 2019 (Integrovaný regionální operační program).
o Budova dílen pro obor Opravář zemědělských strojů ve Střední odborné škole Bruntál v celkové výši 50 mil. Kč, období realizace 2016 - 2018 (Integrovaný regionální operační program).
o Energetické úspory ve SŠ teleinformatiky v Ostravě v celkové výši 44 mil. Kč, období realizace 2016 - 2018 (Operační program Životní prostředí).
o Podpora služeb sociální prevence 1 a 2 v celkovém objemu 398 mil. Kč, období realizace 2016 - 2020 (Operační program zaměstnanost).
o Zateplení vybraných objektů Slezské nemocnice v Opavě - II. etapa, památkové objekty v celkovém objemu 65 mil. Kč, období realizace 2016 - 2019 (Operační program Životní prostředí).
o Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 2. grantové schéma, v celkovém objemu 1,006 mld. Kč, období realizace 2017 - 2020 (Operační program Životní prostředí).

Další články z rubriky Ekonomika

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu posílí inovační výkonnost firem, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cíle ...

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »