InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Ajvazovskij za 11 milionů korun. Stálici světových aukcí nabízí Arthouse Hejtmánek

21.11.2017
PRAHA - Večerní aukci, určenou pro náročné klienty, sběratele i investory, připravuje na čtvrtek 30. listopadu 2017 od 18 hodin Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek v Praze 6 - Bubenči. Ta nabídne rarity i zajímavosti z výtvarného umění, starožitností a designu. Výjimečná kolekce čítá zhruba sto padesát dražených položek, jejichž celková vyvolávací cena dostáhne přibližně 30 milionů korun. Předaukční výstava, na níž si bude možné všechny nabízené předměty prohlédnout, probíhá v prostorách bubenečské galerie až do 29. listopadu. Výstava bude otevřena každý den včetně víkendů od 10 do 18 hodin.
Tomáš Hejtmánek s Ajvazovského obrazem Bouře na moři | Foto: arthousehejtmanek.cz
Nejvýše draženou položkou je rozměrný obraz Bouře na moři (1889) od Ivana Konstantinoviče Ajvazovského (1817-1900), světově proslulého ruského malíře arménského původu, s vyvolávací cenou 11 milionů korun. Dramatický výjev od významného autora, od jehož narození uplynulo právě letos 200 let, je jedním z nejdráže nabízených děl letošní podzimní aukční sezóny v Česku. V aukci budou dále zastoupena díla českých umělců, jako je Josef Šíma, Ladislav Zívr, Josef Hlinomaz nebo Vlaho Bukovac, který v Čechách dlouhodobě působil.
 
Jak uvádí galerista Tomáš Hejtmánek, podobně jako loni, i druhá večerní aukce v Arthouse Hejtmánek představí mimořádně cenná a sběratelsky přitažlivá díla. "Komorně pojatá večerní aukce zaměřená na umělecké zajímavosti a rarity je inspirována světoznámými síněmi jako Sotheby´s a Christie´s a je určena zejména pro náročnější klientelu: pro sběratele, investory do umění a všechny další znalce, kteří mimořádná díla dovedou ocenit," dodává.

"Bonbónky" na aukčním trhu
Nejvýše vyvolávanou položkou v hodnotě 11 000 000 korun je více než dvoumetrový obraz Bouře na moři, zachycující dramatickou scénu rozbouřeného živlu. Jeho autorem je Ivan Konstantinovič Ajvazovskij, který v 19. století proslul jako oficiální malíř ruského námořnictva. Díla tohoto mimořádného umělce jsou stálicemi světových aukcí a autor patří k nejvýznamnějším malířům marin všech dob. Už za svého života získal v tomto oboru značný věhlas a s ním i umělecký vliv po celé Evropě. "Podobné dílo se na českém trhu objevuje naprosto výjimečně a je ojedinělé svojí velikostí i cenou. Kupec tak získá nádherný, vysoce ceněný obraz s historií stejně poutavou, jako je jeho námět. Ajvazovského dílo je zároveň krásným galerijním kusem z původní české sbírky," upozorňuje Tomáš Hejtmánek, který nyní obrazu chystá aukční premiéru. Ajvazovského nejdražším dílem z této námětové podkategorie je obraz Ztroskotání u černomořského pobřeží, který má skoro stejný formát jako nyní nabízené plátno. Ten se před třemi lety v Londýně prodal za 1,65 milionu liber, tj. za více než 55 milionů korun. Ajvazovského pak absolutní aukční rekord, dosažený před devíti lety na aukci Sothebyʼs v Londýně, se vyšplhal až na hodnotu 3,2 milionu liber.

Moderní malba je zastoupena významným dílem Krajina od Josefa Šímy z roku 1964, který startuje na částce 1 500 000 korun. Aukce nabídne i obraz slavného chorvatského malíře italského původu a později i významného profesora pražské Akademie výtvarných umění Vlaho Bukovace, jehož díla zaznamenávají v posledních letech strmý růst. Licitace o jeho půvabný obraz s názvem Odpočívající dívka z roku 1909 začne na 1 300 000 Kč. 

V nabídce je i umělecké dílo předního českého sochaře Ladislava Zívra. Jeho unikátní černá plastika Hlava pohřebního koně (1944) se bude nabízet za vyvolávací cenu 400 000 korun. Zájem přitahuje i obraz Lidský červ (1944) Josefa Hlinomaze, jehož díla mají svůj okruh věrných příznivců, vyvolávací cena je 300 000 korun.

Vzácné staré umění: kronika, lustr a šperky
V aukci jsou zastoupeny také výjimečné starožitnosti, které právě u Hejtmánků vytvořily už nejeden aukční rekord. Sběratelským unikátem je například jedna z dochovaných knih raného knihtisku a zároveň jedna z prvních knih s úspěšně integrovanými ilustracemi Liber Chronicarum zvaná též Norimberská kronika či Kronika světa z roku 1493. Překrásně vyzdobený svazek má renesanční převazbu a obsahuje dřevořezby od významných umělců, jako byli Michael Wohlgemuth či jeho slavný žák Albrecht Dürer. Vyvolávací cena je 1 300 000 korun.

K raritám, které jsou vzácné i na světových trzích, patří dále vzácná dřevěná pozdně gotická socha Panny Marie, rakouského mistra z roku 1500, jejíž vyvolávací cena je 650 000 korun. Anebo figurální bronzový šestiramenný lustr z roku 1600, u něhož licitace začne na 1 500 000 korunách. Sběratelsky zajímavý a neméně raritní je i zlatý pohár s erbem z 18. století. Ten startuje na částce 80 000 korun.

Za pozornost bude rozhodně stát i prodej mramorové klasicistní sochy Koupající se z 19. století od významného francouzského sochaře Jamese Pradiera, který vytvořil i náhrobek pro Napoleona Bonaparta v Paříži. Vyvolávací cena je 400 000 korun.

Již tradičně se očekává také zájem o habánskou keramiku z 18. století, kterou reprezentuje například habánský džbán zdobený cechem vinařů. Vyvolávat se začne na částce 80 000 Kč.
K drobnějším ale trvale zajímavým položkám patří i sbírka francouzských miniatur z 18. - 19. století. Jejich vyvolávací cena se pohybuje v rozmezí 10 000 - 20 000 korun. A výjimečná je i kolekce starých šperků se safíry a brilianty. Licitovat se o ni bude od 30 000 - 1 300 000 korun

Barokní nábytek a kubistický design
Sběratelsky neméně zajímavý je i barokní, bohatě dekorovaný tabernákl vykládaný slonovinou, na němž je vyobrazena Marie Terezie, má vyvolávací cenu 450 000 korun.

K výjimečným položkám patří také dvě kubistické židle z černě mořeného dubu od architekta Pavla Janáka (vyvolávací cena obou kusů začíná na 150 000 Kč). Z kolekce nábytku dále zaujme ojedinělý, raně kubistický stůl z návrhu architekta Josefa Chochola z období 1912-13. Jeho osmiboký stolek se svítící elektrickou deskou má vyvolávací cenu 75 000 korun.

Drtikol, Toyen i Kolář
Zajímavými položkami na aukci bude obraz Františka Drtikola Tanečnice (1946) s vyvolávací cenou 75 000 či ikonická bronzová socha od Bedřicha Stefana s názvem Bugatti (1926-27), která se bude dražit od 300 000 korun. K vzácnostem aukce pak patří kresba Portrét dívky od Marie Čermínové - Toyen z 30. let minulého století (licitace začíná na 120 000 Kč).

Umění generace 60. let až do současnosti bude zastupovat uznávaný výtvarník evropského formátu Jiří Kolář, o jehož dílo Pocta Josefu Šímovi se bude licitovat od 190 000 korun. Jde o výjimečně poutavou reliéfní koláž se siluetou ženského aktu, která plasticky vystupuje z povrchu desky. Nabízet se bude rovněž dřevěná plastika od významného českého sochaře Jiřího Seiferta s názvem Prostor (1966) s vyvolávací cenou 80 000 korun. V nabídce je i skleněná plastika známého výtvarníka Jaromíra Rybáka s názvem Ryba (vyvolávací cena 100 000 korun).

Arthouse Hejtmánek, dům prostoupený krásou a uměním
Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, ale vždy nabízí i zajímavé a cenné artefakty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Její prostory veskrze prostoupené duchem umění a úctou ke všemu krásnému, slouží i jako prodejní galerie. Přestože na trhu působí pouhých pět let, její obrat ji na českém trhu vynesl mezi pět nejvýznamnějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů. Celkem se zde už vydražila díla za téměř 300 milionů korun.

Arthouse Hejtmánek vedený manželi Tomášem a Marií Hejtmánkovými funguje také jako soukromá výstavní galerie, která se orientuje na výjimečné a neznámé autory.
Autor: Jana Bryndová, Magdalena Bičíková

Další články z rubriky Koktejl

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takového šíření může být změna ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Milia ...

Kdy letos nastane letní čas ?

Letní čas, známý také jako letní časový posun, je praxí, která se každoročně opakuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Tento časový posun ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »