InfoDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Kouzlo solarografie aneb jak zachytit pohyb slunce? - Polička

Kdy:
Úterý 14.07.2020 od 14:00 hod
Kde:
Muzeum , Polička
Pořadatel:
Sdílet:

Na jakém principu solarografie funguje a o co v ní jde? Už samotný název napovídá, že jde o fotografování drah pohybu Slunce při dlouhé expoziční době. Ke zhotovení solarografického snímku se používá zařízení zvané camera obscura, k jejíž výrobě postačí i obyčejná plechovka.
Jedná se o poměrně mladou techniku a nápad na ní pochází z roku 2001, kdy byla tato fotografická metoda poprvé mezinárodně prezentována.
Solarografie se zhotovuje na černobílý fotografický papír, který se umístí do dírkové komory. Pak už jen stačí komoru umístit na vhodné místo a zahájit expozici. Pořizování vyžaduje trpělivost, jelikož samotná expozice probíhá několik měsíců. Expoziční dobu můžete sice zkrátit, ale v tom případě nemusí být výsledky zcela uspokojující a to kvůli nízkému počtu zaznamenaných slunečních drah na výsledné fotografii, uvádí fotograf Zdeněk Valach.
Dále je potřeba zmínit ještě jednu důležitou a velmi zásadní vlastnost solarografie. Po vyjmutí fotografického papíru je zapotřebí vzniklou fotografii ihned naskenovat. Fotografie totiž vlivem okolního světla velmi rychle zčerná a zničí se.
Přestože se solarografie používá k zaznamenávání drah pohybu Slunce, je možné s touto metodou fotografovat i běžné statické snímky. Výsledek je však velmi nejistý a je možné, že objekt bez dostatečného osvětlení, bude na fotografii velmi špatně rozpoznatelný.
Dílna se koná v poličském muzeu a je vhodná pro děti od 10 let.

Cena je 50,- Kč za 1 ks camery obscury.

Mapa:

Tuto akci najdete i na portálu: svitavydnes.cz

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce



64,522981643677


Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »




-->
Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.