InfoDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Černobyl - cestopisná přednáška / Mnichovo Hradiště

Kdy:
Úterý 22.10.2019 od 18:00 hod
Kde:
Kino, Mnichovo Hradiště
Pořadatel:
Sdílet:

Cestopisná přednáška s dataprojekcí a následnou besedou. Vystoupí cestovatel a fotograf Tomáš Kubeš.
Bývalá sovětská jaderná elektrárna Černobyl a nedaleké městečko Pripjať již několik let přinášejí ukrajinské ekonomice příjmy z turistického ruchu - v roce 2011 otevřela ukrajinská vláda uzavřenou zónu návštěvníkům nad 18 let. Ano, je to tak, cestovní kanceláře organizují zájezdy do míst, kde před více než 33 lety, přesně 26. dubna 1986, došlo k největší jaderné havárii v dějinách. Desítky let patřila tato oblast k tzv. zakázané zóně, kam nesměl člověk vstoupit (ale řada starousedlíků na tento zákaz nedbala, zhruba po roce se vrátili do svých bývalých domovů a žijí tam dodnes - jejich život je zobrazen např. v dokumentu Bábušky z Černobylu, 2015).
Teprve po rozpadu Sovětského svazu v r. 1991 se začaly postupně zveřejňovat okolnosti různých událostí, které ve své době podléhaly přísnému utajení. A tak se po dlouhých letech dovídáme i o tom, co předcházelo výbuchu čtvrtého reaktoru jaderné elektrárny v Černobylu, kdo byli skuteční viníci, jak reagovalo vedení Sovětského svazu na vzniklou situaci a proč tomu tak bylo.
Ale poslechnout si vyprávění člověka, který osobně Černobyl a Pripjať navštívil a na vlastní kůži pocítil stále ponurou atmosféru těchto míst, je určitě něco jiného než shlédnout film v televizi. Přijďte na cestopisnou přednášku Černobyl cestovatele Tomáše Kubeše a dozvíte se, jak to vše proběhlo, co se stalo po výbuchu a jak vypadá dnes tato oblast.

Mapa:

Tuto akci najdete i na portálu: mladaboleslavdnes.cz

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce



32,662868499756


Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »




-->
Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.