Neděle 12.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

Orbán se chce za pomoci Meloniové přidat k evropské konzervativní frakci. ODS je proti

12. 5. 2024 | Evropští konzervativci a reformisté (ECR) v europarlamentu vesměs podporují sankce proti Rusku. Zájem o přistoupení k této pravicové frakci má ale i Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, který se nijak netají svou náklonností k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. V ECR je i česká ODS, která se spolu se slovenskými, belgickými či švédskými kolegy proti vstupu Fideszu vymezuje. Naopak italská premiérka Giorgia Meloniová měla Orbánovi členství přislíbit. „O přijetí Fidesz do ECR nejednáme. Naš ...

Poradce Podoljak: Jednání o míru už není možné. Nejde o Ukrajinu a Rusko, ale o budoucnost nás všech

12. 5. 2024 | Zatímco se Ukrajina snaží zbrzdit první kroky očekávané ruské ofenzívy na východě země, v některých diplomatických kruzích opět sílí výzvy k zahájení mírových rozhovorů. Švýcarsko chce v červnu uspořádat mezinárodní summit, který se pokusí vytyčit cestu k míru. Hlavní západní stoupenci Ukrajiny ale nevidí žádný důvod k zahájení rozhovorů s Vladimirem Putinem, který se neohlíží na mezinárodní normy, píše evropská mutace serveru Politico. ...

Největší přechod pro divokou zvěř na světě. V Los Angeles překlene osmiproudovou dálnici

11. 5. 2024 | V Kalifornii se staví dosud největší bezbariérový přechod pro divokou zvěř. Wallis Annenberg Wildlife Crossing má chránit místní ekosystém a v něm žijící pumy. Zvířata tady bezpečně přejdou osmiproudou dálnici u Los Angeles. O plánovaném zvířecím přechodu informuje Good News Network.

Asi 50 000 lidí protestovalo v Tbilisi. Důvodem je kontroverzní zákon, který chce prosadit vláda

11. 5. 2024 | Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 000 lidí v pokojném protestu proti kontroverznímu návrhu zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, napsala agentura Reuters. O normě, kterou kritizuje gruzínská opozice, Evropská unie i Spojené státy, by měl gruzínský parlament ve třetím čtení hlasovat už příští týden.

Rusko tvrdí, že v Charkovské oblasti obsadilo pět vesnic u hranic

11. 5. 2024 | Rusko podle svého ministerstva obrany v ukrajinské Charkovské oblasti obsadilo pět příhraničních vesnic. Moskva také tvrdí, že Ukrajina za posledních 24 hodin v bojích v různých částech země ztratila stovky vojáků. Uvedly to agentury Reuters a TASS. Ukrajina se přihlásila k útoku bezpilotními letouny na ropný závod v ruském Volgogradu, rafinérie je podle serveru Ukrajinska pravda silně poškozena.

Afghánistán zasáhly přívalové deště, záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí a stovky zraněných

11. 5. 2024 | Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci. Agentura Reuters s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra později uvedla, že počet obětí záplav na severu země stoupl na 151 a že nejméně 135 lidí utrpělo zranění. V pátek tiskové agentury uváděly, že při záplavách na severu země zemřelo nejméně pět desítek lidí. ...

‚Kellner byl v šoku, šel deset metrů ode mě‘. Jediný přeživší popsal havárii vrtulníku

11. 5. 2024 | Před třemi roky David Horváth jako jediný přežil havárii vrtulníku v aljašských horách, při které zemřelo pět lidí včetně nejbohatšího Čecha miliardáře Petra Kellnera. Poprvé od tragédie vystoupil veřejně a pro stanici Alaska’s News Source popsal osm hodin čekání ve vraku stroje i minuty po pádu a svou poslední komunikaci s Kellnerem.

Izrael vyzval k dalším evakuacím na východě Rafáhu, ale i na severu Pásma Gazy

11. 5. 2024 | Izraelská armáda v sobotu vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také k evakuacím dvou oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října vede válku proti radikálně islamistickému hnutí Hamás. Informoval o tom deník Haarec

Munice, rakety i tanky. USA dodají Ukrajině další vojenskou pomoc za devět miliard korun

11. 5. 2024 | Spojené státy poslaly na Ukrajinu další vojenský materiál v přepočtu za devět miliard korun. Kyjev je dostane v době, kdy se ruská armáda snaží prolomit ukrajinskou obranu v okolí Charkova na severovýchodě země.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký úřad. Díky ní byla vidět polární záře

11. 5. 2024 | Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Stalo se tak poprvé od roku 2003. Na řadě míst zeměkoule včetně Česka tak byla vidět polární záře. Úřad vydal varování před možnými výpadky systému satelitní navigace či distribuce elektřiny.

Italský ostrov nabídl k adopci asi 600 přemnožených divokých koz, přišel více než trojnásobek žádostí

11. 5. 2024 | Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna nabídl k adopci jen za manipulační poplatek. Vedení ostrova čekalo, že se zvířat ujmou farmáři z okolí, ale zaplavily je stovky žádostí z celého světa. Na ostrově je zhruba 600 koz, nabídek adopce přišlo ale více než třikrát tolik, napsal server deníku The Guardian.

V centru Petrohradu sjel z mostu do řeky autobus. Na palubě cestovalo 20 lidí, 7 při nehodě zahynulo

10. 5. 2024 | V centru Petrohradu v pátek přišlo o život sedm lidí, když z mostu spadl do řeky Mojky autobus. S odkazem na ruský vyšetřovací výbor o tom informují zahraniční tiskové agentury. Dříve úřady uváděly tři mrtvé a šest vážně či kriticky zraněných. Petrohrad je druhé největší město v Rusku.

Zatímco Izrael útočí na Rafah, Hamás připravuje akci na severu Gazy, píše deník Haarec

10. 5. 2024 | Palestinské hnutí Hamás se chystá v příštích dnech zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části, aby ukázalo Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než na jihu v oblasti Rafahu. S odvoláním na palestinské zdroje o tom bez dalších podrobností informoval deník Haarec. Izraelská armáda se nyní soustředí hlavně na okolí Rafahu, což zdůvodňuje tím, že tato oblast je poslední baštou Hamásu. ...

Záplavy v Brazílii si vyžádaly 116 obětí, domov muselo opustit už 400 000 lidí. Situace se ale zvolna zlepšuje

10. 5. 2024 | Kvůli záplavám, které od minulého týdne sužují jih Brazílie, muselo opustit své domovy na 400 000 lidí. Počet mrtvých se zvýšil na 116, uvedla v pátek s odkazem na úřady agentura AFP. Situace se pozvolně zlepšuje ve městě Porto Alegre. Část hlavního města státu Rio Grande do Sul je však stále zaplavená a meteorologové v příštích dnech očekávají další vydatné deště.

Z rozvoje Číny bude profitovat i Maďarsko, řekl Si Ťin-pching v Budapešti závěrem své evropské cesty

10. 5. 2024 | Rozvoj Číny podle jejího prezidenta Si Ťin-pchinga přinese Maďarsku nové příležitosti, píše agentura Reuters. Si v pátek odletěl z Budapešti a zakončil tak svoji první cestu po Evropě po pěti letech, kromě Maďarska navštívil také Francii a Srbsko. Maďarský premiér Viktor Orbán během návštěvy zdůraznil, že spolupráce Maďarska a Číny už nestojí jen na vřelých slovech, vyzdvihl například nová letecká spojení nebo nárůst vzájemného obchodu. ...

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci o členství Palestiny. Proti hlasovalo 9 států včetně Česka

10. 5. 2024 | Valné shromáždění OSN přijalo v pátek rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby takový krok podpořila. Rezoluci odmítlo mimo jiné Česko. Minulý měsíc v Radě bezpečnosti možnost palestinského členství ve světové organizaci vetovaly Spojené státy.

Jestli Rusko získá Charkov, bude to pro Ukrajinu spíš morální než ekonomická rána, myslí si analytik

10. 5. 2024 | Ruské síly ráno zahájily pozemní útok poblíž druhého největšího ukrajinského města Charkova na severozápadě země. Podle vysoce postaveného činitele ukrajinské armády se Rusům podařilo postoupit asi jeden kilometr přes hranici na ukrajinské území. „Pro Rusko by dobytí Charkova znamenalo možnost vykreslit válku jako úspěch,“ říká pro Radiožurnál Lukáš Dyčka z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií na brněnské Univerzitě obrany. ...

Trump měl žádat ropný průmysl o miliardu dolarů na kampaň. Na oplátku slíbil rozvolnit zelené regulace

10. 5. 2024 | Bývalý americký prezident Donald Trump v dubnu řekl skupině představitelů ropného a plynárenského sektoru, že by měli darovat miliardu dolarů (kolem 23 miliard korun) na jeho kampaň, protože by to pro ně bylo výhodné. V případě znovuzvolení by zrušil environmentální regulace, které na sektor fosilních paliv dopadají. S odvoláním na informované zdroje o tom tento týden informoval deník The Washington Post (WP) a list The New York Times (NYT). ...

V objetí chobotnice. Jak Ukrajina zvládá boj s korupcí?

10. 5. 2024 | Aby mohla Ukrajina začít vyjednávat podmínky svého vstupu do Evropské unie, musí razantně omezit korupční prostředí. Tak zní podmínka evropských vyjednávačů. Myslí tím hlavně systémovou korupci, která Ukrajinu sužuje dlouhá desetiletí: ve státní správě a armádě, zdravotnictví nebo soudnictví. Co se v souboji s touto hydrou zatím povedlo a jak ho proměnila ruská invaze?

Kůň Caramelo přežil povodně na střeše zaplaveného domu. Dodal naději celé Brazílii

10. 5. 2024 | Hnědý kůň přezdívaný Caramelo si získal pozornost celé Brazílie. V zemi sužované záplavami musel několik dní přečkat na úzké střeše domu obklopeného ze všech stran vodou. Zvíře se podařilo zachránit, což místním obyvatelům dodalo tolik potřebnou naději, píše AP News.

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
06:11:10 | 12.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD