Sobota 11.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Rusko ničí zbraně Západu. Účinnost ukrajinské techniky prudce klesá, střely za miliony selhávají

11. 5. 2024 | Rusové dle Pentagonu stále úspěšněji používají metody takzvané elektronické války. Účinnost západní techniky na ukrajinské frontě v důsledku toho dramaticky klesá.

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. 5. 2024 | Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj organizovaně vytváří Minsk. Při návštěvě polské východní hranice to v sobotu podle agentury DPA prohlásil premiér Donald Tusk.

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. 5. 2024 | Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí. Organizace OSN Světový potravinový program (WFP) v sobotu podle agentury AP informovala o 300 mrtvých, Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) před tím uvedla nejméně 200 mrtvých. O stovkách obětí hovoří i vládnoucí hnutí Tálibán.

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. 5. 2024 | Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra Kellnera, byl český snowboardista David Horváth. Pro stanici Alaska’s News Source teď poprvé veřejně promluvil o detailech nehody. Mimo jiné uvedl, že Kellner pád vrtulníku přežil.

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. 5. 2024 | Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporovaly mezinárodnímu právu. Podle agentur AP a Reuters to stojí ve zprávě, kterou zaslal Bílý dům Kongresu. Americká administrativa však nemá zcela jisté důkazy, že se tak stalo. Izrael totiž americkým úřadům nepředal dostatečné informace. Izraelská armáda v sobotu vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy. ...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. 5. 2024 | Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav před údery odchází. Závody tak musí vypisovat nová výběrová řízení. Bezpilotní letouny trápí i ruské vojáky, kteří žádají domácí veřejnost o poskytnutí brokovnic. Ty považují za natolik účinnou obranu, že na ně upravují i jiné zbraně.

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. 5. 2024 | V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl autobus. S odkazem na ruský vyšetřovací výbor o tom informují zahraniční tiskové agentury. Dříve úřady uváděly tři mrtvé a šest vážně či kriticky zraněných.

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. 5. 2024 | Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se republikánský kongresman Andy Ogles. Aby jim podobné nápady vyhnal z hlavy, chce je vysílat na půlroční „službu komunitě“. A to přímo do palestinského Pásma Gazy. Území už od roku 2006 ovládá teroristické hnutí Hamás, s nímž nyní bojuje izraelská armáda.

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. 5. 2024 | Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy.

Čínská „zadní vrátka“ v EU a začátek „zlaté cesty“. Co ukázalo setkání Si Ťin-pchinga s Orbánem v Maďarsku

10. 5. 2024 | Pouto mezi Budapeští a Pekingem je zase o něco těsnější. Jde o investice, ale také o prosazování čínských zájmů na evropské úrovni.

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. 5. 2024 | Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací místo rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby nerozhněval USA a mezinárodní společenství. S odkazem na své zdroje to uvedla libanonská média. Podle izraelského deníku Haarec se palestinské hnutí Hamás chystá v příštích dnech zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy, aby ukázalo Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než v Rafáhu. ...

Soud potvrdil trest pro Trumpova exporadce, odmítl vypovídat v Kongresu

10. 5. 2024 | Federální odvolací soud ve Washingtonu v pátek potvrdil Steveu Bannonovi čtyřměsíční trest vězení, který bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa dostal v roce 2022 za neuposlechnutí obsílky od Kongresu. Bannon odmítl vypovídat před kongresmany, kteří vyšetřovali vpád Trumpových příznivců do Kapitolu po volbách v roce 2020.

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. 5. 2024 | Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, ukrajinská armáda na místo vyslala posily. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo obrany, podle kterého se podařilo odrazit dosavadní útoky. Boje ale pokračují. Agentura Reuters píše, že se na Ukrajině otevřela nová fronta a ruské síly při své operaci dosáhly úspěchů, byť omezených.

Němečtí aktivisté se bouřili před továrnou Tesly a bili se s policií

10. 5. 2024 | Před závodem výrobce elektromobilů Tesla v německém Grünheidu se v pátek sešlo několik set lidí, kteří protestují proti plánovanému rozšíření továrny. Policie na místě zadržela několik aktivistů, kteří se pokusili do podniku proniknout. Tesla kvůli demonstracím na čtyři dny přerušila výrobu.

Aktivistické osmdesátnice tloukly kladivem do vitríny Magny Charty

10. 5. 2024 | Dvě klimatické aktivistky ve věku přes 80 let v pátek kladivem a dlátem poškodily skleněnou vitrínu, v níž je v Britské knihovně v Londýně vystaven jeden ze čtyř originálů Magny Charty. Jeden z nejvýznamnějších dokumentů britské historie zůstal i díky zásahu bezpečnostní služby nepoškozen, menších škod doznala jen vitrína.

„Zabezpečíme naše hranice.“ Britská opozice slibuje konec obchodu s migranty

10. 5. 2024 | Keir Starmer, který vede britskou opozici, v pátek pronesl odvážný závazek. Pokud zvítězí v parlamentních volbách, tak rozbije gangy, které na člunech přivážejí do Británie žadatele o azyl. Informovala o tom agentura Reuters, podle které Starmer prohlásil, že labouristická vláda najme stovky úředníků a využije proti pašerákům protiteroristické pravomoci.

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. 5. 2024 | Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při páteční rozlučkové návštěvě Ukrajiny uctila památku 118 lidí zabitých na počátku ruské invaze u vsi Moščun u Kyjeva. Čaputová, která je na třetí cestě na Ukrajině od začátku ruské invaze, v polovině příštího měsíce ve funkci končí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čaputové poděkoval za její silnou morální podporu.

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. 5. 2024 | V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše obchodu s potravinami Family Fare. V prostoru o rozměrech zhruba 1,5 krát 2,5 metru měla dokonce počítač, kávovar či pokojovou rostlinu. Její útočiště náhodou našli stavební dělníci, když pátrali kam vede záhadný prodlužovací kabel.

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. 5. 2024 | Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva policisty. V sídle policie se zmocnil zbraně jednoho ze strážců zákona a začal střílet. Informují o tom francouzská média. Se zraněními skončil v nemocnici i střelec.

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. 5. 2024 | Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším reformám, které zavádí loni zvolený ultraliberální prezident Javier Milei. V zemi jsou mimo provoz letiště a přístavy, zrušeny byly stovky letů. Nefungují některé školy, supermarkety či banky, nemocnice omezily služby na nutné zákroky, informují tiskové agentury.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
18:11:06 | 11.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD