Pondělí 13.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Ekonomika » iDNES.cz
iDNES.cz Zdroj: iDNES.cz |

Kamiony dopravců z ciziny unikají v Česku trestu. Zaplatí jen každý druhý

13. 5. 2024 | Řidiči zahraničních kamionů nemusí být v Česku příliš nervózní, pokud překročí povolenou rychlost nebo je jejich souprava příliš těžká. Vymáhat pokuty od dopravců se sídlem v cizině se totiž státu dlouhodobě nedaří. Podle sdružení tuzemských dopravců Česmad Bohemia ji zaplatí zhruba každý druhý.

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení je v nedohlednu

13. 5. 2024 | Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato západoevropská země notně navyšuje i během roku 2024. Podle odborníků se nezdá, že by se v příštích letech mělo něco výrazně změnit. Země se kvůli tomu dostává i pod bedlivý dohled ratingových agentur a hrozí, že belgické postavení na finančních trzích se bude dál zhoršovat.

Knihovny věcí jsou stále populárnější. Potěší planetu i peněženku

12. 5. 2024 | Obavy z koupě jen občas využívaného či drahého zboží zkoušejí nově řešit takzvané knihovny věcí. Půjčovny nejrůznějších předmětů se zaměřují třeba na dětské oblečení, ale i potřeby do domácnosti či nářadí. Zkušenosti ukazují, že pro mnohé mohou představovat účinný způsob, jak výrazně ušetřit.

Horečka kolem birkinek pro mileniály trvá, vznikla i háčkovaná verze kabelky

12. 5. 2024 | Kabelka ve tvaru půlměsíce, kterou někteří nazývají „Birkinkou pro mileniály“ a jiní ji zase přirovnávají k tašce Mary Poppins – fiktivní britské pohádkové chůvě, která měla kouzelnou brašnu – se stala hitem sociálních sítí. Japonská společnost Uniqlo chce kabelku proměnit v módní stálici. Již představila i verze z jiných materiálů, začala dokonce prodávat i háčkovanou verzi.

Panenská příroda za sedm miliard. Šest tisíc hektarů Arktidy je na prodej

12. 5. 2024 | V daleké Arktidě se na trhu objevil pozemek o velikosti Manhattanu za 300 milionů eur (7,48 miliardy korun). Půda o rozloze přes šest tisíc hektarů se nachází na Špicberkách, na půli cesty mezi Norskem a severním pólem. Prodej budí pozornost, Arktida má totiž zásadní význam pro klima a geopolitiku.

Kabely jsme schovali do bambusu. Berlín vládne trendu balkonových solárů

12. 5. 2024 | Obyvatelé největšího německého města mají otevřenou cestu k novému využití sluneční energie. Stojí za ní solární panely, které si obyvatelé mohou pověsit z okna nebo na balkoně jako deku. „Naším cílem jeho cílem je prodat jich tolik, aby nahradily uhelnou elektrárnu,“ říká spoluzakladatel jedné ze společnosti, která je vyrábí.

Inflace v dubnu vzrostla. Hlavně kvůli cenám pohonných hmot, soudí analytici

12. 5. 2024 | Meziroční inflace v dubnu zřejmě vzrostla z březnových dvou procent, a to až o půl procentního bodu. Ke zrychlení tempa růstu cen přispělo především zdražení pohonných hmot, soudí analytici. Podle nich ale současný vývoj neznamená oživení inflační vlny z předchozích dvou let.

Rovnostářské Švédsko překvapuje. Žije tam více miliardářů než v USA

12. 5. 2024 | Vysoké daně a snaha o dosažení sociální rovnosti. Taková je dlouhodobá pověst Švédska, které se dlouhodobě řadí spolu s Finskem či Dánskem mezi nejvíce rovnostářské země na světě. V posledních lech to ale vypadá, že ze Švédska se stává evropské centrum pro superbohaté.

Mafie mění praktiky. Místo vražd páchá finanční delikty, škody jsou nedozírné

12. 5. 2024 | Časy se mění a italská mafie si dnes už jen zřídkakdy špiní ruce krví. Vydírání vyšlo z módy a vraždy dnes kmotři vesměs zavrhují. Podle nejnovějších oficiálních údajů zabila mafie v Itálii v roce 2022 jen sedmnáct lidí, zatímco v roce 1991 jich bylo více než sedm set. Přesun mafie k daňovým únikům a finančním podvodům urychlily miliardy eur, které se v Itálii rozkutálely z fondů na postcovidovou obnovu ekonomiky. ...

Je krásný, drahý a luxusní. Australskému bytu snů chybí už jen majitel

11. 5. 2024 | Pro superluxusní byt v mrakodrapu One Barangaroo v hodnotě devadesáti milionů australských dolarů (1,37 miliardy korun) by se dala vymyslet řada výstižných přívlastků. Slovo „prodaný“ by mezi ně ale nepatřilo. O australské nemovitosti snů se v minulosti dlouhodobě zajímali bohatí Číňané, poptávka nyní ale ustala a šestipokojový byt tak nového majitele hledá už několik let.

Prazdroj obrátil Proud. Experimentální značku nalepil na ležák pro mladé

11. 5. 2024 | V roce 2020 spustil Plzeňský Prazdroj ve svém areálu nový experimentální minipivovar Proud zaměřený na experimentování s pivními styly, surovinami i technologickými postupy. Po čtyřech letech se vedení podniku rozhodlo marketing značky Proud otočit a využít ji pouze pro nový lehčí typ světlého ležáku určeného pro mladé. Další speciály a pokusné várky zaštítí nově značkou Elektrárna.

Průvodce lže v jednom kuse. V Tokiu vymysleli túru po neexistujících místech

11. 5. 2024 | V Asakuse, historické čtvrti Tokia, nabízejí „Uso no Cua“ neboli „Prohlídku lží“. Sestává z dvoukilometrové trasy v jedné z nejnavštěvovanějších částí japonského hlavního města. Prohlídka s texty, fotografiemi i videi vytvořenými umělou inteligencí účastníky ujišťuje, že k veškerým informacím, které zazní, můžou přistupovat jako „ke lžím, které netřeba ověřovat“.

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. 5. 2024 | Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou nedají dopustit. Znepokojení veřejnosti však roste, protože jeho zdražování během posledních měsíců nebere konce. Německá strana Die Linke dokonce volá po zavedení cenového stropu na pokrm, do kauzy se zapojil i premiér Scholz.

Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší směny. Chybí sedačky či reflektory

11. 5. 2024 | Škoda Auto kvůli nedostatku dílů ruší některé směny ve výrobě. Chybějí některé součásti vozů, jako jsou loketní opěrky, sedačky, reflektory a další, uvedl týdeník Škodovácký odborář. Podle sobotních Lidových novin (LN) je důvodem nová regulace týkající se bezpečnosti aut proti kybernetickým útokům.

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. 5. 2024 | Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A když pivo, tak jestli čepované, nebo lahvové, malé, či velké. Nyní však Britové čelí nové a stále častější otázce: dát, nebo nedat spropitné.

Nedoplatky na daních v Česku vzrostly na 110 miliard. Nejvíce se dluží ČSSZ

11. 5. 2024 | Objem daňových nedoplatků loni vzrostl meziročně o 3,7 miliardy na 110,4 miliardy korun. Je to zhruba stejná částka jako za rok 2018 a asi o dvě miliardy víc než v covidovém roce 2020. Nejvyšší objem nedoplatků evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), které plátci dlužili 61,5 miliardy korun. Uvedla to vláda v návrhu státního závěrečného účtu.

Lidovci chtějí, aby bezdětní státu odvedli víc. Ti už si však dávno připlácejí

11. 5. 2024 | Kdo si do 35. narozenin nepořídil potomka, měl by podle návrhu KDU-ČSL v budoucnu platit o dva procentní body víc na sociálním pojištění. Dnes zaměstnanci odvádějí 7,1 procenta ze své hrubé mzdy, další část hradí zaměstnavatel. Rodičům dvou a více dětí chtějí lidovci pojištění naopak snížit a kromě toho navrhují zvýšení slevy na dítě.

Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu

11. 5. 2024 | Obchodníci sdružení ve Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR se začátkem tohoto roku rozčilovali, že stát zbytečně prodražuje dovoz potravin. Podle vyhlášky se totiž import jídla musí hlásit 24 hodin před jeho dodávkou na české území. Prezident svazu Tomáš Prouza navíc tvrdil, že legislativa je v rozporu s evropským zákonem o volném trhu.

Luštil kódy, vyřešil trh. Zemřel Jim Simons, který předčil investiční legendy

10. 5. 2024 | V pátek zemřel matematik, americký miliardář a průkopník takzvaného kvantitativního investování Jim Simons. Bylo mu 86 let. Za pomoci matematických modelů a algoritmů se mu dařilo dosahovat závratných výnosů. O Simonsově úmrtí informovala na webu jeho nadace.

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. 5. 2024 | Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice. Mezigenerační transfer majetku je totiž obtížnější než kdy dřív. Osvědčené postupy, které v minulosti spoléhaly na právní servis v zemích, jako je Švýcarsko či Kypr, totiž s přibývajícími sankcemi přestávají fungovat.

Zdroj: iDNES.cz - https://ekonomika.idnes.cz/
08:11:02 | 13.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD