Neděle 12.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Domácí » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

Jedno z největších cvičení. Osm set amerických vojáků trénuje společně s Čechy na Libavé

12. 5. 2024 | Jedno z největších společných cvičení českých a amerických vojáků se odehrává v těchto dnech ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. „S Američany to bude asi historicky největší,“ říká Václav Vlček z Velitelství pro operace.

ODS bude řešit výroky Novotného. ‚Benda mě naprosto nesnáší,‘ reaguje řeporyjský starosta

12. 5. 2024 | Vedení ODS bude řešit výroky svého člena a řeporyjského starosty Pavla Novotného. Šéf pražské buňky ODS a poslanec Marek Benda to řekl v televizi CNN Prima News.

Šéf CERMATu Krejčí: Víc než 90 procent dětí se dostalo na školu v prvním kole, výsledky budou ve středu

12. 5. 2024 | V systému pro přihlášky na střední školy jsou od neděle opravené testy jednotné přijímací zkoušky. Podrobně si je mohou prohlédnout rodiče uchazečů, kteří podávali přihlášky elektronicky nebo hybridně. Jestli a na kterou školu budoucí studenti budou, či nebudou přijati, by se mělo v systému objevit ve středu mezi půlnocí a čtvrtou ráno, Radiožurnálu to řekl ředitel CERMATu Miroslav Krejčí.

Výskyt medvěda u Zlína potvrdily stopy. Může mít až 200 kilo, obezřetnost je namístě, varují strážníci

12. 5. 2024 | Pohyb medvěda v okrajové části Zlína potvrdily podle městské policie jeho stopy. Zajistil je poblíž místa nahlášeného setkání se šelmou myslivecký hospodář, uvedl to pracovník operačního centra městské policie. Podle zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavla Janíka může podle velikosti stopy jít o jedince o hmotnosti až 200 kilogramů, opatrnost je proto podle něho namístě.

Cermat nahrál do systému Dipsy opravené testy jednotné přijímací zkoušky, výsledky budou ve středu

12. 5. 2024 | V systému Dipsy jsou opravené testy jednotné státní přijímací zkoušky na střední školy. Českému rozhlasu to řekl Miroslav Krejčí, ředitel společnosti Cermat, která zkoušky připravuje. Podrobně si je můžou prohlédnout rodiče uchazečů, kteří podávali přihlášky elektronicky anebo hybridně.

Více asistentů, neznámkovat. Ministerstvo chce snížit počet odkladů, letos nenastoupí čtvrtina šestiletých

12. 5. 2024 | Čerstvě šestiletý žák a v lavici vedle něj brzy osmiletý spolužák. Stále častější obrázek z prvních tříd způsobený velkým množstvím odkladů. Každý rok je má až čtvrtina dětí a nejinak tomu bude i letos. Ministerstvo školství chce odklady zredukovat. Navrhlo proto čtyři možnosti, jak toho docílit. Podle organizace EDUin všechny počítají například se zrušením známkování v první, druhé a třetí třídě nebo doporučují víc pedagogických asistentů. ...

Nové gorilí mládě v pražské zoo je samička. Pokřtila ji britská bioložka Goodallová a dala jí jméno Gaia

11. 5. 2024 | Mladě gorily nížinné, které se narodilo před měsícem v pražské zoo, je samička a dostala jméno Gaia. Pokřtila ji britská bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová. Ta se výzkumu primátů věnujě celý život. Jméno Gaia znamená matka země a právě proto, že jsou gorily pro zemi důležité, Goodallová toto jméno vybrala. Se svým týmem v Africe navíc šimpanze se stejným jménem zkoumá.

Rozhledna na Vlčí hoře, kterou zničil požár, uvítala znovu turisty. Podezřelého ze zapálení čeká soud

11. 5. 2024 | Vyhlídková věž ve Vlčí hoře na Děčínsku v sobotu po roce přivítala stovky turistů. Loni v dubnu ji poničil rozsáhlý požár. Shořela přilehlá chata i většina dřevěného obložení rozhledny. Z jejího zapálení policie viní muže, který měl způsobit i obří požár v roce 2022 v Českém Švýcarsku.

Musíme se připravit na to, že Rusko nebude mírovým partnerem, míní Pavel. Říká, že Moskva je ‚ničivá síla‘

11. 5. 2024 | Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu.

U Zlína se objevil medvěd. ‚Rozeslali jsme varovné maily, ale nechceme lidi zbytečně děsit,‘ říká starosta

11. 5. 2024 | Zlínská radnice varuje před výskytem medvěda v okrajových částech města. Medvěd se objevil v lesích mezi zlínskou místní částí Kudlov, osadou Pindula a obcí Želechovice nad Dřevnicí. Podle svědků se pohyboval taky poblíž turistické trasy v Březovské ulici. Lidé by se měli v těchto lokalitách vyhnout nepřehledným místům v lese a psi by měli být uvázaní na vodítku.

Ještě tak rok je jistá šance, že uvidíme polární záři i v našich zeměpisných šířkách, popisuje astronom

11. 5. 2024 | Kromě hvězd a tmavé oblohy byly v pátek vidět díky silné polární záři i fialovorůžové barvy, a to v Česku i jinde v Evropě. Polární záři bude ale možné na některých místech vidět i v sobotu v noci. „Jsme v roce, kdy se očekává maximum sluneční činnosti, takže bych řekl, že ještě tak rok je šance, že uvidíme polární záři i v našich zeměpisných šířkách,“ vysvětluje Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v rozhovoru pro Radiožurnál. ...

Při testu písek, naostro třeba zbraně. Experti testovali nové vojenské padáky

11. 5. 2024 | Vojenský technický ústav testuje nové padáky pro českou armádu. Experty zajímá jejich pevnost, odolnost i ovladatelnost. A samozřejmě rychlost otevření. Jejich funkce ověřují nejen v laboratoři, ale především přímo v terénu, shozem z právě letícího armádního letounu.

Množství srážek v Česku roste, problém je vysoká teplota vzduchu, vysvětluje klimatolog příčiny sucha

11. 5. 2024 | V posledních 20 letech se začíná měnit příčina, proč vzniká sucho. Zatímco v minulosti to bylo hlavně díky nedostatku srážek, tedy při delším období, kdy podprůměrně pršelo, nyní to souvisí mimo jiné s nárůstem teploty vzduchu. V důsledku většího tepla se vypařuje víc vody z půdy, a sucho tedy začíná být i při relativně normálních srážkách, říká klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České Republiky. ...

Hokejový fanda Standa dostal lístek od syna, turnikety ale neprošel. Padělek vyšel na pět tisíc korun

11. 5. 2024 | Na páteční utkání mezi Českem a Finskem nikdy nezapomenou dva padesátníci z jihočeské Volyně Standa a Tonda. Nikoliv kvůli výsledku na ledě, ale kvůli výsledku u vstupu do hokejové arény. Tam totiž oba muži zjistili, že jejich vstupenky jsou falešné. Dvojice tak nakonec skončila v přilehlé fan zóně u velkoplošné obrazovky a poněkud smutně sledovala jinak zajímavé utkání.

Poslankyně Opltová se vztahem s Řehkou do střetu zájmů nedostala, zní ze sněmovního výboru

11. 5. 2024 | Poslankyně STAN Michaela Opltová se jako členka sněmovního branného výboru nedostala do střetu zájmů v souvislosti se svým vztahem s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, míní koaliční místopředsedové výboru. Jan Hofmann (ODS) a Josef Flek (STAN) poukazují na to, že výbor se zabývá záležitostmi ministerstva obrany.

Týdeník iROZHLASu: vláda, nebo opozice, to je fuk, soudní ‚předplatné‘ pro podvodníky a vlaková drbárna

11. 5. 2024 | Minusy: důchodová sága má stále stejné obsazení hlavních rolí: opozice slibuje modré z nebe, vláda počítá a neslibuje tak moc. V kancelářích ministerstva spravedlnosti vymýšlejí novou službu pro defraudanty a spol. Už několik týdnů nás „rozděluje Evropa“. Pokousání železničním dopravcem jako zážitkový bonus k cestování. Plusy: Mám šikovné kolegy - sbírají ceny, nosí původní informace, skvěle píšou, nebojí se ptát a dělají prvotřídní veřejnou službu. Dovolte, abych vám představil týden (nej ...

‚Otázku vysvětlujeme dům od domu.‘ Dolní Lutyně na Karvinsku se připravuje na referendum o gigafactory

11. 5. 2024 | Spolu s volbami do Evropského parlamentu budou 7. a 8. června v obci u polských hranic rozhodovat i o tom, zda se má radnice vzepřít stavbě továrny na baterie do elektromobilů. Ta má vyrůst na zelené louce v místě, které se stát dříve zavázal chránit.

Definitivní a správná volba, říká místopředseda TOP 09 ke kandidátu na post ministra pro vědu Ženíškovi

10. 5. 2024 | TOP 09 jednomyslně schválila kandidáta na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Strana sází na poslance Marka Ženíška, který se ve vysoké politice pohybuje už 20 let. Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel pro Český rozhlas Plus popsal, co od něj strana očekává a jak může TOP 09 pomoci před volbami.

Čapí hnízdo bylo z Agrofertu vyvedeno účelově, píše v odvolání státní zástupce Šaroch

10. 5. 2024 | Státní zástupce Jaroslav Šaroch trvá na tom, že byla společnost Farma Čapí hnízdo vyvedena z Agrofertu účelově s cílem neoprávněného získání dotace. Uvedl to v odůvodnění odvolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, ve které jsou obžalovaní bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Policie přiveze z Ukrajiny do Česka šest falešných bankéřů. Vylákali z lidí skoro 30 milionů korun

10. 5. 2024 | Policie v pátek přiveze šest Čechů, kteří se vydávali za bankéře. Zadrželi je jejich ukrajinští kolegové v Oděse v polovině dubna. Skupina spolupracovala se 17 Ukrajinci. Poškozeným tvrdili, že jejich účet byl napadený. Podle mluvčí policie v Hradci Králové Magdalény Vlčkové tak z lidí vylákali skoro 30 milionů korun.

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
20:10:59 | 12.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD