Neděle 12.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Security magazín
Security magazín Zdroj: Security magazín |

Tajemství Operace Paperclip: Když USA obrátily nacisty proti Sovětům

12. 5. 2024 | Konstruktéři nacistických balistických raket V-2 brzy po skončení války našli nový domov v USA. Přísně tajná operace Paperclip měla za úkol získat německé vědce, techniky a jejich know-how pro americký vojenský a kosmický program.

Vědci mluví o obří katastrofě. Američany doběhlo skladování tisíců barelů toxinu u Los Angeles

11. 5. 2024 | Když přibližně před třemi lety vědci z Kalifornie oznámili, že našli na mořském dně nedaleko pobřeží Kalifornie více než půl milionů barelů toxického insekticidu DDT, tušili, že se jedná o závažný problém. Nyní vyšla dlouho očekávaná studie expertů, kteří zkoumali vliv na mořskou faunu a flóru. Černý scénář se naplnil.

Volvo rozšiřuje počet podvozkových platforem provozovaných AČR. Tatra neuspěla kvůli vyšší ceně

9. 5. 2024 | Drtivá většina vozidel Armády České republiky jezdí na podvozku Tatra. Nedávno ale v otevřené soutěži na 60 sklápěcích nákladních automobilů zvítězila švédská automobilka Volvo. Ministerstvo obrany se snaží vyvažovat pro a proti silného domácího dodavatele. Jde o racionální krok správným směrem.

Ukrajinský FPV dron dostal ježka z klece ven: ani dva druhy pancíře nepomohly

10. 5. 2024 | V minulém týdnu 8. samostatný horský útočný prapor ukrajinské armády zveřejnil video zneškodnění ruských tanků T-72 pomocí FPV dronu. Stroje však byly viditelně opatřeny klecovou ochranou i reaktivním pancířem.

Drony Osprey-H od firmy, kde působil Tomáš Pojar, jsou tuctovým produktem, říká Ladislav Semetkovský. Konkurence by dodala srovnatelné řešení za zlomek ceny

9. 5. 2024 | Pozornost nedávno vzbudila další ze zakázek Ministerstva obrany týkající se dronů: "Bezpilotní prostředek odstupného sledování pro potřeby pyrotechnické služby VP - nákup" – bez soutěže bylo za bezmála 30 milionů pořízeno deset dronů americké výroby, a to od společnosti, v níž donedávna působil poradce premiéra Tomáš Pojar.

Kvůli složitým bezpečnostním otázkám CFIUS rozhodne o akvizici muniční divize Vista Outdoor do rukou CSG do konce června – lhůta byla prodloužena

9. 5. 2024 | Smlouva na koupi největšího amerického výrobce střeliva, muniční divize Sporting Products (nově The Kinetic Group) společnosti Vista Outdoor Inc., byla mezi Vistou a Czechoslovak Group podepsána již v říjnu 2023. Akviziční proces však není snadný – na konci března bylo dokonce třeba stáhnout oznámení výboru CFIUS a podat jej znovu.

Hútíové přitvrzují, US Navy dozbrojuje F-18 a EA-18G legendárními AIM-9X

9. 5. 2024 | US Navy musela v důsledku zvýšeného počtu útoků hútíjských dronů a balistických raket dozbrojit svoje letouny F/A-18E/F Super Hornet a EA-18G Growler patřící pod letadlovou loď USS Dwight D. Eisenhower. Letadla F-18 dostaly větší počet střel AIM-9X Sidewinder a u EA-18G jde dokonce o první historické použití této munice.

Modernizace místo vyřazení, bombardéry B-2 možná dostanou druhý dech

7. 5. 2024 | Americká společnost vyrábějící a vyvíjející vojenskou technologii, Northrop Grumman, obdržel zakázku v hodnotě 7 miliard dolarů na modernizaci bombardérů B-2. Všechny tyto letouny by však měly být vyřazeny nejpozději do 7 let.

Primoco UAV oznamuje výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí

7. 5. 2024 | Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV SE v letošním prvním čtvrtletí intenzivně pokračoval ve výrobě pro plnění dosud sjednaných zakázek. Zároveň oznámil, že nyní dokončuje jednání o nových smlouvách na dodávky desítek dalších strojů.

Ze spojence nepřítel? Arabové podezřívají Izrael, že přepůlí Gazu superprojektem

9. 5. 2024 | Loňský teroristický útoku Hamásu proti Izraeli má dalekosáhlé následky. Izrael v rámci protiútoku nehodlá zatím stáhnout své jednotky z pásmy Gazy a některá arabská média se snaží navodit dojem, že území potřebuje pro svůj strategický stavební projekt.

Zdroj: Security magazín - securitymagazin.cz
14:12:15 | 12.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD