Pondělí 13.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Domácí » Info.cz
Info.cz Zdroj: Info.cz |

Marný boj vlády s byrokracií: Tuhle bitvu nejde vyhrát

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Fialova vláda minulý týden schválila tzv. antibyrokratický balíček číslo III, jehož proklamovaným cílem je ulevit podnikatelům, živnostníkům i občanům od byrokracie. Jde už o třetí vlnu „bitvy“, o jejímž předchozím průběhu, tedy prvních dvou balíčcích, asi tuší jen málokdo.

Lenka Zlámalová: Banky se daním vyhnuly díky Babišovi a Schillerové

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ LENKY ZLÁMALOVÉ | Je to pozoruhodná situace. Vláda Petra Fialy, která při nástupu k moci v roce 2021 slibovala, že nezvedne žádné daně, si po zvýšení téměř všech přímých daní od příjmu po nemovitosti zahrává s plánem na další daň. Tentokrát by mělo jít o speciální daň ze zisků bank. S nápadem přišlo hnutí STAN. Proti nejsou Piráti a lidovci. ODS a TOP 09 ji zatím odmítají. Nejsilnější vládní občanští demokraté už takto odmítali řadu nápadů. A nakonec podlehli svým výrazně slabším koal ...

„Maska mi dává svobodu a mění charakter,“ říká Kyle Homola

12. 5. 2024 | „Je to dost nenáviděný koníček. Spousta lidí si kvůli furry projde i šikanou. Já v tom ale vidím smysl a životní naplnění. Jednou bych se tím chtěl živit.“

François Mitterrand: Starý socan, který se stal „králem Francie“

12. 5. 2024 | Když se v roce 1981 stal prezidentem Francie, byl to pro mnohé šok. Biografie Françoise Mitterranda, nazývaného Nemesis gaullistů, je plná zvratů, porážek i úspěchů a končí dlouhým smutným „odcházením“, jeho odkaz ale v páté francouzské republice dodnes rezonuje.

Street art, nebo street atak? Jihlavu zaplevelují agitační kresby u škol, magistrát tleská

11. 5. 2024 | KOMENTÁŘ JAKUBA SLÁMY | Pan Miloš Henč dostal od magistrátu města Jihlavy pomyslnou bianco směnku na bezplatnou a beztrestnou tvorbu na jihlavských chodnících. Ačkoliv se jeho tvorba na první pohled jeví jako neškodné malůvky, při druhém pohledu je zřejmá snaha politicky působit na Jihlaváky a jejich děti.

Mám si koupit skútr, nebo motorku?

11. 5. 2024 | Na INFO.CZ spouštíme nový pořad Auto Moto Borski, kde náš motoristický guru Michal Borský ukazuje, že dopravní prostředky v roce 2024 nemusí být jen unifikované krabice. Začínáme jarní sérií o motorkách.

Nejdůležitější je život sám, říkával Robert Kvaček. Speciál s Ondřejem Houskou k úmrtí významného českého historika

11. 5. 2024 | Dnešní, snad ne příliš smutná Historie očima Martina Kováře je věnována vzpomínce na velkého českého historika profesora Roberta Kvačka. 

Síkela lobboval u Microsoftu za datové centrum v Praze. Firmu ale odrazuje česká byrokracie

11. 5. 2024 | Naděje žije. Microsoft by ještě mohl oživit plán na výstavbu datového centra v Praze, do kterého chtěl investovat zhruba pět a půl miliardy korun. Loni na podzim od záměru ustoupil kvůli zdlouhavým rozhodovacím procesům, zejména nejasnostem kolem územního plánu a dlouhému stavebnímu řízení, o čemž e15 informovala jako první. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela téma otevřel při své návštěvě Seattlu na konci minulého týdne. Přemlouval zástupce Microsoftu, aby pražský projekt přece jen uskuteč ...

Když se hraje hokej, každý je hned vlastenec. Obaly s trikolorou na zrcátka jsou ode dneška povinné

10. 5. 2024 | GLOSA MICHALA BORSKÉHO | Právě zahájené domácí mistrovství světa v hokeji je přehlídkou okázalého národovectví, které skončí s vypadnutím české sborné ve skupině. Ještě předtím se ale zástupci široké veřejnosti věřící v úspěch kapitána Červenky a jeho družiny stanou sebevědomou silou schopnou ve vypjaté konfrontaci potřít kdejakého „bezvěrce“. 

Nekorunovaný král Londýna: Proč toryové nenašli na labouristickou hvězdu z metropole ani potřetí zbraň

10. 5. 2024 | Ve čtvrtek 2. května se v Anglii konaly volby do místních zastupitelstev, které potvrdily trend, známý již delší dobu. Konzervativci se od vítězství z prosince 2019, kdy jejich někdejší šéf Boris Johnson drtivě porazil šéfa labouristů Jeremyho Corbyna (rekordně od třicátých let minulého století), potácejí ve stále hlubší krizi.

Jako za bolševika. Anonymní „akademici“ by chtěli vyhazovat z práce pedagogy za „reakční“ názory

10. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Nehorázným způsobem oslavila dvacet let od vstupu do Evropské unie partička přátel teroristů z Hamásu. Pod jménem „Akademici proti apartheidu“ se pokusili o okupační stávku na pozemku Fakulty humanitních studií, přestože podle děkanky nejsou jejími studenty. A to nebylo vše. Navíc adresovali vedení Karlovy univerzity ultimativní požadavek vyhodit ředitelku Herzlova centra izraelských studií Irenu Kalhousovou. ...

Švédský model povinné vojny děsí mladé lidi. Bude inspirací i pro Česko?

10. 5. 2024 | Místo odvodu všech branců si Švédsko vybere v populaci jen některé mladé lidi a ty odvede na vojnu, zatímco ostatní zůstanou doma. I když se takový model povinné vojenské služby může někomu zdát krajně nespravedlivý, nedávno se o něm uvažovalo i v Česku a hodlá se jím inspirovat i sousední Německo. Švédský způsob náboru nedostatkových sil do armády se totiž ukazuje jako mimořádně efektivní.

Ruská imitace Rolls-Roycu prošla omlazovací kúrou: Putin se s ní pochlubil při inauguraci

10. 5. 2024 | Věčný ruský prezident Vladimir Putin se na veřejnosti opět ukázal s autem, kterým kromě jeho věrchušky nikdo nejezdí. Aurus Senat se nápadně podobá vozům Rolls-Royce, jeho nejnovější faceliftovaná verze má ale připomínat stalinskou limuzínu ZIS, která tehdy nebyla ničím jiným než okopírovaným americkým Packardem.

Juchelka: Co předkládá Jurečka, není důchodová reforma, ale fíkový list. Máme vlastní nápady, co dělat s penzemi

10. 5. 2024 | Vláda nemá do konce tohoto volebního období příliš ambicióznějších projektů, než je prosazení důchodové reformy. O její podobu se však střetává s opozicí, která se brání především zvyšování věku odchodu do důchodu. Hrozí, že pokud koalice reformu prosadí na sílu, opozice vybrané body po volbách v případě volebního úspěchu zruší. 

Sokolové v nesnázích: Bývalé vedení čelí žalobě, k účtům mělo vědomě pustit podvodnici

10. 5. 2024 | Kauza vyvádění peněz z České obce sokolské (ČOS) má další vývoj. Policejní orgány sice zatím nikoho neobvinily, jedna ze sokolských jednot ale nechtěla čekat na výsledky šetření a rozhodla se sama žalovat porušení povinnosti při správě cizího majetku. Exstarostka Moučková, k níž se po smrti její asistentky a přímé pachatelky podvodů se sokolskými financemi Elišky Colding všechny nitky sbíhají, zatím dál pracuje v Tyršově domě na majetkovém odboru. ...

Symbol Římov: Jak vyrabování českých kostelů změnilo trh se starožitnostmi v Evropě

9. 5. 2024 | Miliony církevních uměleckých předmětů, ukradených od sametové revoluce v Česku, přesytily evropský trh se sakrálním uměním a způsobily pád cen těchto starožitností v celé Evropě. Takový je podle odborníků paradoxně jeden ze základních důvodů současného poklesu počtu krádeží v českých kostelech a kapličkách. Zloději už totiž na trhu, na němž se to ukradenými českými starožitnostmi „jen hemží“, nedostanou za sochy, svícny ani sakrální obrazy zdaleka tolik peněz jako dříve. ...

Happy Hearts postavila už 344 škol v 26 zemích. Vracíme dětem naději na lepší budoucnost, říká Bosáková

9. 5. 2024 | V roce 2004 postihla Thajsko hrozivá tragédie v podobě ničivého tsunami, které si vyžádalo mnoho životů. Mezi přímými svědky této katastrofy byly i Petra Němcová a Karolína Bosáková, což vedlo ke vzniku nadačního fondu Happy Hearts.

Petr Dimun: Brněnský urychlovač demokracie. Dva podstatné momenty v rozsudku o změně pohlaví

9. 5. 2024 | KOMENTÁŘ PETRA DIMUNA | V úterý vyhlášený nález pléna Ústavního soudu (ÚS) je zajímavý hned z několika důvodů. Paradoxně nejméně problematické je rozhodnutí samé. Tedy, jednoduše řečeno, že není v souladu se základními právy garantované Ústavou a Listinou podmiňovat úřední změnu pohlaví sterilizací a odpovídajícím chirurgickým zákrokem. Mnohem zajímavější je, kdy a jak to ústavní soudci provedli a odůvodnili. ...

Tisíc mil s elektrickou Kiou EV9: Když je nabíjení rychlejší než fronta na dámské WC

9. 5. 2024 | RECENZE MICHALA BORSKÉHO | Vypravili jsme se napříč Německem a zpět zjistit, co obnáší dálkové cestování s elektromobilem, který je na to stavěný. KIA EV9 je totiž nenápadným hi-tech Trägerem v otázce fakt rychlého nabíjení.

Bohulibý záměr, nebo tunel na peníze? Kandidatura Prahy na olympiádu vyvolává dodnes řadu otazníků

8. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Letos uplyne 100 let od letní olympiády v Paříži, o jejíž pořadatelství se tehdy poprvé ucházela i Praha. Od té doby se české hlavní město pokusilo získat pořadatelství olympijských her ještě dvakrát, pokaždé neúspěšně. Má vůbec cenu, aby se Praha v budoucnu ucházela o olympiádu znovu? Po zkušenostech s poslední kandidaturou se totiž nabízí otázka, zda se místo reálných plánů na pořádání olympijských her nejedná jen o nesplnitelnou chiméru, sloužící k obohacení některýc ...

Zdroj: Info.cz - https://info.cz
08:11:57 | 13.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD