Neděle 12.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Domácí » ČT24 - Regiony - Morava
ČT24 - Regiony - Morava Zdroj: ČT24 - Regiony - Morava |

Krádež zkomplikovala provoz na železnici mezi Prahou a Ostravou, ovlivnilo to i dopravu hokejových fanoušků

11. 5. 2024 | Krádež komponentů trakčního vedení u Prosenic zásadně zkomplikovala provoz na koridoru mezi Prahou a Ostravou, informovaly České dráhy. Dopad to mělo i na vlaky, kterými míří hokejoví fanoušci na druhý den světového šampionátu v Praze a Ostravě. Podle mluvčího Správy železnic Martina Kavky se již podařilo obnovit dopravu po dvou kolejích.

Série výstav představí Muchu nejen jako malíře, ale i fotografa

10. 5. 2024 | Příznivci malíře a fotografa Alfonse Muchy se letos mohou díky iniciativě Muchova stezka těšit na výstavy s názvem Mucha a fotografie: Osobní vize. První z nich slavnostně zahájili jeho potomci na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku. Tam se také téměř před třemi lety vrátila slavná Slovanská epopej.

Na dálničním přivaděči u Jihlavy začala přestavba nebezpečné křižovatky. Zavřený je sjezd 112 z Brna

10. 5. 2024 | Na dálničním přivaděči v Pávově u Jihlavy zahajuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přestavbu nebezpečné křižovatky. Během několika měsíců by se z ní měl stát kruhový objezd. Na silnici I/38, která vede na Havlíčkův Brod, je částečně omezená doprava. Zavřený je sjezd na 112. kilometru dálnice D1 ve směru od Brna na Prahu. Práce vyjdou na necelých šedesát milionů korun.

Turistů bylo v prvním čtvrtletí více než před covidem. Meziročně jich přibyla desetina

10. 5. 2024 | Téměř o desetinu více turistů než loni nocovalo v prvním čtvrtletí v Česku. V hotelech, penzionech a kempech se jich ubytovalo 4,1 milionu, uvedl Český statistický úřad. Vzrostl také počet přenocování, ale mírněji než celkový počet ubytovaných turistů, ti tedy v průměru pobývali v ubytovacích zařízeních kratší dobu. Ze zahraničí přicestovalo nejvíce lidí z Německa.

Nešťastná náhoda, najít viníka bude těžké, říká k neštěstí na dostizích v Pardubicích komentátor Svačina

10. 5. 2024 | Středeční údálost, kdy na dostizích v Pardubicích vběhl kůň mezi diváky a několik jich zranil, byla zřejmě nešťastná náhoda. V Událostech, komentářích to řekl dostihový komentátor ČT Sport Marek Svačina. Najít viníka v tomto případě bude prý složité. Majitel koně podle něj za neštěstí zodpovědný být nemůže, nepochybil zřejmě ani pořadatel dostihů. Chyba není ani na straně diváků, kteří se pohybovali ve vyhrazených prostorech. ...

V Brně končí téměř všechny stavební úřady. Zůstane jenom jeden v centru

10. 5. 2024 | Úředníci v Brně se připravují na červencové sloučení stavebních úřadů. Místo jednotlivých městských částí bude společný úřad sídlit v jediné budově v centru města. Zatím ale není zcela jasné, kdo tam bude pracovat. Část současných pracovníků totiž o převedení na centrální pracoviště nemá zájem, a magistrát tak stále shání zaměstnance. Někteří stavitelé se nyní obávají kolapsu nového stavebního úřadu. ...

Dopravu mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím budou až do konce léta komplikovat opravy

9. 5. 2024 | V Novém Jičíně začala oprava vytížené silnice, která je hlavním tahem ve směru na Valašské Meziříčí. Komunikace je aktuálně z poloviny uzavřená a řidiči musí využívat objízdné trasy. Práce budou trvat až do konce léta. Podobných míst, kde budou v letních měsících pracovat silničáři, je v Moravskoslezském kraji mnohem více. Komplikace se čekají například i v ulici Rudná v Ostravě.

Žena zraněná při dostizích zůstává v nemocnici. Policie žádá o fotky a videa střetu s koněm

9. 5. 2024 | V nemocnici stále zůstává žena, kterou ve středu na pardubickém závodišti srazil kůň. Ten se splašil během překážkového závodu, přeskočil metr a půl vysoký plot a vběhl do prostoru mezi diváky. Podobná situace se na závodišti stala poprvé. Případem se zabývá i policie. Ta požádala svědky, aby se přihlásili a poskytli případné fotografie nebo videozáznamy.

Sbor z Brna nastudoval operu v arabštině, uvedl ji na Blízkém východě

9. 5. 2024 | Český filharmonický sbor Brno má za sebou premiéru první velké opery v arabštině. Představení nastudoval spolu s dalšími umělci z celého světa. Velkolepá produkce nazvaná Zarqa al-Yamam, v překladu Dívka s modrýma očima, byla uvedena v Saúdské Arábii.

Na západě Čech chybí pediatři, část rodičů hledá pomoc mimo kraj

9. 5. 2024 | Desítkám rodin v Aši hrozí, že pro své děti nebudou mít pediatra. Dětská lékařka tam k poslednímu květnu končí. Náhradu hledá radnice i pojišťovna. Zatím marně. V podobné situaci jsou i v nedalekých Lubech, kde neordinuje dokonce vůbec žádný lékař. Někteří rodiče už dokonce hledají pomoc za hranicemi kraje. Podle odhadů nemá na Karlovarsku pediatra asi třináct procent dětí.

Daň z nemovitosti se někde zvýšila až pětinásobně. Majitelé ji musí zaplatit do konce května

9. 5. 2024 | Základní sazby daně z pozemků, staveb i bytových jednotek vzrostly v průměru o 80 procent. Nové výměry rozesílá poplatníkům finanční správa zhruba od půlky dubna. Někteří majitelé nemovitostí zaplatí i násobně víc než v minulých letech. Obce totiž mohou vyhláškou stanovit místní koeficient a tím daň ještě zvýšit. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.

Kůň na dostizích v Pardubicích vběhl mezi diváky, čtyři zranil

8. 5. 2024 | Na pardubickém dostihovém závodišti vběhl kůň, který ztratil jezdce, do prostoru s diváky a zranil čtyři lidi. Ženu a dítě sanitka převezla do nemocnice. Další muž byl ošetřen na místě, jeden zraněný se k ošetření vydal sám, sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Policisté případ vyšetřují, podle mluvčí Dostihového spolku Kateřiny Anny Nohavové jde o nešťastnou událost.

Nemocnice v Moravskoslezském a Zlínském kraji spolupracují na diagnóze a léčbě pacientů s nádory mozku a míchy

8. 5. 2024 | Pacienty s nádory mozku a míchy léčí specialisté ze čtyř nemocnic, dvou ostravských, zlínské a z Nového Jičína. Vzniklo proto nové neuro-onkologické centrum. Pacient v něm dostane tu nejlepší možnou léčbu v co nejkratším čase. S profesionály se může setkat osobně i online na společných seminářích.

Svoboda nikdy není zadarmo, obrana země je věcí celé společnosti, řekl Pavel na Vítkově

8. 5. 2024 | Na mnoha místech Česka si ve středu lidé připomínají 79. výročí konce druhé světové války. Prezident Petr Pavel během dopoledního pietního aktu na pražském Vítkově zdůraznil, že bezpečí a svoboda nikdy nejsou zadarmo a někdy si vyžádají i tu nejvyšší oběť. Miliony vojáků padly, aby další generace mohly prožít život v míru, prohlásila hlava státu. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že všichni, kdo zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají špatnou službu Česku. V poledne na Pražském hradě prezident jme ...

Koleje nejsou hřiště, upozorňuje Správa železnic. Děti ohrožují vlaky pokládáním kamenů

7. 5. 2024 | Policie na Přerovsku vyšetřuje, kdo pokládá kameny na koleje. V celém Česku je takových případů za první čtvrtletí evidovaných dvacet. Podle zkušeností železničářů ve většině z nich nejde o kriminální úmysly. Kameny na koleje nejčastěji dávají děti, aniž by si uvědomovaly, jak velké nebezpečí hrozí a jaké neštěstí mohou způsobit. Správa železnic proto přichází s novou osvětovou kampaní nazvanou Koleje nejsou hřiště. ...

Stanjura: Naplňují se obavy, že plán majitele na záchranu Liberty není realistický

7. 5. 2024 | Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se naplňují obavy, že plán majitele na záchranu hutní společnosti Liberty Ostrava není realistický. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chystá pro případ potřeby sociální pomoc. Česko jedná o možných krocích i s Evropskou komisí. Ministři to řekli na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministři připomněli, že firma poprvé nezaplatila celé sociální odvody a poprvé také nedodržela splátkový kalendář ke srovnání závazků vůči Exportní garanční a pojiš ...

Podíl krajů na sdílených daních zřejmě do tří let vzroste o jedenáct miliard

7. 5. 2024 | Kabinet schválil novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Podíl krajů na inkasu sdílených daní se v následujících třech letech podle ní zvýší na 10,26 procenta ze současných 9,76 procenta. Kromě toho by Praha měla od příštího roku získat navíc podíl 0,1 procenta z inkasa těchto daní. Celkem by tak roční příjmy krajů měly do roku 2027 vzrůst o 11,2 miliardy korun. Zároveň jim ale stát přestane poskytovat čtyřmiliardovou dotaci na údržbu silnic druhých a třetích tříd. ...

Soud v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou podmíněné a peněžité tresty

7. 5. 2024 | Městský soud v Brně na úterním veřejném zasedání uložil dvěma lidem kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s takzvanou brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Tato část vyšetřování dosud neskončila. Jde o první odsouzené v souvislosti s případem. ...

Začaly opravy dvou důležitých silnic ve Znojmě. Řidiči bloudili na objížďkách

6. 5. 2024 | Ve Znojmě začaly hned na dvou místech opravy hlavního tahu přes město. Dělníci vyměňují povrch vozovky. Auta, která míří na Vysočinu a dál, musí tři týdny jezdit po objízdných trasách. Část řidičů podle policie v pondělí ráno bloudila.

Začíná stavba dalšího úseku dálnice D35. Včetně tunelu Homole

6. 5. 2024 | Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu sedmikilometrového úseku dálnice D35 mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Stavba vyjde na 3,2 miliardy korun bez DPH, její součástí je i tunel Homole. Práce na obou stavbách potrvají do roku 2026, momentálně se staví i další úseky D35 směrem na Moravu.



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD